În fiecare zi au loc numeroase accidente pe drumurile României. Mereu ne plângem că nu avem drumuri bune, că așa cum e la noi nu mai este la nimeni. Dar ce se întâmplă pe șoselele care sunt netede ca în palmā? Evident, multe accidente.

Un exemplu elocvent este accidentul care a avut loc recent, într-o localitate nu demult asfaltată. Un tânăr a întrecut măsura paharelor de alcool și a decis să testeze noul drum, astfel izbindu-se frontal de o altă mașina care circulă regulamentar. În total au fost șase victime care au avut nevoie de spitalizare.

Nu spun că nu avem nevoie de drumuri bune, însă într-o țară în care șoferii sunt atât de inconștienți și teribiliști, aproape că nu văd necesitatea. Măcar gropile să îi mai oprească, dacă nu bunul simț.

Mulți dintre voi veți spune că am înnebunit dacă afirm așa ceva, dar cifrele arată că zilnic tot mai multe accidente au loc din cauza vitezei, cel mai adesea fiind implicați șoferi care au căzut pradă aromelor bahice.

Pentru a merita drumuri bune, pentru a avea autoritatea morală de a revendica acest lucru, ar trebui mai întâi ca așa zișii șoferi să conștientizeze pericolul pe care îl reprezintă pentru ceilalți oameni care nu au nicio vină. Poate doar vina de a se afla la locul nepotrivit, într-un moment nepotrivit.

Când scriu aceste rânduri îmi vine în minte destinul tragic al marinarului care se întorcea acasă din Alaska și care a fost spulberat de pe marginea drumului. Aproximativ patru sute de metri mai avea până să ajungă la cei dragi. Într-un final a ajuns, însă într-un coșciug. Și cine a fost de vină ? Un șofer inconștient…

Când vine vorba despre vreun sătuc mic, aproape uitat de lume, am putea spune că nu se întâmplă niciun accident. Ei bine adevărul este altul. Mereu se găsește vreun tânăr care nu deține permis de conducere, însă comite imprudența de a împrumuta mașina firmei la care lucrează. Evident că în calitate de mare șofer. Și așa se trezește că parcheaza în mașina altuia care era așezată frumos pe marginea drumului. S-o fi gândit că respectivul nu a parcat-o chiar drept.

Lăsând ironia deoparte, mă întreb ce s-ar fi întâmplat daca în locul acelei mașini care a fost grav avariată, de altfel, ar fi fost o persoană. La scurt timp dupa pățanie, autorul accidentului a mers la mecanicul din zonă și s-a spălat pe mâini. Dar cum ar mai fi rezolvat problema dacă ar fi intrat într-un om ?

La asta ar trebui să se gândească înainte de a urca la volanul unei mașini. De reparat o mașină ori de refăcut un gard nu este mare lucru. Însă cum repari viața unui om? Din păcate nici autoritățile locale nu se implică prea mult.

Ori nu cunosc situația, ori o ignoră cu bună știință. Să presupunem că nu au luat la cunoștință faptul că în una din localitățile unde ei ar trebui să asigure ordinea, circulă șoferi care au întrecut cu multe pahare limita. Dar acest lucru se întâmplă week-end de week-end. Îmi vine cam greu să cred că autoritățile chiar nu au în vedere lucrul acesta.

În 2014 s-au produs 2 564 accidente rutiere soldate cu 324 persoane decedate şi 3 080 traumatizate. Dintre acestea, 932 accidente au fost calificate ca accidente grave, în care 324 persoane au decedat, iar 1 111 au fost traumatizate.

În aproximativ 688 accidente pietonii au suferit din vina conducătorilor de vehicule, cu toate ca se aflau pe spaţiile destinate circulaţiei acestora (trotuare, pasaje pietonale, insule, etc.).

sursa foto: Mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here