an_102

Ca să se refere la el, unii i-au spus Omul – Spectacol, pentru că atunci când Adrian Nour vine pe scenă, aduce cu el muzica, dansul și teatrul. Toate în același timp și la un nivel care-și merită toate laudele. Nu s-a mulțumit niciodată doar cu meseria de actor, cu care a plecat din Galați, orașul lui, și a devenit unul din cei mai buni dansatori de step din România. Iar pentru că voia să transmită emoții și în note muzicale, a ajuns solistul trupei Avantgarde, alături de care a scos și un album. Trupa s-a desființat, însă vocea lui a fost foarte aproape de a fi a României în show-ul TV pe care-l știm cu toții și de la care a plecat cu o medalie de bronz și o notorietate mult crescută, care acum umple sălile spectacolelor unde joacă.

Cu carismă, talent și pasiune care, dacă n-ar fi, despre Adrian Nour nu s-ar mai povesti, el reușește să facă o meserie în care libertatea și creativitatea sunt și ele pe scenă, întotdeauna în rolurile principale. Iar unde ele nu-s, nici artiști nu-s. Sau se poate artă și fără libertate?

Adrian Nour este primul pe care l-am întrebat și care deschide Manifestul pentru libertate, un proiect în care dorim sa aflăm de la mai mulți artiști din diferite domenii cât de importantă e lipsa constrângerilor în ceea ce ei fac.

media_138686773722859400

Ai prefera să povestești despre tine într-un film mut, în care să-l vedem pe actorul Adrian Nour sau într-o piesă în care să-l auzim pe cântărețul boem?

Nu pot alege. Nici nu contează cred… Încerc să-mi deschid sufletul și mintea cât pot de mult atât pe scena cât și în fața camerelor. Calea de comunicare nu mai contează: muzica, pantomima, dansul etc. Încerc să învăț cât mai multe „cuvinte” folosite în aceste limbaje.

Dar unde libertate nu e, creativitate poate fi pentru un artist?

Creativitatea nu ți-o poate lua nimeni! Depinde și de artist cred… Poți alege, poți lupta. Mi-au plăcut întotdeauna oamenii care nu au făcut compromisuri și cred că mă număr printre ei.

Orice actor se pliază pe viziunea regizorului. Când el iți impune exact felul în care trebuie să joci un personaj simți că nu mai poți ajunge la aceeași performanță?

Am avut noroc până acum. N-am lucrat cu regizori care să ma limiteze, dimpotrivă.

„Nu renunța” se numea albumul pe care tu și trupa Avantgarde l-ați lansat în 2011. Totuși, tu ai renunța la un rol sau la un proiect muzical doar pentru că te-ai simți constrâns?

Am făcut asta de câteva ori până acum, dar nu imediat. Și nu de multe ori.  Am încredere în oameni și multă răbdare de obicei.

Imaginează-te actor acum trei decenii. Ca un spectacol să existe, atunci trimișii tovarășilor Ceaușescu trebuiau să apese butoanele cu „Eu te vreau”. Iar simplul fapt că artiștii încă mai erau pe scenă și jucau, era un semn clar că se supuneau regimului. Tu te-ai fi putut adapta cenzurii atât de puternice și ți-ai fi compromis libertatea?

Nu știu. Îmi place să cred că aș fi luptat, că aș fi fost de aceeași parte a baricadei cu Ciulei, Pintilie și multi alții. Cred că aș fi avut curaj să spun ce am de spus și să nu fiu sluga „artistica” a regimului.

4e4b9372bfc0fNC0515_MG_0008

Invită-ne la teatru, la spectacolele în care te putem vedea. 😀

Vă invit mai întâi la toate concertele pe care le am alături de Trio Zamfirescu sau Cantaloop. Cânt cu mare plăcere alături de ei! Dacă vreți să mă vedeți în spectacole de teatru vă aștept la TNB, unde joc în „D’ale noastre”, „Royal fashion” și „Don Quijote”, la Metropolis în „La Folia, Shakespeare & Co” cu care vom merge și în câteva turnee naționale și internaționale, la Teatrul Național de Operetă în „Romeo și Julieta” care se va relua în curând la sediul nou și „Paris, mon amour”.

Sunt câteva spectacole noi la care lucrez acum despre care vă pot spune – „Cabaret” și „Barbelo”- și un proiect despre care nu pot vorbi deocamdată (mai intâi să iau castingul :)).

Am lăsat la urmă spectacolul meu de suflet de care sunt cel mai mândru: „Necuvinte”. Îl vom juca la Cluj pe 9 octombrie și la Galați pe 12 noiembrie. În București încă nu s-a programat, dar voi anunța pe Facebook când se va juca. Nu ezitați să-mi scrieți acolo. La un moment dat răspund…

surse foto: companiadanpuric.ro