Evenimente cu public
Joi, 5 mai 2022, orele 10.00 – 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Vizitează muzeul în ritmul tău!
Intrare liberă în prima joi din lună!
Alege compania unui muzeograf, un atelier de educație muzeală sau unul dintre audioghidurile muzeului, adaptate vârstei vizitatorilor (audioghidul pentru copii, audioghidul pentru adolescenți, audioghidul pentru tineri & adulți), precum și audioghidul pentru turiștii străini în limba engleză.
MNLR vă pune la dispoziție, în mod gratuit, Ghidul în Braille, precum și Ghidul video în limbaj mimico-gestual, prin intermediul cărora puteți practica scrierea în Braille sau limbajul semnelor.
Programează-ți vizita la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma) și nu uita să consulți informațiile cu privire la vizitarea muzeului.
____
Sâmbătă, 7 mai 2022, ora 11.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Atelierele Thomasinei pentru copii și familii din Ucraina la MNLR
Atelierul urmează conceptul cu care participanții la Atelierele Thomasinei sunt deja familiarizați: activități de socializare, activități interdisciplinare, interactive, creative, de formare a echipei și de treasure hunt.
Întâlnirea se dorește a fi destinată familiilor cu copii, întrucât implică, pe parcursul atelierului, o colaborare și o participare a tuturor celor prezenți.
Invitat special: Vasile Ernu, scriitor și jurnalist.
Vă mulțumim pentru sprijin! Pentru mai multe detalii sunați la 0736.598.451 (WhatsApp) sau scrieți un mesaj la programe@mnlr.ro (Gabriela Toma) sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/AteliereleThomasinei.
____
Sâmbătă, 7 mai 2022, ora 17.00
Muzeul Național al Literaturii Române
Str. Nicolae Crețulescu 8
Remember George Topîrceanu
Se împlinesc 85 de ani de la dispariția poetului George Topîrceanu, iar Muzeul Național al Literaturii Române vă invită cu acest prilej la un recital de poezie susținut de actorul Marius Bodochi.
Poet, prozator, memorialist, publicist și traducător, membru corespondent al Academiei Române din 1936, George Topîrceanu este un reprezentant important al poeziei românești din primele decenii ale secolului al XX-lea, folosind tehnici de versificație cu tradiție într-o epocă de afirmare a modernismului.
____
De Ziua Europei, lansăm liceenilor bucureșteni o invitație la dezbatere pe o temă actuală – Rolul mass-media și al platformelor de socializare în promovarea valorilor naționale și europene – temă care le va oferi oportunitatea de a face cunoștință cu perspective diverse asupra conceptelor de respect pentru demnitatea umană, libertate, democrație, egalitate, stat de drept, respectarea drepturilor omului și, implicit, ale minorităților, pluralismul de opinii, toleranța, justiția, solidaritatea și nediscriminarea – toate definind valorile și dezideratele oricărui cetățean din spațiul european.
Evenimentul va fi găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române, în Sala Perpessicius și va avea loc în data de 9 mai 2022, începând cu ora 17.00.
Formatul competiției presupune ca fiecare liceu să fie reprezentat de maximum 3 echipe a câte 3 membri, acestea aflându-se sub atenta supraveghere și coordonare a unui profesor, care îi va înscrie pe elevi în concurs și care îi va însoți în ziua evenimentului.
Profesorului însoțitor îi vor reveni, prin urmare, atât responsabilitatea selecției elevilor care formează echipele concurente, cât și sarcina de a-i înscrie în concurs prin intermediul formularului, opțiunea de înscriere fiind valabilă până în data de 9 mai 2022, ora 12.00.
Comitetul de jurizare va fi compus din specialiști în domeniu, care au acumulat experiența necesară în privința analizării discursului din perspective multidisciplinare; ei vor fi asistați, pe parcursul discuțiilor, de un arbitru care va prezenta regulamentul și care va media dialogul dintre echipele concurente.
Mai multe informații, aici: https://mnlr.ro/ziua-europei-la-mnlr-dezbateri-intre-licee-pe-teme-europene/
Pentru mai multe detalii, puteți trimite un mesaj la adresa: gabriela.scaete@mnlr.ro.
____
Colocviul Național „I.L. Caragiale astăzi” | Apel la contribuții
Termenul limită pentru trimiterea contribuțiilor s-a prelungit până pe 24 mai 2022! Așteptăm propunerile voastre la adresa de e-mail: colocviul.caragiale@mnlr.ro.
Muzeul Național al Literaturii Române și Facultatea de Litere a Universității din București, în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, organizează, în perioada 10-11 iunie 2022, Colocviul Național I. L. Caragiale astăzi.
Se împlinesc 110 ani de la moartea lui I. L. Caragiale, un bun prilej pentru o reinterpretare la zi a operei sale. În mediul academic și cultural se resimte nevoia unei rediscutări, pe mai multe paliere, a operei lui I. L. Caragiale, fie că vorbim despre proză, teatru, publicistică sau corespondență.
De-a lungul timpului, receptarea operei caragialiene și-a schimbat considerabil ariile de interes și metodologia, așa încât ne propunem o ilustrare a acestei diversități.
Prin conferințele pe care le vor susține vorbitorii invitați, propunem o relectură interdisciplinară a operei lui Caragiale, printr-un tip de dialog transversal.
Detalii, aici.
____
Expoziții temporare
Atelier de artist – Margareta Sterian
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66
Muzeul Național al Literaturii Române deschide joi, 5 mai 2022, ora 17.00, la sediul din Calea Griviței 64-66, un nou spațiu expozițional: Atelier de artist – Margareta Sterian. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile – redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.
La deschiderea noului spațiu expozițional vor participa acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedintele Academiei Române, Mircea Barzuca, pictor și critic de artă, și Ioan Cristescu, Directorul General al MNLR. Cu această ocazie, va fi prezentat și întregul poștal dedicat Margaretei Sterian, realizat de Romfilatelia, partener al evenimentului. Participarea la eveniment se face pe bază de rezervare la adresa de e-mail relatiipublice@mnlr.ro.
Detalii, aici.
____
Neverland Mythos | Expoziție de gravură a artistei Rodica Lomnășan
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66, Sala „Al. Oprea”
3 – 28 mai 2022
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția de gravură cu titlul Neverland Mythos a artistei Rodica Lomnășan.
„Confuzia pe care o trăim în prezent ne face să ne simțim abandonați într-un loc al nimănui. Lumea întreagă parcă ar fi devenit un tărâm populat doar cu fantasme, himere, uneori iluzii, dar cel mai adesea spaime.
Neverland este un tărâm ideal al visului, al libertății absolute, situat înafara timpului și spațiului, un refugiu într-o lume a inocenței și copilăriei veșnice.
Acest sentiment m-a determinat să readuc la viață acele lucrări ale mele inspirate de poezia uriașului pesimist Mircea Ivănescu, capabil însă și de umor sau de o fină ironie, detectabile în versurile sale.
Fiecare dintre aceste lucrări s-a născut ca o confesiune, ca o revenire în trecut, ca o rememorare, pentru că, în cele din urmă, creația dă un plus de semnificație vieții și, indiferent ce stări încercăm, ori ce fel de vremuri trăim, putem afla în noi inepuizabile și autentice resurse creatoare.
Lucrările prezentate sunt piese unicat (sau serie foarte redusă), realizate cu ajutorul tehnicilor gravurii, folosind o presă și transferând imaginea de pe placa de metal sau de piatră (în cazul litografiei), pe hârtie.” – Rodica Lomnășan
____
Proiectul cultural şi creativ
„Bauhaus 2022”
Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.) împreună cu Muzeul Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul cultural „Bauhaus 2022”, eveniment realizat şi dedicat Zilei Europei, Nopții Muzeelor, Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Zilei Diversităţii Culturale.
Proiectul cultural şi creativ „Bauhaus 2022” împărtăşeşte valorile Noului Bauhaus European, având la bază promovarea şi mediatizarea creativităţii studenţilor şi elevilor din universităţile şi liceele vocaţionale de: artă, muzică, arhitectură, media, fotografie, film.
Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti prezintă, în perioada 3-25 mai 2022, conceptul expozițional: „Bauhaus 2022” al concursului internaţional de creativitate, prin prezentarea expoziţiei-experiment de artă şi arhitectură, care reunește cele mai reuşite lucrări intrate în concurs, amintind de impactul multidisciplinarității și al mișcării Bauhaus asupra societății moderne.
Expoziția face parte dintr-un program cultural şi educaţional C.A.M.M.A. – Cultură, Artă, Arhitectură, Muzică, Audiovizual, realizat şi dezvoltat de Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.), în parteneriat cu Academia Română – Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ministerul Culturii şi Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, sub semnul Noului Bauhaus European. Proiectul „Bauhaus 2022” aduce o dimensiune culturală și creativă, alăturându-se proiectelor culturale din prima ediție a Festivalului Noului Bauhaus European organizată de Comisia Europeană.
Vernisajul expoziţiei și Festivitatea de premiere a concursului international de creativitate „Bauhaus 2022” va avea loc în data de 12 mai 2022, la Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti din Strada Nicolae Crețulescu nr.8.
Detalii, aici.
____
Evenimente on-line
mini-Cafeneaua critică on-line
Joi, 5 mai 2022, ora 19.00: Ruxandra Demetrescu
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.
Invitata episodului #127 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 2 mai 2022, este Cristina Bogdan, medievist, istoric al mentalităților și antropolog, de asemenea specialistă în comunicare și relații publice, decan al Facultății de Litere a Universității din București și editoare-șefă a revistei on-line „OPT motive”.
Invitata episodului #128 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 5 mai 2022, este Ruxandra Demetrescu, critic și istoric al artelor vizuale, profesoară a Universității Naționale de Arte din București, căreia i-a fost și rector.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
____
Vineri, 6 mai 2022, ora 19.00
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR
Cosmin Ciotloș | Ambreiaj #9
____
Duminică, 8 mai 2022, ora 11.00
pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR
Poezie și creație cu Loreta Popa
Invitat: Flaviu Crișan