„Alături de noi experienţele sunt unice. Fii diferit, fii volunturist!”- Interviu cu Alin Grigore

0
734

Săptămâna trecută am discutat cu Alin Grigore, președintele „Clubului Român pentru Volunturism”. Mi-a explicat ce înseamnă mai exact să fii ,,volunturist” și cu ce se ocupă. După toate acestea, nu pot decât să vă spun să faceți volunturism ori, dacă nu mă credeți, vă veți convinge din următorul interviu!

1. Înainte de toate aș dori să te cunosc mai bine, așa că te rog să îmi spui câteva lucruri importante despre tine. 

Alin: În prezent sunt student, masterand al Facultății de Geografie, la secția „Managementul Resurselor și Activităților Turistice”, terminând licența la aceeași facultate, la secția „Geografia Turismului”, și sunt un voluntar activ și chiar împătimit aș spune eu.

2. Vreau să punem accentul pe activitățile tale legate de „Clubul Român pentru Volunturism”, astfel că, pentru toți cei care nu știu încă, aș vrea să îmi povestești cu ce se ocupă clubul și ce înseamnă volunturismul. 

Alin: Ei bine, Clubul Român pentru Volunturism este un ONG, o organizație non-guvernamentală, independentă și apolitică, care se ocupă cu foarte multe lucruri, spun eu. Clubul vizează, în principal, dezvoltarea durabilă a României, dezvoltarea educațională, cea socială și tot ceea ce ține de dezvoltarea țării noastre.

3. De unde a pornit ideea de a înființa „Clubul Român pentru Volunturism”? 

Alin: Sincer să fiu, ideea a pornit chiar din perioada ultimei sesiuni de examene din facultate. Am învățat la o materie denumită „Turism rural”, unde am citit despre acest concept de „volunturism”, care este foarte dezvoltat în străinătate, însă în țara noastră nu foarte multă lume știe ce este.12391860_1069469573087005_4392324566168094406_n

4. Într-adevăr, în România nu este atât de mediatizat acest concept, poate pentru că însuși cuvântul „volunturism” nu sună chiar atât de familiar. Spune-mi cine este responsabil pentru apariția acestui nou cuvânt? 

Alin: Sincer, nu știu dacă îmi pot atribui eu invenția acestuia. Este un cuvânt împrumutat din limba engleză: „voluntourism”, iar singura diferență este că în română lipsește litera „o”, cum probabil este evident. Ca și concept, este un cuvânt rezultat în urma contopirii cuvintelor: „voluntariat” și „turism”.

5. Știu că pe data de 2 martie a avut loc proiectul denumit „La șezătoare”. Povestește-mi despre acest proiect. 

Alin: Proiectul „La șezatoare” are ca primă temă turismul prin voluntariat. Vor avea loc dezbateri și vor fii prezenți doi blogări cu experiență în turism: Cristian Stoica și Andrei Ionel. Vor fi prezenți și membrii clubului, care vor vorbi despre acest concept și de ce vin ei să facă voluntariat în cadrul ,,Clubului Român pentru Volunturism”.

6. Care sunt următoarele tale proiecte?

Alin: Următorul proiect personal și, în același timp, un proiect al Clubului Român pentru Volunturism este „Caravana satului românesc”, pe care dorim să îl începem chiar din această lună. Ei bine, prin această caravană, noi ne dorim să ajutăm tinerii din mediul rural să se dezvolte și să înțeleagă importanța tradițiilor pentru că, din punctul meu de vedere, cuvântul tradiție nu înseamnă învechit, ci tradiție înseamnă: foarte bine păstrat. Pe lângă aceste activități, ei o să înțeleagă importanța mediului, de ce este bine să păstrăm un mediu curat și multe alte activități de dezvoltare personală. Totodată, vom face câteva joculețe și mini-traininguri, dacă le pot spune așa. În afară de proiectul „Caravana satului românesc”, noi vrem să organizăm vara aceasta și un workcamp, ce se bazează pe o idee împrumutată din străinătate. În cadrul acestuia vor veni volunturiști din întreaga lume, care vor învăța mai multe lucruri despre tradițiile și modul nostru de viață.

7. Știu că pe 13 și 14 februarie ați organizat un team building în Brașov. Ce poți să îmi spui despre activitățile pe care le-ați făcut acolo? 

Alin: Team building-ul a avut o principală componentă practică, pentru că noi am fost într-o localitate de lângă Brașov, în munți, pentru a ne putea concentra la activitățile noastre. Pe parcursul zilelor am făcut atât fotografii pentru proiectele noastre, cât și discuții în care am stabilit strategii pentru proiectele anului acesta, pentru a fi cât se poate de implicați în activitățile noastre.

8. De ce, în România, volunturismul nu este atât de mediatizat în rândul cetățenilor, comparativ cu alte state?

Alin: Personal, îmi doresc o dezvoltare foarte mare a volunturismului, pentru că ideea de bază este foarte prețioasă. Într-adevăr, în străinătate conceptul a căpătat amploare, în special în țările dezvoltate, unde condițiile de trai sunt mai bune și au putut să se gândească la volunturism și la cum pot ajuta persoanele mai puțin fericite.12715539_1104279952939300_232027142543849041_n

9. Ce reacții ai întâlnit în rândul tinerilor, și nu numai, în ceea ce privește volunturismul?

Alin: Pot spune că tinerii sunt chiar impresionați, în primă fază, pentru că este un concept nou la noi în țară și, mai ales, pentru că este un mijloc de dezvoltare personală, prin care pot ajuta oameni și în același timp pot să și viziteze. Tocmai de aici vine și îmbinarea voluntariatului cu turismul.

10. Povestește-mi despre pagina de Facebook: „Oameni ai satului românesc”. 

Alin: „Oameni ai satului românesc” este un proiect al Clubului Român pentru Volunturism, care a fost lansată chiar în prima zi a anului acesta, pentru a începe în forță activitatea. Este o pagină inspirată după „Humans of New York”. Deși sunt multe pagini care prezintă oameni din diferite orașe, nu există nici una care să prezinte oameni din mediul rural. Astfel că, am făcut această pagină pentru a-i prezenta pe aceștia și poveștile lor, care ne inspiră, mai ales că o mare parte din populația României încă trăiește în mediul rural, lucru pozitiv din punctul meu de vedere. În plus, pe lângă această pagină de Facebook, avem și un concurs de fotografii, cu același nume, de unde ne așteptăm să primim poze foarte frumoase, pe care o să le și promovăm.

11. Ce sfaturi ai vrea să le transmiți tinerilor din țară?

Alin: Îi sfătuiesc pe toți tinerii să se implice în activități de volunturism, iar în cazul în care cadrul nu le permite, le recomand să facă voluntariat, pentru că prin el m-am dezvoltat cel mai mult și, consider că, omul care stă acum de vorbă cu tine a fost cumva modelat de voluntariat. Dacă nu faci voluntariat și nu te implici în diverse activități, nu o să ai șansa de a te dezvolta și de a face ceea ce ai visat, poate, de la o vărstă foarte fragedă.