Te-ai întrebat vreodată de ce nu poți strănuta cu ochii deschiși, de ce preferi statul jos în locul statului în picioare sau de ce iubitul tău nu face diferența între rochia ta de culoare turcoaz și cea de culoare bleumarin? Ei bine, toate aceste curiozități dar și altele la care poate nu te-ai fi gândit, își au explicații biologice foarte scurte, simple și logice. Check them out:

1. Oamenii sunt programați, din punct de vedere biofizic, să fie leneși! Oamenii preferă liftul în locul scărilor sau statul jos în locul statului în picioare pentru că tind, ca organism complex, către o diminuare a entropiei (dezordinii moleculare).

9 curiozitati medicale2.  „Ochii roșii” din fotografii apar ca rezultat al luminii puternice a blitz-ului, care pătrunde globul ocular prin orificiul pupilei și se reflectă pe pereții vascularizați ai ochiului, creând impresia culorii roșii.

3. În situații foarte rare, stoarcerea unui coș din zona „triunghiului morții” de pe față – arie care pornește de la colțurile gurii și sfârșește cu nasul, incluzându-l în totalitate – poate duce la paralizie facială, infecții ale creierului/meningită sau chiar moarte.

curiozități medicale

4. Este (aproape) imposibil să strănuți cu ochii deschiși! Când strănutăm închidem ochii ca rezultat al unui reflex involuntar. Putem totuși ține ochii deschiși, dar doar dacă ne ajutăm de mâini pentru a putea împiedica pleoapele să se închidă. Unii specialiști cred că fenomenul are loc și pentru a ne feri de alergeni și de restul materiei pe care o eliminăm în timpul strănutului. Check out this video!

5. Oamenii petrec aproximativ 10% din timpul în care sunt treji cu ochii închiși(clipind)!

6. Consumarea fructului de avocado te poate face fericit. Acesta ajută la creștere nivelului de serotonină din creier, substanță care acționează ca neurotransmițător și intervine în procese mintale și afective. Se consideră că depresia este cauzată de numărul prea mic de receptori de serotonină, însă și un număr mult prea ridicat de astfel de receptori poate afecta organismul. So, don’t eat too many avocados!

7. Oamenii sunt predispuși, din punct de vedere genetic, către a fi fericiți sau nefericiți. Gena numită 5-HTT legată de producerea de serotonină, care intervine în procese mintale și afective, influențează atitudinea pozitivă sau negativă a indivizilor. A fost dovedit științific că indivizii cu două gene lungi de 5-HTT serotonină sunt mai puternici în fața evenimentelor negative, fac față mai bine stresului și tind să vadă partea plină a paharului, spre deosebire de indivizii cu două gene scurte de 5-HTT serotonină, care sunt predispuși depresiilor.

8. Există o boală care te face să spui glume proaste! Stai. Ce? Boala numită Witzelsucht (provenind din unirea termenilor germani: witzel – glumă și sucht – dependență) reprezintă un set de simptome neurologice rare, caracterizate prin tendința de a face jocuri de cuvinte, glume nepotrivite sau de a împărtăși povești inutile/fără sens în situații complet inadecvate. Totodată, cei care suferă de această boală nu pot interpreta corect glumele celorlalți, înțelegându-le doar pe cele făcute de ei. Această tulburare este frecvent observată la pacienții cu leziuni sau tumori ale lobului frontal sau la pacienți care au suferit traumatisme.

9. Femeile chiar văd mai multe culori decât bărbații! Multe dintre femei au un al patrulea tip de opsine (proteine aflate în celulele fotoreceptoare) care le ajută să vadă o gamă mult mai largă de culori. Totodată, mai multe gene care controlează receptorii pentru culoare se află pe cromozomul X și nu pe Y, iar femeile au doi cromozomi X și bărbații unul singur. No need for you ladies to get mad if your boyfriends don’t see the difference between magenta and pink!

Surse: Irina Stan, studentă la Universitatea de Mediciniă și Farmacie „Carol Davila”, București – For more about her, check this interview: https://www.iqool.ro/sunt-student-scoate-ma-de-aici/ 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here