Un tânăr ambițios, entuziasmat, galant, inteligent, muncitor și modest, pasionat de programare și dispozitive electronice. Și dacă n-a fost de-ajuns, un asteroid și două laboratoare de informatică îi poartă numele și deține titlul de ambasador al turismului. În plus, a fost menționat de către revista „Time” în lista primilor 12 cei mai influenți tineri ai lumii. Vă mai spun că a participat la numeroase competiții în toată lumea și drept consecință deține acum o colecție de diplome și medalii.

Să nu uităm că a creat un nou prototip al mașinii fără șofer low-cost, de aproape 20 de ori mai ieftină decât prototipul Google. Un dispozitiv care previne furtul bancomatelor , un sistem care recunoaște de la dezastre naturale până la aglomerațiile din trafic și un dispozitiv electronic care ajută persoanele nevăzătoare să distingă anumite imagini cu ajutorul limbii. Nu pot să nu amintesc și de robotul care asamblează  plăci electronice. Însă cel mai interesant este că mereu este gata să ne explice că noi toți putem la fel. Chiar dacă este din Râmnicul Vâlcea, sau „Hackerville”, cum mai este denumit orașul, acesta aduce numai îmbunătățiri informaticii și programării.

Și lista ar continua, însă probabil vreți deja să îl cunoașteți pe Ionuț Alexandru Budișteanu, un student de la Universitatea București, cu care am discutat în această săptămână chiar într-o sală a Universității din București.

1. Știu că ai fost recent la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. Povestește-mi cum te-ai înscris la această competiție, cu ce te-ai prezentat și, bineînțeles, ce premii și medalii ai primit.

Pentru  ca un român să participe la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva există două posibilități. Prima este să își închirieze un stand care costă destul de mult, în jur de o mie – două mii de euro pentru a prezenta proiectul. Pentru o firmă nu e chiar așa de mare investiția pentru că poate să găsească investitori sau clienți, acolo, pentru că e o expoziție și pentru vizitatori pentru a putea fi tangibile cu posibilii clienți și puse în practică, nu numai pentru a primi o medalie și pentru a fi jurizat. Pentru un român mai există și posibilitatea de a fi calificat de către ANCS (Autoritatea Națională de Cercetare Științifică), printr-o jurizare națională la care am trimis mai multe proiecte, în urma căreia am fost calificați alături de alte 22-23 de proiecte. Aceștia ne-au plătit taxele de participare, iar cazarea a fost asigurat de către mine.  Pentru mine a  fost o mare bucurie deoarece a fost prima oară cănd am participat la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. Am încercat și anul trecut, însă ca să poți participa prin ANCS trebuie ca invenția sau proiectul cu care participi să fie publicat în monitorul oficial de la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci), și acest lucru durează 4 sau 5 luni în regimul de urgență, iar normal durează un an de zile.  Eu nu am știut că publicarea lui la OSIM era una dintre condițiile eliminatorii, deoarece ANCS consideră că atunci când trimit un proiect românesc trebuie să aibă și protecție intelectuală, și neavând nu am putut să particip anul trecut.

Anul acesta m-am prezentat cu un dispozitiv electronic conectat la mai multe camere video și la un microfon și făcea 3 lucruri distincte: primul era că recunoștea activități suspecte în timp real, a doua componentă recunoștea persoanele care încearcă să taie cu un polizor unghiular un bancomat cu ajutorul unui microfon care făcea o analiză spectrală a sunetului pentru a recunoaște momentul. Acest dispozitiv poate fi montat și în casă, conectat la telefonul mobil, și recunoaște momentul când o persoană părăsește casa, trimițând automat semnale video pe telefon. Iar ce-a de a treia componentă este dată de faptul că există foarte mulți spărgători care folosesc cagula. Acest dispozitiv poate recunoaște acești indivizi și dă automat semnale de alertă în timp real, lucru greu de făcut manual.

Cel mai mult le-a plăcut ideea cu polizorul, pentru că nu au mai văzut un astfel de proiect, și îi poate ajuta să treacă la următorul pas. Am primit o medalie de aur din parte Institutului Francez de Inventatori și una de argint pentru proiectul prezentat.

11150653_948817685150722_2728898246407809092_n

2.Ai avut și ai ocazia să studiezi în alte țări și propuneri de burse în America. Ce te-a determinat să alegi România și Universitatea București?  

Eu am observat că bursele pe care le-am primit în America au fost luate pe ceea ce am făcut în România. Deci, ceea ce am făcut aici și ce mi-a oferit România pentru a-mi face proiectele m-a ajutat să fiu recunoscut internațional. Consider că pot, în continuare, să mă dezvolt în România, și nu este neapărat nevoie să mă duc în America pentru a face proiecte extraordinare.

10492118_921626721203152_1259593644510258993_n

3.Am aflat că ai deja o firmă și că lucrezi la un nou produs, un „Pick and Place Machine” cu care te găsim pe Google imediat după Wikipedia.  Povestește-mi despre acest proiect.

Da, am o firmă cu care încerc să aduc un produs nou. Este vorba despre un robot industrial, robot care a apărut de la chinezi, deși par comuniști dar sunt capitaliști de 25 de ani. Totul a pornit de la o competiție de electronică, la care am reprezentat Universitatea București în Shanghai în august 2014, și acolo m-am reîntâlnit cu foști prieteni care nu mai discutau despre concurs ci despre business. M-au uimit că au reușit să se impună pe piața cu produse electronice, caștigă bani, și pur și simplu m-au provocat prin exemplul lor. Astfel că am lansat și eu pe internet prototipul meu de robot industrial care asamblează plăci electronice și am primit foarte multe mailuri de comenzi. Chiar și astăzi am primit un mail de la un tip din Germania. Ceea ce încerc eu să fac prin acest robot este să le ofer inginerilor în electronică și inventatorilor posibilitatea unui robot de casă , care să asambleze în jur de 75.000-80.000 de produse electronice. Calitatea vreau sa fie una superioară, numai că va fi un robot mic. Acest robot poate asambla în 20 de secunde o dronă și un smartwatch, la care îmi pun eu singur doar cureaua. Primul meu scop este să vând acest robot și mai apoi să îmi produc invențiile mele cu ajutorul lui. Voi face lansarea robotului pe site-ul Kickstarter în lunile ce urmează, pentru că toți colegii mă întreabă când îl voi lansa ca să îl cumpere. Nu mă interesează să găsesc 5000 de cumpărători, cu 100-200 de cumpărători sunt foarte mulțumit, iar prețul estimat al robotului va oscila între 2500 și 3500  de dolari.  visionbot.net

11173372_954885781210579_7299884892937496114_n

4.Crezi că tehnologia poate să prindă viață?

Nu în același fel în care filozofii înțeleg viața. Dar, cu siguranță în 30 de ani, calculatorul o să fie mai inteligent decât omul și va avea o putere de procesare mai mare decât a creierului uman. Diferența dintre calculator și creierul uman este că un calculator lucrează secvențial ,pe când creierul uman în paralel. Astfel neuronii lucrează cu 20 de Hz, pe când calculatorul cu 3 GHz,(1,5 GHz telefonul meu mobil), acesta lucrând pas cu pas, pas cu pas, pe când neuronii noști din creier sunt paralel conectați și de foarte puține ori lucrează pe secundă. Se încearcă copierea prin modele matematice asupra neuronului. Un exemplu este perceptronul, care este încă folosit , și încearcă să copieze exact modul de funcționare al neuronului nostru.                       Pur și simplu este o copiere a modelului biologic, în unul artificial, numai că nu se poate reda identic. În cibernetică există cromozomi, algoritmi genetici, există și încrucișări, mutații genetice care chiar au aplicativitate și funcționează mai repede. Diferența dintre un algoritm genetic și unul de informatică este că cel din informatică încearcă să cuprindă toate variantele posibile , iar cel genetic încearcă să determine unele din cele mai bune soluții pentru că nici omul nu este cea mai bună ființă. Darwin a spus că cei mai buni o să supraviețuiască, și omul pentru că s-a adaptat a reușit să supraviețuiască.              

10001367_865577893474702_2901381816448984879_n

5. Spune-mi cum vezi tu evoluția. 

De exemplu în America, acum 120 de ani era poșta călare, nu exista un mijloc de transport, era Ponymail Express, compania națională din America, iar acum trăim în cu totul și cu totul altă lume, anumite lucruri evoluează exponențial, cum este calculatorul, aplicându-se legea lui Murphy, însă altele nu evoluează așa de repede. Chiar ieri am avut o discuție cu cineva pe stradă, care m-a recunoscut, și a întrebat de ce în „Odiseea Spațială”(nu mai știu cine a scris-o), își imaginaseră că lumea o să progreseze atât de repede , și sunt dezamăgiți că totuși nu a progresat.

Tehnologia te ajută, implicit, direct, șă dezvolți tehnologia următoare. De exemplu, eu fac un calculator, și pe calculatorul ăsta fac următorul calculator, pentru că mă ajută să îl proiectez. Pe când dacă faci un aragaz, acesta te ajută să faci o plăcintă gustoasă, însă un aragaz nu te ajută să faci altul mai bun. Are o oarecare implicație, dar de 1% că te ajută să mănânci și să trăiești. Dar implicația este foarte mică, și de aceea aragazul nu evoluează exponențial. Mașinile sunt la fel. Nu au implicație directă în a evolua în alte mașini mai performante. Te ajută să te transporți,  îi ajută pe cercetători să se întâlnească, dar iarași procentul este foarte mic. În schimb, în C++ faci următoarea aplicație, de pe această aplicație o faci pe următoarea mai mare, și din cauza asta totul evoluează exponențial, deoarece calculatorul este o platformă iar pe o tehnologie o dezvolți pe următoarea și tot așa. budișteanu.net

11073129_932380293461128_2450579489130246832_n

6.Când ți-ai dat seama căti atras de informatică și programare? Crezi în talent?

Nimeni nu cred că se naște cu talent. Dacă mă nășteam acum 20 de ani, cu siguranță nu eram talentat la calculatoare. Nu există talentul în codul genetic. Au început să descifreze și mai mult codul genetic. Acum poți, pentru 500 de dolari, să vezi la ce boli ești predispus în codul genetic, alergii… Există numai muncă. Totul este numai muncă și unii oameni consideră că este o pasiune. Nici pasiunea nu cred că există… Nu am văzut bebeluși cu mouse-ul în mână. Pur și simplu societatea m-a modelat pe mine să îmi placă calculatorul și am anumite satisfacții în urma realizărilor mele. Eu, la vârsta de 3 ani, am primit calculatorul și m-am jucat niște jocuri. Țin minte că unul dintre jocurile mele preferate era Wolf 3D. În clasa a 3a am început să fac filme 3D. Cel mai mult mă deranja că reușeam să fac oamenii, însă nu îi puteam anima. În clasa a 4a am vrut să fac jocuri, mi-am făcut și un antivirus în clasa a8a. Am încercat. Pentru mine a fost o provocare să învăț. Eu cred în idealul meu, că 10.000 de ore de muncă te ajută să devii profesionist. Totul este muncă. Cu siguranță, dacă exersam, acum puteam fi un pictor renumit. Talentul se determină prin muncă. Munca este 99%, iar 1% este harul divin cu care ne naștem toți.

1962769_839382606094231_7560473478227515282_n

7.Cum și unde te vezi peste 10 ani?

Sper să fiu un pic mai liber în următorii 10 ani (zâmbește), dar nu pot să spun absolut nimic despre cum voi fi peste 10 ani. Eu mi-aș dori să devin profesor universitar, ori să reușesc să fac niște lucruri extraordinare în România, nu numai lucruri abstracte și cercetări. Aș fi foarte bucuros să văd că un produs făcut de firma mea sau de mine este folosit de 10 milioane de oameni. Și cea mai mare satisfacție pentru mine ar fi să călătoresc prin lume si să văd că oamenii folosesc munca mea și timpul meu petrecut în fața calculatorului.                     

1526628_709798319052661_579034980_n

8.Știu că ești anul al doilea la facultatea de Matematică și Informatică. Vreau să imi spui ce planuri ai pentru master? Vrei să îl faci tot în țară?

Eu nu am exclus niciodată posibilitatea să fac un master în străinătate sau să îl fac în România. Tot înclin balanța spre România, dar momentan sunt mai mult interesat să văd cum termin acești 3 ani de zile și după, cu timpul, voi decide. Nu îmi fac planuri din acest punct de vedere. Eu sunt interesat mai mult de proiecte și mereu mi-am spus că va veni momentul meu când o să fac niște lucruri extraordinare. Eu vreau să mă stabilesc în România, pentru că eu consider în domeniul IT poți să profesezi oriunde. Cu un laptop poți să cucerești lumea.

1460146_666691956696631_1590706592_n

9.Care este următoare competiție la care vei participa?

Nu am stabilit următoarea competiție, însă viața e cea mai mare competiție și tot muncesc la competiția aceasta și sper să reușesc odată competiția cu viața.

10.Ești o persoană religioasă? Crezi într-o putere divină? 

Cred în Dumnezeu și știința reușește să dovedească din ce în ce mai mult că Iisus Hristos și tot ce scrie în Biblie, a existat și există. Dacă acum 200 de ani dovezile erau doar pe hartie, știința dovedește că a existat acum 2000 de ani Iisus Hristos și că a făcut lucruri extraordinare. Din câte știu și din câte văd, arheologia nu îl neagă pe Hristos, dimpotrivă, îl dovedește din ce în ce mai mult. Eu cred personal în Dumnezeu, pentru că toate lucrurile trebuie să aibă un răspuns, și momentan oamenii nu îl au, dar cu siguranță odată și odată vor reuși să afle răspunsul.

10599538_869104873122004_2424972410888483966_n

11.Ce părere ai despre Facebook și restul site-urilor de socializare?

Tata mi-a spus o chestie acum o săptămână, că Facebook-ul e cea mai mare prostie inventată. 80-90%, are dreptate, din cauză că mănâncă foarte mult timp. De exemplu ne uităm la chinezi, au 1 miliard de oameni. Dacă un singur om ar sta un minut pe Facebook asta ar însemna că în China se pierde pe zi 1 miliard de minute. Asta se întamplă și cu fastfood-ul. Românii gătesc acasă. Deci 17 milioane de români, jumătate femei, deci 8-9 milioane. În funcție de vărstă, să spunem că 4 milioane gătesc, înseamnă că într-o zi, dacă o femeie ar găti o oră, în fiecare zi se pierd 4 milioane de ore, doar cu gătitul. Putea să facă altceva… business, se relaxa, făcea o excursie și automat era o investiție mai bună decât să gătești. Dar astfel, țara nu are cum să fie competitivă cu alta care evoluează mult mai mult. Și Facebook-ul este unul dintre factorii care mănâncă foarte mult din timpul românilor.

10919062_895621170470374_4542574717168320485_n

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here