Adolescenți sacrificați în numele banilor

0
182

Să ai o situație financiară decentă este o necesitate, asta este clar. Însă se întâmplă că mulți dintre românii care aleg să meargă în străinătate, în vederea obținerii unui trai mai bun, au copii acasă. Copii care rămân în grija bunicilor sau a rudelor.

Este greu să nu ai un ban în buzunar, însa este și mai greu să crești fără părinți. Să nu ai un tată alături, căruia să îi poți povesti despre primul/prima prieten/ă. Ori o mamă cu care să poți ieși la plimbarea de duminică. Mulți adolescenți își petrec cei mai critici ani din viața lor în compania anturajelor de tot felul.

Unii sunt înțelepți și țin calea cea dreaptă, dar din păcate cei mai mulți cedează tentațiilor. Fără părinți alături sunt o pradă ușoară pentru cei mai mari decât ei. Astfel vedem cazuri de minori cu vârste tot mai fragede care consumă alcool, fumează ori cheltuiesc în exces banii care sunt câștigați cu atâta sudoare în străinătate.

Meseria de părinte este cea mai grea, fără îndoială. Niciodată nu știi exact ce vrea copilul tău, nu știi care este calea cea mai indicată pentru a-l feri de rele. Unii părinți sunt extrem de posesivi, însă alții dimpotrivă. Le acordă libertate mult prea multă, astfel încât copilul pierde măsura lucrurilor. Nu mai știe ce este o limită.

Atunci când unul dintre părinți lipsește cu lunile de acasă, celălalt părinte vrea să compenseze lipsa tatălui, spre exemplu, permițându-i copilului mult prea multe. Nu știu cât este de înțelept să îți lași copilul să te manipuleze și să obțină exact ce vrea el. Chiar dacă pe moment ai impresia că ai făcut ceea ce trebuie, ei bine nu este vorba decât despre o victorie pe termen scurt.

Timpul îți va arăta cu siguranță greșelile pe care le faci astăzi. Creându-le o lume imaginară în care totul este posibil, este o imensă eroare. Adolescenții de astăzi vor deveni adulții de mâine. Și tare mă îndoiesc că vor ști cum să se descurce în viață, fără ajutorul necondiționat al părinților. Tare mă îndoiesc că vor ști ce sunt alea valori, principii, atâta timp cât ei învață încă de la 12-13 ani să fumeze și să consume alcool.

Mai mult control din partea părinților nu ar strica. Da, viața este nedreaptă de cele mai multe ori. Nimeni nu a spus că este ușor să crești în absența unui părinte. Dar cu toate astea sunt alte lucruri mult mai grave care se întâmplă pe lumea asta.

Daca ești mereu cocoloșit, asta nu va rezolva nimic. Probabil că unii părinți care procedează astfel nu își dau seama cât de grav este de distorsionezi realitatea. Da, unul dintre părinți este plecat în altă țară, dar o bomboană în plus sau o noapte pierdută în cluburi nu îți va compensa lipsa.

Vârsta adolescentină este și așa o perioadă destul de dificilă din punct de vedere comportamental. Cifrele oficiale de la Ministerul Muncii arată că aproximativ opt zeci de mii de părinți sunt plecați în străinătate, deși realitatea este mult mai cruntă. Sociologii cred că de fapt cifra este de patru ori mai mare.

sursa foto: libertatea.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.