duminică, decembrie 1, 2024
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăConcerte si muzicăAgenda culturală a MNLR | 12 - 18 iulie 2021

Agenda culturală a MNLR | 12 – 18 iulie 2021

Agenda culturală a MNLR | 12- 18 iulie 2021

agenda culturală

Sub cerul Parisului în Micul Paris | Concert de șansonete

Miercuri, 14 iulie 2021, ora 19.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8 


Muzeul Național al Literaturii Române marchează Ziua Naţională a Franţei cu un concert de șansonete numit „Sub cerul Parisului în Micul Paris”, susținut de Diana Tudor (solistă) și Tudor Scripcariu (pian).

„Sub cerul Parisului în Micul Paris” este un proiect muzical născut din dragoste pentru muzica franceză, dar și din dorința de a recrea atmosfera și parfumul Bucureștiului de altădată. Acest program muzical cuprinde un repertoriu de șansonete și tangouri din perioada interbelică, precum „Sous le ciel de Paris”, „Domino”, „Mademoiselle de Paris”, „Padam”, „La Bohème”, „Mon Amant de Saint-Jean”, „Et si tu n’existais pas”, „Champs-Élysées”, „Je ne veux pas travailler”, piese care au fost interpretate de nume celebre ale scenei, precum Edith Piaf, Charles Trenet, Yves Montand, Jacqueline François, Charles Aznavour, Juliette Greco, Cristian Vasile, Jean Moscopol, Titi Botez. 

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei

 

https://mnlr.ro/sub-cerul-parisului-in-micul-paris/

_____________

agenda culturală

Proiecție de film Kinedok: Kiruna – o lume complet nouă
Joi, 15 iulie 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Filmul – semnat de regizoarea cehă Greta Stocklassa – a fost premiat în cadrul Thessaloniki International Film Festival, fiind considerat Cel mai bun documentar în lucru, dar și la Sheffield Doc/Fest Award pentru Cel mai bun proiect la Czech Docs, parte a platformei East Doc 2019.​

„Kiruna: o lume complet nouă” | 2019 |  87 de minute  
Regie: Greta Stocklassa
Scenariu: Greta Stocklassa
Montaj: Hana Dvořáčková
Coloană sonoră: Pavel Jan


Sinopsis:
Localizat deasupra cercului polar, orașul minier suedez Kiruna a fost construit pe un mare depozit de minereu de fier și a adus un venit însemnat guvernului suedez. Cu toate acestea, din cauza mineritului, orașul a început să decadă, iar pentru a salva industria, consiliul municipal și compania minieră LKAB au decis să mute orașul și cetățenii lui la 3 km spre est. Astfel, orașul a transformat un posibil dezastru într-o mare oportunitate. Noul oraș Kiruna va fi o societate mai progresivă și mai bună. Se poate însă să proiectezi o lume ideală? În decorul unui oraș în mutare, cetățenii din noul Kiruna se confruntă cu propriile frământări.


 Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Participarea la proiecția de film se face pe bază de rezervare printr-un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau printr-un SMS la numărul 0736.598.451 (Gabriela Toma).

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei

 

https://mnlr.ro/kiruna-o-lume-complet-noua-proiectie-de-film-kinedok/

_____________

agenda culturală

Cântec de fluier | spectacol

Sâmbătă, 17 iulie 2021, ora 18.00
Mansarda MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la spectacolul „Cântec de fluier”, adaptare după schița Nervi de Ion Băieșu, un fragment din Cântăreața Cheală de Eugen Ionescu și versuri de Romulus Vulpescu.

Selecție și adaptare: Roxana Guttman


Interpretează actorii: Roxana Guttman, Naomi Guttman și Radu Mateucă în regie proprie
Fotografie și creație grafică: Dana Eliza Serdean
 
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Rezervările se pot face la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro. Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata spectacolului.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei

https://mnlr.ro/cantec-de-fluier-spectacol-2/

_____________

 

EXPOZIȚII (în completarea expozițiilor deja trimise)

agenda culturală

Micro-expoziția Portret Dimitrie Gusti
12 iulie – 31 august 2021

Expoziția, organizată de MNLR la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti (Șos. Kiseleff nr. 28-30), își propune să prezinte vizitatorilor fotografii, cărți poștale, precum și manuscrise semnate de fondatorul „muzeului în aer liber”, sociologul român Dimitrie Gusti, documente păstrate cu grijă în arhiva Muzeului Literaturii.

 

Pornind de la portretul pe care Pompiliu Constantinescu i-l face lui Dimitrie Gusti, pe care-l numește „paradox viu”, prin intermediul materialelor expuse, vizitatorii vor reuși să descifreze câteva dintre acele trăsături esențiale care l-au definit pe distinsul sociolog.

 

Expoziția face parte din cadrul proiectul Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală. Prima „oprire” a avut loc la Muzeul Antipa, unde am prezentat micro-expoziția Pescuitorii de gânduri și amintiri.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne sunați la 0736.598.451 sau să ne scrieți la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei

 

https://mnlr.ro/portret-dimitrie-gusti-micro-expozitie-mnlr-la-muzeul-satului/

____________

În intimitatea jurnalului | expoziție MNLR în București Mall Vitan

În intimitatea jurnalului | Expoziție MNLR în București Mall Vitan
9 – 21 iulie 2021

Sunt jurnale de creație, jurnale de bord (radiografierea propriului destin pe măsura parcurgerii drumului vieții), jurnale de îndrăgostiți și jurnale intime. Tot atâtea mărturisiri, confesiuni stârnite de nevoia de a înregistra trăirile, emoțiile, întâlnirile cu mentorii, iubitele sau cu destinul, intențiile și schițele unor idei care s-au transformat în opere. Jurnalele dezvăluie și ascund deopotrivă, modelează percepții și de-construiesc prejudecăți.
 
Toate manuscrisele și fotografiile prezentate în expoziția din București Mall Vitan fac parte din bogata arhivă a muzeului, iar autorii textelor și ai materialelor selectate au căutat să aducă în prim-plan câteva aspecte care pot încuraja vizitatorii expoziției din centrul comercial să înceapă propriul jurnal.


Expoziția poate fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în perioada 9 – 21 iulie 2021, în București Mall Vitan (Calea Vitan 55-59).


Echipa de proiect: Radu Băieșu, Zamfir Bălan, Antoanella Bănciulescu, Anița Grigoriu, Diana Iancu-Albu, Andra Ispas, Iuliana Miu, Alina Niculescu, Eugenia Oprescu, Oana Oros, Loreta Popa, Mihaela Stanciu, Gabriela Toma, Anni Udrea
Redactor: Luana Stroe
Creație grafică: Cristina Milca
Relații Publice: Andreea Balaban
 
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne sunați la 0736.598.451 sau să ne scrieți la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei

____________

Evenimente on-line

 

„Și ieri a fost o zi”. Remember Mircea Nedelciu

Luni, 12 iulie 2021, ora 11.00

Invitați: Adriana Babeți, Ion Bogdan Lefter și Mircea Mihăieș


Vă invităm să urmăriți, pe pagina de Facebook a MNLR, pe site-ul MNLR și pe platforma culturaindirect.ro, trialogul despre Mircea Nedelciu, la care i-am invitat să participe alături de noi pe trei dintre bunii săi prieteni, care ne vor împărtăși amintiri cu și despre Nedelciu, despre ritualurile sale de scris, despre personalitatea scriitorului, despre autorii săi preferați.

 

_____________

 

mini-Cafeneaua critică on-line:

Luni 12 iulie 2021, ora 19.00: George Volceanov

Joi 15 iulie 2021, ora 19.00: Mircia Dumitrescu

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR

 

Invitatul episodului 46 al mini-Cafenelei critice on-line, luni, 12 iulie 2021, este George Volceanov, anglist, shakespearolog, lexicograf, traducător de literatură engleză, americană, maghiară etc.

 

Invitatul episodului 47, joi, 15 iulie 2021, este graficianul Mircia Dumitrescu, de asemenea pictor, sculptor, academician și… proaspăt octogenar, de pe 3 iulie curent!

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

 

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămînale în perioada martie 2020-ianuarie 2021 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întîlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși pe 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

 

Toate episoadele mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

 

______________

 

La ediția specială a Literei Mov din 14 iulie 2021, ora 17.00, Doina Ruști îl are ca invitat pe scriitorul Cristian Teodorescu.
Evenimentul va avea loc în Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8.

Cristian Teodorescu s-a născut la 10 decembrie 1954, la Medgidia. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București în 1980. Debutează în 1981 cu o povestire în revista „Tribuna”, iar editorial, în antologia „Desant 83”, Editura Cartea Românească (1983). În 1985 îi apare volumul de povestiri „Maestrul de lumini”, Editura Cartea Românească, care îi aduce Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor, Premiul UTC și Premiul Fundației „Liviu Rebreanu”. În 1988 publică romanul „Tainele inimei”, Editura Cartea Românească, premiat de Academia Română în 1990. În 1991, publică „Faust, repovestit băieților mei, Petre și Matei”, Editura Alex. Volumul de proză scurtă, „Povestiri din lumea nouă” (1996), Editura RAO, primește Premiul USR. Urmează alte două volume de povestiri, „Îngerul de la benzinărie”, în 2002, Editura Paralela 45, Maestrul de lumini și alte povestiri”, 2004, Ed. Curtea Veche. În 2005, reeditează „Tainele inimei” la Editura Cartea Românească. Urmează romanele „Medgidia, orașul de apoi”, Editura Cartea Românească (2009), „Șoseaua Virtuții. Cartea Cîinelui”, Editura Cartea Românească (2015), „Cartea pisicii”, Editura Polirom (2017), „București, marea speranță”, Editura Polirom (2019). Traduceri ale povestirilor sale au apărut în antologii de proză scurtă din Olanda, Rusia, Franța si Statele Unite. Romanul „Medgidia, orașul de apoi” a fost tradus în Polonia, Ungaria, Muntenegru, iar „Cartea Pisicii” a apărut și în Polonia.

 

Toate episoadele rubricii Litera Mov pot fi urmărite aici: https://culturaindirect.ro/litera-mov/

 

_________________________

Vineri, 16 iulie 2021, ora 20.00
2 P/s (Doi prozatori pe săptămână)

Ligia Pârvulescu și Sabin Ștedan Pavelescu

Episodul poate fi urmărit pe pagina de Facebook a MNLR, pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.

 

____________

 

Duminică, 18 iulie 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitată: Maia Morgenstern

Evenimentul poate fi urmărit pe pagina de Facebook a MNLR și pe canalul de YouTube al MNLR.

RELATED ARTICLES

Most Popular