Dacă nu ai fost până acum victima psihologiei inverse sau pur și simplu crezi că e doar pentru cei slabi și manipulabili, atunci te-ai înșelat. A series of Unfortunate events (un serial original Netflix) te va face încă de la început o victima iremediabilă.

Look away! Look away! Sunt cuvintele aflate la începutul fiecărui episod, anunțându-te că niciun eveniment fericit nu va urma în această peliculă. Ba mai mult, acest serial îți va distruge ziua și te va consterna teribil.

Deși prin cuvintele dure nu s-au dezis în a spune adevărul, pura interdicție și toate avertismentele m-au făcut să cad în plasa psihologiei inverse, ajungând să urmăresc episod după episod fără să realizez că am terminat ambele sezoane.

Another sad story

Inspirat după romanul omonim, serialul înfățișează povestea tristă a trei orfani (copiii Baudelaire) care au trebuit să se confrunte cu moartea părinților provocată de un incendiu (încă din primele minute ale episodului întâi) și se continuă într-un mod foarte bizar. După ce își pierd căminul, cei trei ajung să fie adoptați de unchiul lor îndepărtat, Contele Olaf în scopul de a le fura averea prin diverse comploturi mișelești.

A Series of Unfortunate Events-doza de umor negru de care ai nevoie

Astfel, Violet-geniul, Klaus-tânărul erudit și Sunny bebelușul cu cei mai puternici dinți și talent la poker, pe parcursul celor două sezoane sunt purtați de la un tutore la altul încercând să scape de Contele Olaf și trupa lui de actori aspiranți lăsând în urmă doar evenimente nefericite și decese.

A Series of Unfortunate Events-doza de umor negru de care ai nevoie

Așa e! Nimic frumos până acum

Dar povestea se afundă cu fiecare încercare a copiilor de a desființa deghizările lui Olaf și de a rezolva misterul din spatele morții părinților. Aparent intriga, societățile secrete, deghizările, crimele care nu sunt cercetate pe deplin de autorități și comunitatea naivo-superficială care nu acordă încredere orfanilor doar pentru că sunt copii, ajung să te urce pe culmile indignării. Lăsându-te cu un gust amar și curiozitatea de a afla până unde poate să ducă toată șarada asta tristă.

Dar până la urmă acesta este rolul umorului negru! Iar pentru cei care nu se rezumă doar la povești cu happy end  și sunt dispuși să accepte  nefericirea, ura și nedreptatea din lume acest serial va fi o deliciozitate.

A series of unfortunate events – behind the scenes

Povestea este bine închegată și aduce o perspectiva proaspătă a subiectului abordat. Totul este întregit de interpretarea impecabilă al celor implicați reușind să transmită sentimente profunde (de disperare, nesiguranță și teamă inspirată) în special tinerii actori. Iar prestația Contelui Olaf – regele avar al manipulării și deghizărilor susținută de Neil Patrick Harris, m-a făcut să realizez că răul și planurile diabolice pot deveni o artă.

A Series of Unfortunate Events-doza de umor negru de care ai nevoie

Un alt lucru memorabil al serialului A series of Unfortunate events a fost naratorul omniscient și omniprezent care în urma evenimentelor din trecut s-a simțit responsabil să ne împărtășească cu fiecare episod povestea tristă a orfanilor. Acesta amintindu-ne constant că este o poveste tristă care care nu se va termina într-o manieră fericită.

A Series of Unfortunate Events-doza de umor negru de care ai nevoieÎn cazul în care nu ai vizionat serialul și vrei să vezi dacă aceste avertismente au cu adevărat o noimă, fugi pe Netflix și dă play!

Soarta copiilor Baudelaire (nume care mi-a amintit teribil de poetul francez Charles Baudelaire) m-a făcut să apreciez mai mult estetica urâtului îmbrățișată de binele și compasiunea rătăcite într-o serie de evenimente nefericite.

Sursa foto: Netflix