Johann Sebastian Bach este un impresionant compozitor german din perioada barocă, născut la 21/31 martie 1685. Bach este considerat unanim unul dintre cei mai mari muzicieni ai tuturor timpurilor și întregii lumi.
Operele sale muzicale sunt apreciate până în prezent pentru profunzimea lor intelectuală, pentru expresivitatea și frumusețea lor artistică.
Dat fiind faptul că se împlinesc 334 ani de la nașterea marelui geniu muzical, am selectat 8 curiozități, care ne oferă posibilitatea de a-l  descoperi din alte perspective.

1. În familia sa, marele compozitor nu a fost primul și nici ultimul muzician

Johann Sebastian Bach a fost muzician în a 5-a generație, studiind muzica pe urmele tatălui, bunicului și străbunicului. De asemenea, sursele susțin că cel puțin 50 dintre rudele sale apropiate au fost strâns legate de muzică, iar doi dintre copiii săi au devenit la rândul lor compozitori.

  1. Bach a scris pe parcursul vieții peste 1000 de compoziții

Primele experimente compoziționale ale lui Bach au avut loc la vârsta de 15 ani, iar pe parcursul vieții el a scris mai mult de 1000 de compoziții de un succes răsunător. Însă, întregul catalog al operelor sale a fost colectat și făcut public abia la 200 de ani de la moartea lui.

  1. Johann Sebastian Bach a avut un auz impecabil

Auzind operele muzicale doar o singură dată, compozitorul reușea să le reproducă imediat fără nici o greșeală. După ce a audiat compoziția lui Marchand la un eveniment muzical, Johann Sebastian Bach a reprodus-o imediat în perfectă concordanță cu originalul.

4. Bach a fost pasionat de religie și activitate didactică

Muzicianul era considerat drept o persoană foarte religioasă, care se implica activ în viața bisericească din comunitatea sa. Deseori, el se deghiza în profesor de muzică dintr-o clasă socială joasă și își împărtășea cunoștințele gratuit în bisericile mici din întreaga țară.

5.Compozitorul a adus femeile în corul bisericesc

Biserica Catolică interzicea cu strictețe participarea femeilor la interpretarea coralelor spirituale, însă compozitorul a reușit să desființeze această inegalitate. Prima femeie din istorie care a participat în corul bisericesc catolic a fost prima lui soție.

6. Bach a avut un temperament impulsiv

După cum se știe, muzica lui Bach este în preponderent armonioasă, melodioasă și echilibrată, iar crearea acesteia ar trebui să necesite calm și perseverență. Ei bine, creatorul talentat nu avea nici una, nici alta. Se știe că Bach a avut un comportament excentric și nepoliticos și deseori din cauza temperamentului său impulsiv își strica instrumentele.

7. Johann Sebastian Bach a fost autorul aforismului: „Pentru a dormi bine, nu trebuie să vă culcați în aceeași zi când este necesar să vă treziți

Marele maestru ținea mult la somnul sănătos și deplin și prefera să adoarmă cu o muzică liniștită și relaxantă pe fundal. Mulți dintre clienții compozitorului comandau de la el o astfel de muzică, la audierea căreia să obțină un somn lung și profund.

8. În ultimii ani de viață, Bach a renunțat la muzică

În ultimii ani ai vieții sale, vederea compozitorului lasă de dorit, iar acest lucru îi face activitatea muzicală foarte anevoioasă. Astfel, interesul lui Johann Sebastian Bach față de muzică scade și acesta refuză concertele și întâlnirile în acest, optând pentru timpul petrecut în cadrul familiei.