Alegeri locale 2016: cum și unde pot vota? Care este situația flotanților?

  0
  8871

  În curând, vor avea loc alegerile locale, mai exact pe 5 iunie 2016. Populația este călduros încurajată să își exercite dreptul electoral. Dar cine și cum poate vota pe data de 5 iunie?

  Primarii, consiliile locale și consiliile județene se aleg pe circumscripții electorale, prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Cu alte cuvinte, orice cetățean român care a împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor, are drept de vot. Evident că există și unele categorii puse sub interdicție precum debilii sau alienații mintal ori cei cărora li s-a interzis prin hotărâre judecătorească exercitarea dreptului de a alege.

  Acum că am stabilit cine poate vota, să vedem cum se poate vota!

  Doar pe baza actului de identitate, iar dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul.

  Există vreo excepție de la această regulă conform căreia la alegerile locale poți vota doar în localitatea de domiciliu?

  Desigur că există: viza de flotant. Orice flotant, pentru a putea vota, trebuie să se înscrie în Registrul electoral. Bineînțeles că pentru a te înscrie ai nevoie de o serie de documente.

  Care sunt documentele necesare pentru înscrierea flotanților în Registrul electoral?

  Ai nevoie de un formular completat, o copie după actul de identitate, precum și o copie a dovezii de reședință.

  Până când te poți înscrie în Registrul electoral?

  Documentele trebuie fie depuse personal, fie trimise prin poștă către primăria localității unde ai reședința, cu cel puțin 45 de zile înainte de data alegerilor locale. Adică cel târziu până pe 20 aprilie.

  Probabil că unii cetățeni încă nu și-au procurat viza de flotant. Profit de faptul că am abordat acest subiect pentru a menționa care sunt pașii ce trebuie urmați în vederea obținerii documentului.

  Conform legii, în situația în care te-ai mutat în alt oraș, ai la dispoziție 15 zile pentru a obține viză de flotant. În caz contrar, ești pasibil de o amendă de până la 80 de lei. În tot acest demers trebuie să urmezi mai mulți pași :

  1. a) să afli de care oficiu al Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor aparține strada pe care te vei muta temporar.
  2. b) să te deplasezi la secția respectivă și să completezi o cerere privind stabilirea reședinței.

  Desigur că va trebui să mergi însoțit de o serie de documente precum:

  1. a) Cartea de identitate, pe care vei primi parafa cu schimbarea reședinței.
  2. b) Certificatul de naștere
  3. c) Documentul cu care se face dovada adresei de reședința, original și copie.
  4. d) Documentul cu care se face dovada achitării taxei extrajudiciare de timbru în valoare de 5 lei.
  5. e) Contractul de închiriere, în cazul în care ai închiriat locuința.
  6. f) Actul de proprietate, în cazul în care ai cumpărat locuința.
  7. g) Declarație de primire în spațiu, în cazul în care locuiești la o rudă.

  În situația în care ești student și locuiești la cămin, pentru a obține viză de flotant ai nevoie de o adeverință de student și de datele administratorului căminului în care stai. Aceste date vor trebui trecute în rubrica «găzduitor» din declarație.

  Viza de flotant are un termen de valabilitate de un an și o poți reînnoi.

  sursa foto: turnulsfatului.ro

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.