Este aproape 02:00 şi nu poţi adormi? Este deja 13:00 şi încă simţi nevoia să mai dormi? Dacă şi tu întâmpini dificultăţi în ceea ce priveşte somnul, următorii paşi îţi vor fi extrem de utili:
- Nu lua cina cu mai puţin de două ore înainte de somn!
Menţine un program ordonat, astfel încât să-i laşi organismului suficient timp pentru a digera hrana înainte de a adormi.
Evită cinele bogate în grăsimi sau mâncăruri picante. Digestia acestora împiedică organismul de la a se odihni în condiţii optime. Nu sunt indicate nici alimentele cu un conţinut ridicat de zahăr, alimentele procesate sau acide sau cele bogate în tiramină precum brânzeturile, șunca, vinetele, murele, avocado, nucile, sosul de soia sau vinul roșu.
Carbohidrații din pâine sau cerealele integrale sunt alimentele care ajută producția de serotonină, hormon ce contribuie şi la senzația de somnolență.
2. Nu bea multe lichide înainte de somn!
Chiar dacă nu te vei trezi în timpul nopții pentru a merge la toaletă, vezica plină va contribui la un somn agitat și mai puțin odihnitor. Aşadar, redu cantitatea de lichide consumate înainte de culcare pentru a evita întreruperea somnului pe timpul nopţii pentru a merge la toaletă.
3. Asigură-ţi minimul necesar de ore dormite pe noapte!
Este de preferat ca, în general, să respecți un program minim de somn.
Necesarul mediu de somn:
Vârsta Ore necesare de somn
Nou născuți (0-2 luni) 12-18h
Copii (3 luni-1 an) 14-15h
Copii (1-3 ani) 12-14h
Preșcolari (3-5 ani) 11-13h
Școlari (5-12 ani) 10-11h
Adolescenți-preadolescenți 8,5-10h
(12-18 ani)
Adulți (peste 18 ani) 7-9h
4. Evită utilzarea telefonului, calculatorului sau televizorului înainte de somn!
Radiaţiile emise de toate cele trei pot să-ţi perturbe somnul.
5. Fă mişcare!
Exerciţiile efectuate cu câteva ore înainte de somn ard energie și pregătesc corpul pentru intervalul de somn în care are loc refacerea energiei. Totuşi, în momentele în care soliciți corpul prea mult înainte de culcare, sunt produși hormoni ce te pot ține treaz.
6. Fă o baie fierbinte înainte!
Amestecă în apa din cadă o cană cu bicarbonat de sodiu care are rolul de a relaxa musculatura. Aplică această reţetă înainte de culcare pentru a avea un somn odihnitor.
7. Asigură o temperatură potrivită în cameră!
Este recomandat ca temperatura din camera în care dormi să nu urce peste 20 de grade Celsius.
Sper să vă fie de folos.