joi, noiembrie 14, 2024
Recrutare IQool
AcasăAlergarea – un stil de viata

Alergarea – un stil de viata

Foarte multă lume aleargă doar atunci când este necesar. Slăbire, definire, obicei format robotic… zici că nici nu se gândesc, de fapt, ce fac în momentul acela. Alergarea nu ar trebui să fie ca o serie pentru o grupă musculară. Nu ar trebui sa fie doar un “instrument” pe care îl folosim uneori, când avem nevoie să ne atingem un anumit scop.

Eu nu alerg de nevoie sau doar periodic. Mi-am dat seama că aici e vorba de mult mai mult decât presupunem la început. Să ne punem în locul celor care aleargă având o anumită nevoie. Alergi ca să slăbeşti. Te gândeşti tot timpul câte calorii ai dat jos, câte minute mai ai, câţi kilometri ai parcurs… ai impresia că, în felul acesta, alergarea îţi oferă toate beneficiile? Doar pentru că ai dat jos câteva sute de calorii? Este, de departe, aşa de fals, încât mă şi minunez cum de nu ne dăm seama de la început. Ce se întâmplă după ce ai slăbit? Mai alergi? Şi dacă da, de ce? Aici e cel mai important moment.

neneafinalcred

Alergarea îţi oferă mult mai multe beneficii decât crezi. Să începem cu cele mai importante din punct de vedere al organismului nostru. Sănătatea aparatului cardio-vascular. Totuşi, să fie clar: inima e cea mai importantă! E organul principal al omului. Păi dacă alergarea îţi întăreşte sănătatea inimii, cum să alergăm gandindu-ne doar la calorii? Şi dacă e aşa, de ce să alergăm doar ca să slăbim sau ca să ne definim? Avem, apoi, creşterea imunităţii organismului. Nu vi se pare mai important? Nu regăsim aici un beneficiu pe termen lung? Şi ideea mea este destul de simplă: sănătatea organismului influenţează dezvoltarea fizică sau estetică a acestuia, nu invers. Degeaba ardem caloriile, dacă nu suntem sănătoşi. Dacă suntem sănătoşi, caloriile se vor arde chiar mai uşor.

Haideţi acum să ne referim puţin şi la câteva beneficii psihologice. Alergarea combate şi reduce stresul acumulat. Mie, cel puţin, pentru o persoană care trăieşte în România, aşa ceva mi se pare incredibil. Aleargă fără să te mai gândeşti la calorii şi la ţesut adipos. Aleargă pur şi simplu. Goleşte-ţi mintea de griji, indiferent de ce natură. Aleargă de plăcere, DO IT FOR FUN! Relaxează-te. Aleargă prin parc, prin oraş, deschide ochii, vezi lucruri, zambeşte. Nu ştiu dacă vă daţi seama, dar alergarea susţine, prin acest beneficiu, obţinerea unor rezultate bune prin antrenamentul fizic. De ce? Pentru că fizicul nostru este, în primul rând, controlat de partea mentală. Dacă noi, din punct de vedere mental, nu suntem liniştiţi, canalizaţi pe ceva, optimişti, încrezători, atunci fizicul nostru nu va reacţiona aşa cum ne dorim. Alergarea previne depresia, reglează metabolismul, produce creşteri de endorfine, adică, într-un limbaj simplu, ne face mai fericiţi. Toţi aceşti factori care ne pot împiedica să ducem o viaţă liniştită pot fi combătuţi cu ajutorul alergării, care pentru mine este o pasiune.

De fapt, pentru mine, alergarea este un stil de viaţă. Spun asta pentru că, efectiv, îmi creează un stil de viaţă pe care mi-l doresc şi pe care toţi cred că ni-l dorim. Şi atunci, dacă avem atâtea beneficii ale alergării (şi sunt mai multe, dar nu ar avea rost să le enumerăm acum pe toate), de ce ne axăm întotdeauna pe beneficiul final? Da, alergarea arde calorii. Bun, şi? E destul de simplu: beneficiile pornesc de la interior spre exterior, iar noi ne axăm pe partea exterioară? Şi când am rezolvat acea parte, ce facem, având în vedere că alergarea poate fi un stil de viaţă, adica un element pe termen lung?

Gândiţi-vă la asta. Gândiţi-vă înainte să vă urcaţi pe bandă sau în momentul în care vă legaţi şireturile şi mergeţi spre parc. Nu vă mai uitaţi la calorii, la kilometri parcurşi. Alergaţi pur şi simplu, până când simţiţi că ceva s-a schimbat în bine. Caloriile vor dispărea şi ele, nu e nevoie să le urmărim. Gândiţi-vă mai mult la voi ca întreg şi veţi vedea adevăratele beneficii ale alergării. Şi dacă vreţi, vă invit la o repriză de alergat, poate povestim mai multe despre asta.

Text: Daniela Militaru – Formator curs Instructor Aerobic – Fitness in cadrul ABC FITNESS SCHOOL

Foto: Oana Dobrescu

RELATED ARTICLES

Most Popular