„A star is born” și-a luat avânt din cinema direct pentru Oscar-uri

  0
  127

  Când credeam că o să-mi pierd speranța în căutarea de filme care să fie total diferite de ce se rulează în mod normal la cinema, am găsit în capul programului avanpremiera „A star is born”. Nu a fost doar faptul că nu se încadra în categoria de block-bustere sau mari speranțe, poate nici faptul că avea două nume mari în prim-plan. A fost de ajuns ca la un search, pe prima pagină de căutări, să vad 5 variante diferite cu același nume ca să mă întreb de ce ar încerca cineva a 5-a oară aceeași formulă dacă nu ar ști că e cea mai bună?

  La 8 ani de la premiera ultimului film cu același nume, Bradley Cooper și-a făcut debutul regizoral, reinventând povestea care ne sună tuturor mult prea cunoscut. El- cântăreț celebru într-o continuă luptă cu dependența și depresia, ea o tânără entuziastă cu talent muzical nedescoperit și nenumărate visuri. Sună ca povestea unei melodii de-a lui Ed Sheeran în care trăiește o zi de neuitat cu o fată pe care o întâlnește într-un bar.

  Ăsta e și motivul pentru care pare atât de credibil tot scenariul. Până la urmă cât de greu este să găsești o persoană la momentul potrivit, care să te fascineze cu prezența ei, iar aia să-ți rămână în minte ca una dintre nopțile care ți-e dat să le trăiești doar odată? Nu foarte greu dacă ai primul nume Bradley și al doilea Cooper, însă personajul său, Jack, nu crede în nopți mediocre transformate în amintiri prețioase din simple întâmplări.

  "A star is born" și-a luat avânt din cinema direct pentru Oscar-uri

  „A star is born” a reconfirmat multe lucruri pe care deja le știam, cum ar fi că Bradley Cooper nu și-a atins încă apogeul, jucând din ce în ce mai bine pe măsură ce își îmbogățește palmaresul, dar a reușit să dezmintă faptul că Stefani Germanotta (aka Lady Gaga) ar avea doar o voce bună. Mie mi-a dovedit că, pe lângă faptul că este o cântăreață desăvârșită, a reușit să dea impresia unui one-woman show într-un rol deloc facil.

  Deși a avantajat-o faptul că Ally ajunge cu ajutorul lui Jack, de la o cântăreață amatoare cu ture de muncă la un restaurant, la o cântăreață pop în ascensiune, filmul își are farmecul tocmai în steaua care apune. Relația lui Jack este fluctuantă din cauză că dependența de alcool și droguri ajung să-i distorsioneze planul emoțional în care Ally joacă rolul principal. Paradoxal, reușesc să se ridice reciproc, dar în lumea muzicii, Ally strălucește când cariera lui Jack ajunge într-un punct mort, preluând ștafeta.

  La început, pentru cei doi, lucrurile arătau mai roz decât primele două săptămâni dintr-o relație. Conexiunea lor s-ar putea rezuma la modul în care se armonizau cântând „Shallow”. Fără prea mari surprize, situația se destabilizează pe parcurs din cauza diferențelor de perspectivă asupra muzicii. Atitudinea lui Jack, cântăreț de blues-rock, asupra muzicii lui Ally, predominant pop, este cu atât mai puțin aleatorie. Ca doi jucători în aceeași industrie, dar niciodată rivali, au fost acolo unul pentru celălalt. Însă cum poți să protejezi pe cineva din toată mașinăria copleșitoare care scoate star-uri pe bandă rulantă, atunci când nici tu nu poți avea grijă de tine?

  Una dintre cele mai bune părți ale filmului vine chiar de la cei mai puțin impresionați de film. Dacă nu au fost furați de peisaj, atunci măcar au rămas cu soundrack-ul filmului salvat în telefon și pus pe repeat. Coloana sonoră este un forte care cu siguranță o să le aducă minim nominalizări la cele mai importante festivaluri de film.

  „A star is born” n-o să puncteze prin originalitate decât în măsura în care povestea de dragoste este adaptată vremurilor noastre, însă este autentic prin ceea ce transmite. Asta în condițiile în care nu cred în povești inspiraționale și cu atât mai puțin în idile hollywood-iene. Nu zic că „A star is born” continuă să mă convingă la ore bune după ce-am părăsit sala CineGlobe. Sugerez să-l vedeți și nu va trebui să vă lăsați convinși.

   

  Surse info: imdb.com, metacritic.com

  Surse foto: theverge.com, wikipedia.org