Iți dorești o viață de succes care să îți permită să îți îndeplinești visele? Acum este, pentru cei mai mulți dintre noi, momentul stabilirii obiectivelor pentru anul care urmează să înceapă. Fie că ne dorim să ne lăsăm de fumat, să obținem un anumit job sau să ne deschidem o afacere de succes, cu toții vrem să ne îmbunătățim viața în viitor. Însă câți dintre noi își îndeplinesc cu adevarat visele?

De aceea, înainte de a-ți stabili noi obiective, este bine să analizezi în profunzime ce ai făcut în trecut, pentru a putea evita repetarea acelui comportament în viitor.

Este cât se poate de adevărat că suntem ceea ce gândim, iar dacă tu vei avea o părere proastă despre propria persoană, nu ai cum sa le ceri celor din jur sa creadă altceva despre tine! De aceea, dacă vei gândi că nu ai șanse să obții un anumit job, îți va lipsi energia pozitivă de care ai nevoie pentru a redacta un CV memorabil și, mai ales, pentru a face față cu succes procesului de selecție, iar rezultatul va fi unul pe măsură.

Crezi că lipsa unui braț este o piedică în calea unei cariere în modeling? Kelly Knox a crezut contrariul, iar acum este un fotomodel de succes în Marea Britanie și are perspective pentru a se lansa în televiziune. Crezi că dacă provii dintr-o familie modestă acest lucru este o piedică în calea îndeplinirii visului tău? Barack Obama a crezut contrariul și acum este cel mai puternic om al lumii, desi, pe lângă condiția modestă, avea în defavoarea sa și culoarea pielii care, pentru alții, cu siguranță ar fi fost un obstacol insurmontabil. Și… lista poate continua! Așadar, înainte de orice altceva, acordă-ți timp să îți analizezi și, mai ales, să îți înlături convingerile limitative! Doar așa vei avea energia necesară pentru a-ti îndeplini visele!

Decizia de a-ți îndeplini visul este mult mai mult decât o simplă dorință! Ea vine la pachet cu toate sacrificiile pe care ești dispus(a) sa le faci pentru a-ți îndeplini visul. Crezi că pentru Kelly Knox a fost ușor să își îndeplinească visul sau că acest lucru s-a întâmplat din întâmplare? Crezi că Barack Obama a fost doar norocos sau « la locul potrivit »? Oare de ce fratele său, care și-a început viața cu aceleași șanse, nu a avut același « noroc »? Odata ce ai luat decizia de a-ți îndeplini visul, aceasta îți va călăuzi alegerile și chiar și deciziile zilnice. Ziua are doar 24 de ore pentru toată lumea, iar cei care își îndeplinesc visele dedică mare parte din acest timp realizării obiectivelor lor, fiind conștienți că, foarte multe vise rămân la acest stadiu doar datorită alegerilor zilnice greșite, care aparent sunt lipsite de importanță.

9334188-road-to-success

Până în prezent ți-ai stabilit obiective concrete? Cu toții am auzit despre tehnica obiectivelor SMART, dar foarte puțini o pun în practica. Dacă nu îți vei stabili termene concrete, șansele ca tu să fii nevoit(a) sa îți « reportezi » visul pentru anul viitor sunt foarte mari și, astfel, viața pe care ți-o doresti ramane in asteptare. Crezi ca, daca Kelly Knox nu isi stabilea termene concrete, visul ei ar mai fi devenit realitate? Crezi ca, daca Barack Obama nu isi stabilea termene concrete ar mai fi ajuns primul presedinte afro-american al SUA la doar 47 de ani? Atunci cand visul tau este unul maret, importanta termenelor limita este cu atat mai mare, pentru ca, cel mai probabil, vei avea nevoie de obiective intermediare. Ar fi o utopie sa iti imaginezi ca Barack Obama a ajuns presedinte « din senin », iar daca ii vei citi biografia, te vei convinge ca nu a fost deloc asa!

Până acum ți-ai acordat răgazul necesar pentru a te întreba daca îți dorești cu adevărat acel lucru și dacă ai motivația necesară pentru a-l îndeplini? Crezi că pentru Kelly Knox a fost ușor sa depășească reticenta oamenilor din jur? Crezi ca pentru Barack Obama a fost simplu sa isi depaseasca conditia de afro-american sarac? Nimeni nu spune ca va fi usor sa iti indeplinesti visul. Insa, dorinta ta arzatoare va fi cel mai bun remediu, care iti va inlatura orice convingere limitativa, iti va alimenta decizia initiala de a reusi si te va ajuta sa iti urmezi obiectivele, chiar si atunci cand situatia pare sa-ti fie potrivnica. Stiai ca Barack Obama a pierdut alegerile pentru Camera Reprezentantilor in anul 2000? Poate ca, pentru majoritatea oamenilor, acesta ar fi fost un motiv suficient pentru a renunta, insa, daca ar fi procedat la fel si Barack Obama, cu siguranta acum nu ar mai fi fost presedintele SUA! Doar aceasta dorinta arzatoare de a reusi te va ajuta sa iti pastrezi motivatia si entuziasmul in momentele dificile si, de asemenea, sa iei in fiecare zi deciziile care te vor aduce mai aproape de indeplinirea visului tau.

Până acum ai avut tendința să ții doar pentru tine ceea ce îți dorești și să împărtășești cu cei din jur doar acele vise care devin realitate? Cel mai probabil, acest lucru se intampla datorita convingerilor tale limitative, pentru ca, in subconstient, iti doresti sa eviti ca cei din jur sa te ridiculizeze. Insa, atitudinea altor oameni este doar reflectarea propriei noastre opinii. Daca tu vei inlatura convingerile limitative si vei dobandi o atitudine increzatoare si entuziasta, in mod sigur si atitudinea celor din jur se va schimba! Crezi că nu s-au găsit persoane care să o ridiculizeze pe Kelly Knox pentru că își dorea să ajungă manechin deși îi lipsea un braț? Crezi că nu s-au găsit oameni care să îl ironizeze pe Barack Obama? Sau, poate îți imaginezi ca acești oameni și-au tinut visele doar pentru ei? În realitate, marea majoritate a lucrurilor pe care noi ni le dorim depind de alți oameni și, de aceea, este esențial sa avem curajul să spunem cu voce tare care este visul nostru! Pentru a avea o carieră de succes, Kelly Knox a trebuit sa câștige un concurs de frumusețe și, cel mai important, a trebuit să aiba forța de a participa în pofida dizabilității sale. Pentru a fi candidat la președinție, Barack Obama a trebuit sa își exprime aceasta dorință, întâi în partid, iar mai apoi în fata întregii tari, în pofida faptului că este afro-american. Iar dorința lor puternică de a reuși le-a dat forța de care au avut nevoie!

Așadar, dacă îți doresti ceva cu adevărat, lupta pentru a-ți îndeplini visul! La final, vei constata că toate eforturile au meritat!

Dacă îți dorești un anumit job, șterge cu buretele toate convingerile limitative care te împiedică sa-l obții.

Ia decizia să îți îndeplinesti visul și fă tot ceea ce este necesar în acest sens. Realizează o analiza profundă a propriei persoane, evaluează-ți obiectiv aspirațiile, personalitatea și abilitățile și fă-ti un plan de dezvoltare personală, pentru a acoperi eventualele deficiențe, investind în acest scop toate resursele pe care le ai la dispoziție (timp și bani). Realizează-ți un elevator pitch memorabil și crează-ți oportunitățile de networking care te vor ajuta sa îți îndeplinesti obiectivul. Crează-ți un CV competitiv și aplică cu încredere la job-ul dorit. Și, nu în ultimul rând, pregătește-te temeinic pentru procesul de selecție.

Stabilește-ți termene limita pentru toate aceste obiective intermediare, astfel încât visul tau sa aiba sanse reale sa devina realitate.

Nu te lăsa înfrânt(a) de obstacolele inevitabile pe care le vei întâlni pe parcurs.

Și, nu în ultimul rând, împărtășește cu încredere și entuziasm cât mai multor oameni visul tău. Doar astfel îți vei crește șansele de succes!

Urmează și tu deviza oamenilor de succes: fă ceea ce trebuie să faci, apoi fă ceea ce este posibil și, în curând, imposibilul va deveni posibil! Doar așa le vei călca pe urme! Iar rezultatul va fi viața pe care ți-o dorești și care, acum, pare doar un vis îndepartat!

Ai nevoie de ajutor? Vino la workshop-ul JOBtelligence și vei dobândi toate instrumentele de care ai nevoie pentru a-ți îndeplini visul!

Redactor: Loredana Simedre

Foto: 123rf.com