Muzeul Național al Literaturii Române v-a pregătit agenda culturală pentru perioada 26 iulie – 1 august. În cadrul aceste agende veți găsii informații despre programul de desfășurare, locațiile dar și detalii despre evenimentele online.
Marți, 27 iulie 2021, ora 17.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Omul și limbajul | Centenar Eugen Coșeriu
Muzeul Național al Literaturii Române organizează evenimentul Omul și limbajul, dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea lingvistului, scriitorului și profesorului excepțional care a avut viziunea și înțelegerea specifice unei construcții intelectuale veritabile.
La eveniment vor susține prezentări doamna Maria Marcela Dos Santos, consilieră și responsabilă a Secțiunii Consulare în cadrul Ambasadei Republicii Orientale Uruguay în România, prof. univ. dr. Nicolae Saramandu, CS I, director al Departamentului de dialectologie, geografie lingvistică, fonetică și onomastică din cadrul Institutului Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti, membru corespondent al Academiei Române, și prof. univ. dr. Emil Ionescu, decanul Facultății de Litere din cadrul Universității din București. Întâlnirea va fi moderată de conf. univ. dr. Alexandru Nicolae, Facultatea de Litere, Departamentul de Lingvistică, Universitatea din București, și CS II la Institutul Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti al Academiei Române. La eveniment vor fi prezenți, de asemenea, doamna Begoña Magraner şi domnul Víctor M. Arbe, reprezentanți ai Institutului Cervantes.
Eugen Coșeriu (1921-2002) debutează cu Mozaic arab, publicat în revista Itinerar, din Chișinău. Scrie eseuri de critică literară, proză scurtă și versuri. În 1939, studiază filologia, filosofia și dreptul la Universitatea din Iași, unde îi are ca profesori pe Iorgu Iordan, G. Călinescu (care îl portretiza pe „pretânărul baasarabean”, „turbulent, dar lesne orientabil în toate ramurile culturii”), Octav Botez, Gh. I. Brătianu. Obține o bursă din partea Institutului Italian de Cultură din București pentru a studia la Roma, apoi la Padova, timp de un an, în perioada 1944-1945, și, ulterior, la Milano, în 1949. La Roma, își va susține licența sub îndrumarea slavistului Giovanni Maver, iar în filosofie, la Milano, sub îndrumarea lui Antonio Banfi. A lucrat ca redactor la ziarul Corriere Lombardo, a fost lector la Universitatea din Milano și traducător al volumelor Artă și valoare, Orizont și stil de Lucan Blaga. În 1951, călătorește în Uruguay, unde este desemnat profesor de lingvistică la Universitatea din Montevideo și profesor de lingvistică generală și hispanistică la Instituto de Profesores Artigas. Primește cetățenia uruguayană.
Ca profesor invitat, ține cursuri la Universitatea Malaga și la Universitatea Navarra, din Spania, la Universitatea din Coimbra (Portugalia), iar din 1961 și până în 1963, la Universitățile din Bonn și Frankfurt. Ultima parte a carierei sale este legată de Universitatea din Tübingen (Germania), unde predă lingvistica romanică până în momentul pensionării, în 1991, și unde se stinge din viață, în 2002. A fost membru de onoare al Academiei Române, al Academiei Norvegiei, Academiei Finlandei, al Academiei Braziliene și al Academiei din Heidelberg. A ocupat funcția de președinte al Societății Internaționale de Lingvistică Europeană în perioada 1969-1970.
Împlinirea a 100 de ani de la nașterea lingvistului român constituie o oportunitate pentru diferite instituții din țară și din străinătate să organizeze evenimente și proiecte dedicate, cum ar fi conferința internațională Coseriu’s linguistics – origin and actuality, care va avea loc la Universitatea din Zürich (Elveția) în parteneriat cu Arhivele Eugenio Coșeriu – Prof. Dr. Wiltrud Mihatsch, Romanisches Seminar der Universität Tübingen; o serie de lecturi publice la Universitatea din Zürich, un concurs de traduceri organizat de Cercul Literar Magia cuvântului, la Facultatea de Litere din cadrul Universității de Stat din Moldova; o serie de prezentări la Catedra de Studii Umaniste Eugen Coșeriu din Montevideo (Uruguay); publicarea unor articole de specialitate în revista academică Concordia Discors vs Discordia Concors: Researches into Comparative Literature, Contrastive Linguistics, Cross-Cultural and Translation Strategies. Având în vedere complexitatea organizării evenimentelor, precum și diversitatea acestora, a fost creată o hartă care să reprezinte toate intervențiile, publicațiile și conferințele susținute cu ocazia centenarului Eugen Coșeriu, care poate fi consultată aici: https://coseriu100.info/map-coseriu100/.
Parteneri principali ai proiectului: Ambasada Uruguay în România, Institutul Cervantes din București
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei, Revista de cultură Familia.
Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile. Participarea la eveniment se face pe bază de rezervare la programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (Gabriela Toma).
https://mnlr.ro/omul-si-limbajul-centenar-eugen-coseriu/
_____________________________
Miercuri, 28 iulie 2021, 18.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să urmăriţi dialogul între conf. univ. dr. Florentina Niţu şi conf. univ. dr. Cristina Bogdan dedicat împlinirii, în 2021, a 140 de ani de la apariția la Iași a Cărții de bucate boiereşti – 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti, volum semnat de Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi.
Florentina Nițu este decan al Facultății de Istorie, Universitatea din București. Domeniul său de expertiză acoperă din punct de vedere cronologic Evul Mediu și premodernitatea românească, iar din punct de vedere tematic – istoria economică a spațiului românesc în secolele XVI-XVIII, istoria prețurilor și circulația metalelor prețioase, istoria modei, costumului și a bijuteriilor, studiile muzeale și de patrimoniu. Este coordonator științific al Muzeului Universității din București. Teza de doctorat – publicată sub titlul Prețuri de podoabe și orfevrărie din metal prețios în spațiul românesc, secolele XVI-XVII – a primit Premiul Dimitrie Onciul al Academiei Române, în anul 2006.
Cristina Bogdan este conferențiar și prodecan al Facultății de Litere a Universității din București. Predă cursuri de istoria mentalităților, antropologie culturală, studii de gen și antropologie urbană. A scris numeroase studii de tanatologie și iconografie religioasă, a coordonat mai multe volume de istorie culturală, iar cartea ei, Moartea și lumea românească premodernă: discursuri întretăiate (2016) a fost nominalizată la Premiile „Observator cultural” pentru cea mai bună carte de eseuri a anului 2016.
_____________________________
Joi, 29 iulie 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Proiecție de film Kinedok: Viața magică a lui V
(Finlanda/Danemarca/Bulgaria, 2019)
Regizorul filmului, Tonislav Hristov, ne propune povestea unei tinere care folosește metoda LARP – Live Action Role Play pentru a face față problemelor familiei sale. Bântuită de traumele din copilărie, încearcă să-l ajute pe fratele ei bolnav psihic să devină mai independent prin jocul de rol. În timp ce își călăuzește fratele prin lumea rolurilor și identităților multiple, a vrăjitoarelor, vrăjitorilor și a cavalerilor medievali, ea găsește curajul de a înfrunta demonii propriului trecut, și anume tatăl lor abuziv.
Detalii https://mnlr.ro/proiectie-de-film-kinedok-viata-magica-a-lui-v/
_____________________________
Vineri, 30 iulie 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Serile „Memoria exilului românesc”
Proiecție de film | Forța simbolului între speranță și nihilism – Camilian Demetrescu și Soprana Nelly Miricioiu
Prezintă: Marilena Rotaru
Până în data de 27 august, în fiecare vineri, de la ora 20.00, vă așteptăm la Serile „Memoriei Exilului Românesc” în Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.
Se împlinesc 30 de ani de când Marilena Rotaru, jurnalist de televiziune, realizator de programe culturale, cineast, scriitor, realizează serialul de documentare consacrate valorilor din diaspora, care a ajuns la 150 de episoade, printre intervievați numărându-se Emil Cioran, Vintilă Horia, Sergiu Celibidache, Camilian Demetrescu, Monica Lovinescu, Paul Goma, Virgil Ierunca.
_____________________________
EXPOZIȚII
Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul Dramaturgilor Români, vă invită vineri, 30 iulie 2021, de la ora 19.00, în Sala „Iosif Naghiu”, din Calea Griviței 64 – 66, la vernisajul expoziției-eveniment „Horațiu – grafică, desen, pictură”. Invitați: Ion Caramitru, Pavel Șușară, Mircia Dumitrescu. În cadrul evenimentului va avea loc și un Recital de poezie susținut de Răzvan Vasilescu, Mircea Rusu, Marius Bodochi și Horațiu Mălăele. Amfitrion: Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române.
Expoziția, care va putea fi vizitată în perioada 30 iulie – 18 septembrie 2021, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, reunește peste 200 de lucrări realizate de Horațiu Mălăele, în diferite tehnici. De la portrete dintr-o singură linie, până la nuduri atent construite, de la acuarele până la pictură abstractă densă, lucrările sale ascund în esenţa lor o semantică de simboluri. Multiple sunt formele de artă prin care autorul a ales să se exprime: caricatură, desen, pastel, proză, poezie, autoportret în cuvinte și tușe de creion. Tuturor li se adaugă un simț al umorului ușor de recunoscut. La numărul 7 în Decalogul lui Horațiu Mălăele scrie astfel: „Nu-ți explica greșelile. Învăluie-le în mister și abstracțiune. Nu schimbă mare lucru, dar derutează”.
Horațiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952, în Târgu Jiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu. Reputat actor, regizor de teatru și film, artist plastic și scriitor, Horațiu Mălăele este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Secția Grafică. A avut peste 40 de expoziții personale în București, Paris, München, Montevideo, Toronto, New York etc. Peste 100 de expoziții de grup, peste 3.500 de caricaturi și desene publicate – câteva zeci de coperte de carte, afișe teatrale etc. Este patronul Galeriei Horațiu din București, Str. Smârdan nr. 37. Subiectul principal al lucrărilor lui Horațiu Mălăele sunt prietenii săi, actori, artiști plastici și nu numai.
Participarea la vernisaj se face pe baza unei programări, în limita locurilor disponibile, la numărul de telefon 0762 671 698 sau prin trimiterea unui e-mail la adresa relatiipublice@mnlr.ro, iar pentru Recitalul de poezie biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.bilet.ro. Număr pentru rezervări: 0756 021 106. Purtarea măștii este obligatorie!
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei
https://mnlr.ro/vernisajul-expozitiei-horatiu-grafica-desen-pictura/
_____________________________
Evenimente on-line
mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 26 iulie 2021, ora 19.00: Unda Popp
Joi, 29 iulie 2021, ora 19.00: Liviu Jicman
pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.
Invitata episodului #50 al mini-Cafenelei critice on-line, luni, 26 iulie 2021, este artista Unda Popp, creatoare de modă, pictoriță de costume și scenografă, profesoară la Universitatea Națională de Arte din București, fondatoare a Departamentului Modă-Design Vestimentar din cadrul Facultății de Arte Decorative și Design.
Invitatul episodului #51 al mini-Cafenelei critice on-line, joi, 29 iulie 2021, este economistul și juristul Liviu Jicman, directorul Muzeului Național Cotroceni, fost vicepreședinte al Institutului Cultural Român.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter
_____________________________
Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.
Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.
_____________________________
Marți, 27 iulie 2021, ora 21.00
Scriitori invitați în cea de-a doua serie: Diana Bădica, Florina Ilis, Cosmin Perța, Merlich Saia, Bogdan-Alexandru Stănescu, MihokTamas, Chris Tănăsescu, Lucian-Dan Teodorovici, Tatiana Țîbuleac și Răzvan Țupa.
Facebook:
https://www.facebook.com/RCINY/live
https://www.facebook.com/muzeul.literaturii.romane/
YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw
https://www.youtube.com/channel/UCQpV5Yssv-M1Yo-X8Eb5yPA
Website:
https://www.rciusa.info/literature
https://mnlr.ro/
Persoane de contact:
Raluca Cimpoiașu, ICR New York, e-mail: raluca.cimpoiasu@rciusa.info
Andreea Drăghicescu, MNLR, e-mail: andreea.draghicescu@mnlr.ro
_____________________________
Joi, 29 iulie 2021, ora 20.00
Un nou episod al rubricii Litera Mov, realizată de Doina Ruști, va fi disponibil pe platforma culturaindirect.ro, pe pagina de Facebook și pe site-ul MNLR.
_____________________________
Duminică, 1 august 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa
Invitat: Eduard Adam
Evenimentul poate fi urmărit pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR.