Alex Damian, dropping some Fitness 101 knowledge on us

0
559

Știți cum se spune, în fotbal, politică și sport tot românul e expert. Adică, vorba aia, „Ce o fi atât de greu să tragi de fiare?” ar întreba cineva deja client fidel la sala de … mese. Nu îmi place să fiu eu aia care aduce veștile nasoale, but you just got bamboozled. Contrar așteptărilor, un antrenament la sala de fitness nu trebuie să se limiteze la cel mai „primar” lucru când vorbim despre sport, acela de a ridica greutăți. Dacă cineva poate să demonstreze acest lucru, acela este Alex Damian, antrenor personal de fitness.

E adevărat că ai posibilitatea să înveți și să analizezi sfaturile celor mai experimentați antrenori din lume. La urma urmei, acești oameni își postează antrenamentul zilnic și rutina lor pe toate canalele de social media. De ce? Pentru ca pasionații de fitness și oricine vrea să învețe trucuri noi pentru a-și sculpta corpul le urmărească și de ce nu, să culeagă cele mai utile informații pentru ei.

Totuși, lucrând cu Alex Damian și văzând exact cum își motivează clienții pentru a nu renunța când ajung în punctul ăla de extenuare, m-a făcut să înțeleg că există oameni care sunt de neînlocuit. Cum ar fi un antrenor personal în sala de sport care să scoată untul din tine, if you catch my drift. Și mai mult decât atât, care te ajută să te transformi în persoana aia de care să fii tu însuți mândru.

„Eh, fac și singură fitness. De ce să am nevoie de un antrenor?”. Am auzit această observație de regulă la oamenii care nu au o motivație puternică pentru a merge la sală și nu și-au stabilit un obiectiv, cu alte cuvinte, nu vor mai mult de la ei. Ori, asta face un antrenor personal și implicit, Alex Damian.

Te ajută să vrei mai mult de la tine și să îți placă de persoana care devii. Și nu o să ți se mai pară ciudat când o să te privești în oglindă și o să spui „I’m sexy and I know it”. O poți spune oricând, numai că atunci când ai un antrenor personal și vezi rezultate, o spui unironically.

Am stat din nou de vorbă cu Alex Damian, antrenor de fitness la sala Lotus Sport și am aflat câteva informații „cu greutate” *wink*. Din interviul de mai jos veți putea afla toate detaliile. Pe voi ce v-ar interesa să aflați de la un antrenor personal? Lasă-ne un comentariu cu o întrebare care vrei să ajungă la Alex Damian, iar în următorul interviu vei afla răspunsul.

1. Care sunt cele mai frecvente întrebări ale clienților legate de antrenamentul la sală?

Din păcate cele mai frecvente întrebări mi se adresează pe partea de suplimente alimentare. Spre exemplu ,,Dacă folosesc produsul X în cât timp îmi voi mări masa musculară?”. Ceea ce nu înțeleg clienții din sălile de fitness este că în primul rând trebuie să te documentezi foarte bine cu privire la tot ce înseamnă alimentație. Apoi trebuie să ai stabilit un antrenament, cu ajutorul lui să îți propui un obiectiv real, apoi te poți gândi la importanța suplimentelor.

2. Care este cea mai mare satisfacție a ta ca antrenor personal?

Cea mai mare satisfacție a mea ca și antrenor personal este să-mi văd clientul că în urma antrenamentelor personale rămâne cu o serie de calități motrice: viteză și îndemânare, forță, rezistență, postura îmbunătățită și apoi să se bucure de partea estetică, să fie altă persoană față de cum arăta când a apelat la serviciile mele.

3. Cât de mult ajută diversificarea exercițiilor de fitness în atingerea scopului clientului tău?

Pentru a exista un progres în atingerea obiectivului trebuie să ții cont de principiile antrenamentului.

Supraîncărcarea. Pentru o pregătire eficientă, care să ducă la mărirea capacității tale funcționale este necesar ca exercițiile să expună sistemul tău neuromuscular și cardiovascular la un nivel de încărcare mult mai mare decât cel cu care este obișnuit. Supraîncărcarea se poate realiza prin creșterea intensității exercițiilor, a numărului de repetări, a vitezei de execuție sau prin scăderea intervalului de odihnă dintre repetările exercițiului.

Avem încă un factor foarte important, și anume progresivitatea. În timp dacă solicitările din timpul antrenamentului vor rămâne constante, corpul se va obișnui cu ele și va atinge un palier la care progresele vor deveni nesemnificative.

Pentru a evita plafonarea, trebuie ca programul tău de antrenament să fie progresiv, ceea ce presupune creșterea treptată și continuă a supraîncărcării în timp prin modificarea variabilelor acesteia (volum, intensitate, viteză)

4. Cum îți motivezi ca antrenor personal clienții?

Cea mai bună motivare pe care le ofer clienților mei sunt rezultatele.

5. Cum ajuți o persoană care vrea să renunțe?

Nu m-am întâlnit până acum cu acest tip de caz, să renunțe un client pentru că sunt prea grele exercițiile sau pentru că nu poate face față la un efort foarte ridicat. Eu cred că ăsta este motivul pentru care se apelează la un antrenor personal, ca tu, ca și client să ajungi să-ți depășești limitele.

6. Cât de mult ajută un antrenament personalizat pe ceea ce își dorește clientul în atingerea obiectivelor?

Rezultatele apar mult mai rapid atunci când te antrenezi alături de un antrenor personal și cel mai important este că ajungi la obiectivul dorit fără să treci prin accidentări.

7. Crezi că este important să îți sfătuiești clienții despre importanța alimentației înainte și după antrenament?

Alimentația este cea mai importantă. Un antrenor personal nu este responsabil de felul cum arăți. El poate să te ajute să-ți câștigi unele calități motrice cum menționam mai sus: viteză, îndemânare, rezistență, corectarea posturii.

Pe partea estetică ești direct responsabil/ă. În sala de fitness stai 1h cu antrenorul, restul de 23 h singur/ă. Dacă nu ești atent/ă la ce consumi și nu ești sincer/ă cu tine în privința alimentației, estetic nu se schimbă nimic.

8. Cât de importantă este hidratarea în general, dar și în timpul antrenamentului?

Hidratarea este foarte importantă atât în timpul antrenamentului cât și pe întreaga zi. Am auzit fel și fel de sfaturi de la antrenori, spunând să nu bei apă în timp ce îți faci antrenamentul și două ore după. Din punctul meu de vedere, hidratați-vă cât mai mult, învățați-vă să vă placă să beți apă.

9. Care sunt alegerile care încetinesc progresul atunci când vine vorba despre sport?

O alegere care-ți încetinește progresul este un obiectiv prost stabilit. Atunci când te apuci de un plan e bine să vă stabiliți un obiectiv real și să-l duceți până la capăt.

O altă alegere este să cazi tentației, fiind poate prea pofticios/ă. Eu mereu am zis că atunci când  apar rezultatele vizibile, nu mai contează nimic din arta culinară.

10. Ce te recomandă pe tine ca antrenor personal? De ce trebuie să apeleze oamenii la tine?

Ce mă recomandă ca și antrenor personal este atenția pe care o acord clientului și motivația pe care i-o ofer să lupte pentru îndeplinirea obiectivului.