Studenția este considerată a fi perioada cea mai frumoasă, cea mai intensă din viața unui om. Dar oare chiar așa să fie pentru toată lumea?
Știm cu toții că a apărut mitul acesta cum că nu ar fi nimic altceva de capul studenților decât cluburi și multă băutură. Chiar zilele trecute auzeam pe cineva spunând că studenția cam la asta s-ar rezuma. Eu aș zice mai degrabă că sunt niște tipologii ale studenților. Două mari și late, pe lângă care se mai strecoară și intermediarii.
1. Student numai în acte
Or mai fi și dintre aceia leneși din cale afară care nu se apucă de învățat decât în ziua examenului, dacă asta mai înseamnă învățat. În fine, nu este treaba mea să critic. Deși, în opinia mea, respectivii nu prea se mai încadrează în categoria de student.
Decât așa, adică să cunoști mai degraba toate cluburile din oraș decât titlul cursului la care trebuie să dai examen, mai bine te lași păgubaș. Evident că fiecare pădure are și uscăturile ei, dar asta nu înseamnă că toată lumea intră în aceeași oală.
2. Student în adevăratul sens al cuvântului
Să fii student nu înseamnă doar distracție, prieteni și filme. Un student adevărat care știe exact unde vrea să ajungă în viitor, cu siguranță că este conștient de faptul că această viață idilică nu poate dura la nesfârșit. Așa că oricât de petrecăreț ai fi, mai devreme sau mai târziu tot va trebui să te apuci de treabă.
Așadar, la polul opus primei tipologii se află studentul care este conștient de importanța studiilor. Studentul care este dispus să sacrifice chiar și ziua de Crăciun, în favoarea pregătirii unui examen.
Vă asigur eu, din proprie experiență, că nimeni nu țopăie de bucurie când se trezește cu sute de pagini de învățat. Cu atât mai mult nimeni nu țopăie de bucurie, cu cît își dă seama că oricât ar calcula zilele, ei bine, acestea pur și simplu nu îi ajung. Dacă luna decembrie ar avea 32 de zile, probabil că și acea a 32-a zi ar fi intens folosită.
Asta nu înseamnă că acei studenți sunt pustnici sau antisociali, dar uneori situația este de așa natură încât nu ai încotro. În schimb, cele câteva ore de relaxare, în oraș, petrecute în compania cuiva drag, vor fi mult mai prețioase decât nopți întregi înecate în alcool.
Evident că nici nu poți să înveți non-stop pe durata sesiunii, oricât de conștiincios ai fi, tot ai nevoie de câteva ore de pauză. Dar asta nu te face mai puțin student. Să te relaxezi din când în când este vital, altmiteri nu vei mai reuși nimic să acumulezi.
Uneori este greu să împaci statutul de student cu cel de tânăr. Pe de o parte știi foarte bine că ai responsabilități, că trebuie să îți iei examenele cu brio pentru ca eforturile familiei tale să fie răsplătite cumva. Pe de altă parte, ai vrea să evadezi din jugul examenelor, al prezentărilor ori al lucrărilor finale. Ai vrea să fii tu, fără stresul permanent că trebuie să reușești orice ar fi.
Cu alte cuvinte sunt cazuri și cazuri. Fiecare situație este unică, la fel ca și fiecare persoană care există pe acest Pământ. Mereu am fost de părere că generalizarea nu ajută cu nimic, oricare ar fi subiectul de discuție. Să pui o etichetă categoriei X sau Y, crezând că așa se petrec lucrurile, în general, nu este nimic mai eronat.
sursa foto: amuzante.syx