A-Clockwork-Orange-a-clockwork-orange-14752328-965-577Cunoscut și sub numele de „Portocala mecanică“ (poate mulți oameni au auzit măcar de numele în limba română), „A clockwork orange“ e un film care pe mine m-a determinat să-l aprofundez pe Kubrick. Ecranizarea se inspiră din romanul omonim a lui Anthony Burgess care a apărut în 1962.

Protagonistul, un individ cu o personalitate cvasi-deviantă și interesantă pe nume Alex DeLarge. Un mic psihopat cu o charismă irezistibilă și idei care de care mai trăsnite. Plăcerile sale vicioase constau în viol, ultra-violență, cum el însuși o numește și în muzica clasică, cu preponderență Ludwig van. Beethoven, evident. Ca orice psihopat de succes, e liderul unul grup de huligani care se simt bine făcând tot soiul de farse cu iz de violență. Îi numește droogs. Ăștia se întorc nițel împotriva lui că tinde să devină un mic sociopat cu aer dictatorial.

Filmul ilustrează acțiunile necugetate ale acestei găști, acțiuni ce culminează cu crimă. Alex este, deci, capturat de poliție și încarcerat. Se pare că viața în închisoare nu îi este pe plac, făcând tot posibilul să fie parte dintr-un experiment care să-l reabiliteze, ucigându-i reflexul încă din fașă. Deși experimentul are succes, viața lui Alex se schimbă complet. Devine captiv în propria sa lume și are o tendință sinucigașă, simțind nevoia să-și pună capăt vieții.

Tentativa de suicid eșuează, acesta fiind supus unei terapii inverse, revenind la același individ deviant care se angajează în felul lui de a fi complet lucid. Acesta își asumă caracterul despre care știe exact că nu este cel mai favorabil umanității, dar nu intenționează să facă ceva ca să-l repare. Nu dorește. E complet „aware“ de ceea ce este și de consecințele pe care le are felul său de a fi și de a aborda lucrurile.

Un film pe care-l recomand tuturor, dacă le place Kubrick și a lui minte ușor asocială. Și puțin psihotică.

 

Redactor: Alexandra – Georgiana Andrei

Sursă fotografie: www.images4.fanpop.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here