About Time sau Era și timpul este o dramă regizată de Richard Curtis care a apărut în 2013. Dând impresia pe alocuri că este o comedie, filmul povestește într-un mod relaxat despre lucrurile mici, la îndemâna oricui, pe care adesea nu le vezi, dar care îți fac viața mai frumoasă odată ce le-ai conștientizat.

MV5BMTA1ODUzMDA3NzFeQTJeQWpwZ15BbWU3MDgxMTYxNTk@._V1__SX1219_SY623_

Filmul se deschide cu Tim Lake (Domhnall Gleeson), un băiat „prea înalt, prea portocaliu și prea slab” , după cum bine se caracterizează el însuși, care își prezintă familia. O mamă (Lindsay Duncan) care nu își exprimă prea des sentimentele, un tată (Bill Nighy) „mai normal ”, a cărui bibliotecă este ticsită de cărți și care are o relație foarte apropiată cu fiul său, o soră, Catherine, (Lydia Wilson), care iese din tiparul familiei, fiind rebelă și un unchi (Richard Cordery) mereu îmbrăcat la patru ace, care e ca un copil mare. O familie ca toate celelalte.

Devii imediat atent atunci când afli odată cu Tim, după o petrecere de Revelion, că poate să se întoarcă în timp, având deja 21 de ani. Tatăl său îi mărturisește faptul că bărbații din familie au putut mereu să facă acest lucru. E absolut firesc ca Tim să creadă că totul este o glumă. Dar rămâne surprins când încearcă ritualul care îi permite să călătorească în trecut și anume să își strângă pumnii într-o încăpere mai întunecată sau într-un dulap și să se gândească la momentul în care ar vrea să ajungă.

large

Tim decide că va folosi acest secret pentru a-și găsi o iubită. Și o găsește în Londra, unde pleacă pentru a-și face o carieră în avocatură. Aventura se complică însă atunci când este nevoit să facă niște alegeri, învățând astfel ce este cu adevărat important. O cursă a întoarcerii în timp din care rămâne în final cu ceea ce are mai de preț, chiar dacă trebuie să piardă ceva în schimb.

Știu că pentru unii ar fi plictisitor, recunosc că mi s-a părut și mie la un moment dat, cu toate întoarcerile în timp, care uneori sunt amuzante ce-i drept. Dar nu a fost decât un gând trecător, pentru că filmul reușește să fie ceva mult mai profund. Mi-a plăcut mult începutul, atmosfera relaxantă a familiei și mai ales Catherine sau Kit Kat cum o alintă Tim, care este ca o pată de culoare.

MV5BMjA5MzMxNzEzMl5BMl5BanBnXkFtZTcwMjAyNjE1OQ@@._V1__SX1219_SY580_

Relația tată-fiu este emoționantă. Tim depășește în final învățătura tatălui său, urcând o treaptă pe drumul cunoașterii de sine. Fără răsturnări de situație nemaiîntâlnite, fără dramatismul deja consacrat, About Time te zdruncină pentru că te face să realizezi cât de prețios este timpul.

Vizionare plăcută!

 

Sursă foto: imdb.com, weheartit.com