8 martie
Sursă foto: https://wallpapershome.com/

Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a celebra atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

După cum știm, ca în oricare sărbătoare, este prezent și pachetul complet de tradiții și superstiții. Se spune că lalelele pentru mame trebuie să aibă culoarea violet deoarece această culoare simbolizează respectul purtat pentru cea care a dăruit viață. Pentru fete se recomandă lalelele albe, simbol al purității. Un anumit lucru este interzis cu desăvârșire astăzi. Nimeni nu are voie să se certe în această zi specială. Tradiția spune că neînțelegerile într-o astfel de zi atrag ghinionul.

Am întrebat mai multe persoane ce fac în această zi specială, fiind și în situația pandemică. Am primit răspunsuri frumoase, de la oameni frumoși, anume:

Beau un ceai, admir florile și cerul albastru. Asta înseamnă pentru mine un 8 martie fericit!

Această zi minunată, o petrec în izolare cu copiii mei. Niciodată nu ne-am simțit atât de apropiați. Ma bucur că suntem împreună în aceasta zi specială.

Este ziua în care cei care mai au încă mama în viață să incerce să-i mulțumească că le-a dat viață, dar totodata este o zi plină de tristețe pentru cei a căror mamă nu mai este.”

Ziua de 8 Martie este considerată sărbătoare oficială în 27 de țări, precum Grecia, Danemarca, Rusia, Vietnam sau Uganda. În China, de ziua lor, femeile au dreptul la jumătate de zi liberă.

De 8 Martie, în unele culturi, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții. Cu precădere în țările care au făcut parte din blocul comunist, pe 8 Martie este sărbătorită și Ziua Mamei. Această semnificație a fost adăugată în timpul regimului comunist pentru a fi în concordanță cu politica pronatalistă a statului. În România regimul lui Ceaușescu, mamele care aveau zece sau mai mulți copii primeau titlul de Mamă Eroină.

8 martie