Bookfest a fost și este un fel de tradiție pentru mine, de pe vremea când nici măcar nu știam că se numește așa și mergeam cu bunicul la ‚‚târgul de carte’’. Evident că am fost și anul ăsta, să văd cum mai stă treaba.

10433089_731444020253014_7877003485756444536_n

Dacă vă așteptați să iau la rând fiecare lansare de carte care a avut loc și să ridic în slăvi fiecare autor care și-a promovat creația, îmi pare rău să vă dezamăgesc așteptările de mămăițe care ascultă știrile la radio.

O să încep cu primele lucruri care te izbesc de cum intri pe ușă: reducerile, cupoanele, tombolele și promoțiile. Domnișoarele, care nici măcar nu știu pentru ce sunt pliantele pe care le împart, îți oferă o reducere de X% la editura cutare. Dacă nu le citești cu atenție, s-ar putea să te trezești că mai e nevoie să cumperi încă trei cărți ca să ai parte de reducere și în niciun caz din colecția aia pe care o ai în mână.

Standurile au fost care mai de care mai aranjate, iar vânzătorii plăcuți și la dispoziția ta, dacă aveai nevoie de ei. Nu de alta, dar la câți erau, un ‚‚cu ce vă pot ajuta?’’ din cinci în cinci minute ar fi fost de-a dreptul exasperant.

1

Chiar dacă am trecut de vremea în care arătam cu degetul fiecare copertă colorată, trebuie să recunosc că încă sunt diferite cărți care mă atrag prin simpla lor înfățișare. Dacă de obicei obișnuiesc să mă documentez înainte să cumpăr o carte, coperțile ieșite din comun sunt cele care mă atrag ca un magnet. Trebuie să le ating, să le răsfoiesc, să le întorc pe toate părțile, eventual să citesc prima pagină. De cele mai multe ori nu ajung să le cumpăr, dar tot îmi rămân fixate pe retină.

Fotor0604205254

Am avut și un motiv întemeiat să-mi fac un selfie, cu o carte pe față. Un selfie și nu tocmai, pentru că am ales opțiunea cu aparatul fotografului, nu varianta pițiponcească cu telefonul. Pe lângă poză, cartea cu care m-am fotografiat a rămas a mea, asta fiind ideea principală a acțiunii. O inițiativă foarte tare, dacă mă întrebați pe mine, a celor de la Cărțile pe față.

10255866_646594168762683_4442888130127206619_n

Am descoperit edituri de care nici nu auzisem, unele cu titluri interesante, altele cu standuri pe la care cam bătea vântul. Printre cărți, am găsit standul Nicherecords, cu muzică și tricouri. Evident că nu am putut să nu mă opresc și acolo, să cotrobăi printre umerașe după o mărime rezonabilă a tricoului cu Behemoth. Am salivat puțin pe la standurile cu ciocolată, jellybeans sau cafea și n-am putut să plec fără două stickere adorabile. Ah, era să uit… era și moșul pe acolo.

Fotor0604205631

Românul știe că tot ce e mult și ieftin e și bun, așa că n-a ezitat nici acum să-și umple sacoșa cu zeci de volume la prețuri aberant de mici, indiferent că erau autori de care nu a auzit vreodată sau sfaturi de bucătărie de la Jamie Oliver. Trist și degradant, aș spune, mai ales că oamenii care se înghesuie la reduceri nu sunt niciodată aceiași care se înghesuie și în librărie.

Eu mi-am respectat tradiția, m-am întors cu doar două cărticele, pe care știu sigur că o să le deschid cât de curând. Până la ediția următoare o să stau liniștită, că doar nu duce Bucureștiul lipsă de cărți.

Foto: facebook.com/BookfestRomania, Utza Andreea, Raluca Antuca