Conform anunțului Casei Regale, «Majestatea Sa Regina Ana a României a încetat din viață astăzi, 1 august 2016, la ora 13.45, la spitalul din Morges, în Elveția». Corpul neînsuflețit va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, precum și în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea va avea loc în data de 13 august, la Curtea de Argeș.

Principesa Ana de Bourbon-Parma, pe numele ei Anne Antoinette Francoise Charlotte Zita Marquerite, s-a născut în anul 1923, la Paris, avându-i ca părinți pe prințul René de Bourbon-Parma și prințesa Margaret a Danemarcei. S-a căsătorit cu regele Mihai I al României în cursul anului 1948, imediat după ce Mihai I a fost forțat de către guvernul Groza să abdice.

regele_mihai_nunta

În ceea ce privește copilăria, Regina Ana și-a petrecut primii ani ai vieții în sânul familiei, fugind din calea naziștilor în repetate rânduri, în Spania, Portugalia, apoi Statele Unite. În anii ’40 a lucrat, în New York, ca vânzătoare într-un magazin, iar începând cu anii ’43 s-a înrolat voluntar alături de Forțele Franceze Libere unde a fost șofer pe ambulanță și infirmieră. Atât copilăria, cât și anii tinereții au fost marcați de o serie de provocări ale vieții, provocări care au transformat-o pe Regină într-o persoană educată, simplă, modestă, cu o plăcere imensă de a trăi și de a-i ajuta pe cei din jur.

De altfel, portretul Majestății Sale este conturat de trăsături deopotrivă impresionante și contradictorii, fiind descrisă de către membrii Casei Regale drept «energică. Ea poate fi abruptă în reacții, tăioasă în replici, iute în gesturi, plină de un aplomb rebel. […] Gata oricând să se alăture unei demonstrații de stradă, Regina preferă să călărească decât să brodeze, să meargă cu jeep-ul sau cu bicicleta în loc să gătească, să facă tâmplărie, în loc de conversație de salon». Desigur că atunci când este «în luminile rampei, rochiile ei sunt mereu purtate cu o grație înnăscută, zâmbetul și semeția capului sunt mereu asortate cu diademă de diamant». Altfel spus, o regină în adevăratul sens al cuvântului, și așa ar trebui să rămână în memoria românilor, chiar dacă nu a urcat vreodată pe tronul Țării.

2453_1

Cu toate că mai mult de 50 de ani a fost în exil, Regină Ana nu a renunțat să clădească Familia Regală a României, «să se identifice cu sufletul țării». Unii specialiști care s-au dedicat cercetării vieții și activității Familiei Regale a României declară că Regina Ana «nu a adăugat ani vieții, ci a dat viață anilor». Numeroasele turnee și misiuni diplomatice pentru aderarea României la NATO și Uniunea Europeană susțin aceste afirmații. Alături de regele Mihai, regina Ana s-a preocupat mult de reprezentarea externă a României, activitatea de lobby fiind intensă.

Majestatea Sa Regina Ana a României a fost întotdeauna un simbol atât al înțelepciunii, al demnității, cât și al normelor de conduită morală.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Sursa foto: evenimenteoradea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here