Admitere 2015: aceleaşi cozi, aceeaşi birocraţie

0
1587

Admiterea la facultate este unul dintre cele mai importante momente din viaţa unui viitor student. An de an, în această perioadă a verii, singuri sau împreună cu părinţii, tinerii formează cozi imense la secretariatele facultăţilor. După cum ştiţi, birocraţia încă este o problemă a sistemului de învăţământ românesc şi al ţării, în general. Astfel, şi anul acesta tinerii sunt nevoiţi să se prezinte la ghişee cu un dosar plin de acte şi documente. Copii legalizate, cereri, chitanţe, poze şi alte hârtii sunt necesare pentru înscrierea la facultate.

Pe lângă birocraţia şi cozile interminabile, căldura este şi ea un element care deranjează. Oamenii au fost învăţaţi să îndure, aşa că acceptǎ cu stoicism aceste lucruri. Este vorba despre viitorul lor. Mai este o categorie simpatică de viitori studenţi, cei indecişi în legătură cu facultatea pe care doresc să o urmeze. Ei trebuie să repete procesul de stat la cozi de mai multe ori, pentru că îşi depun dosarul la mai multe facultăţi.

Văzând aglomeraţia din Bucureşti, vǎzând copii şi părinţii alergând între facultăţi, mi-am adus aminte că am trecut şi eu prin aşa ceva şi nu a fost deloc plăcut. Referitor la birocraţie, sunt convins că există soluţii de remediere a problemei.

Într-o eră a tehnologiei, unde Internetul este aproape indispensabil, îmi este greu să cred că nu putem măcar reduce numărul de hârtii cerute de facultăţi la înscriere, asta dacă nu cumva vom reuşi să ne înscriem online în viitorul apropiat.

buna 2

Concurenţǎ mare pentru locurile la facultate: rata de promovabilitate a examenului de Bacalaureat de anul acesta a fost de 67.9%, cu 7% mai mare decât anul trecut. În aceste condiţii, este de aşteptat ca problemele indicate mai sus să fie şi mai accentuate.

Numai la Academia de Studii Economice din Bucureşti, în primele 4 zile de înscrieri, s-au înregistrat 10.000 de candidaţi. La Cibernetică Economică sunt 8,25 candidaţi pe un singur loc, la Informatică Economică 7,27, iar la Finanţe-Bănci sunt 4,87. Situaţii similare sunt şi la alte universităţi din Bucureşti, dar şi din provincie.  La Universitatea din Bucureşti, facultăţile de Geografie, Jurnalism şi Limbi Străine sunt cele mai populare în rândul tinerilor care dau admiterea anul acesta. La Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Politehnica din Bucureşti, până joi, 16 iulie erau în jur de doi candidaţi pe loc, adică peste 1.100 de candidaţi pe cele 740 de locuri.

Faptul că promovabilitatea la Bacalaureat a crescut şi că există o concurenţă mult mai mare pentru locurile la facultăţi ne dă speranţe să credem că sistemul de învăţământ românesc se va îmbunătăţi. Concurenţa este benefică în orice domeniu, însă marea problemă a sistemului este capacitatea acestuia de a le oferi viitorilor absolvenţi oportunităţi reale, când vine vorba de şansele de intrare în câmpul forţei de muncă.

Surse info: adevarul.ro, realitateatv.ro

Sursă poze: instagram.com/studentiqool, studentie.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.