7 thrillere psihologice intense care îți vor da de gândit

0
3332
thrillere psihologice

Vrei să te uiți la un film? Deschizi laptopul, te arunci în pat, dar nu știi ce să alegi din varietatea de nume și genuri. Și te-ai plictisit să vizionezi filme proaste și fără pic de substanță. Dacă acest scenariu îți sună cunoscut, am o soluție pentru tine. Am alcătuit o lista cu 7 thrillere psihologice intense și complexe, ale căror teme sigur te vor captiva.

 

  1. Black Swan – Lebăda Neagră (2011)

Notă IMDb: 8/10

Regizor: Darren Aronofsky

Actori: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel.

Despre ce e vorba?

Nina, cu o pasiune pentru dans dusă la extrem, obține rolul principal în spectacolul de balet „Lacul Lebedelor”. Ea trebuie să interpreteze atât rolul Lebedei Albe, să fie inocentă și sensibilă (unde se descurcă excelent), cât și rolul Lebedei Negre. Să se elibereze de control și să emane senzualitate sunt adevărate provocări pentru Nina, iar sosirea unei noi balerine, Lily, are un impact puternic asupra ei. Între cele două se naște o relație ciudată, prin intermediul căreia Nina își descoperă partea întunecată. Reușește să atingă perfecțiunea în timpul reprezentării artistice, însă orice obsesie sau pasiune bolnăvicioasă conduce la niște lucruri înspăimântătoare.

De ce merită vizionat?

În primul rând, Natalie Portman joacă incredibil de bine. Nu degeaba a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare feminină în 2011, cu acest film. Este una dintre actrițele mele preferate, iar rolul i se potrivește în totalitate.

În al doilea rând, „Black Swan” este unul dintre cele mai captivante și, în același timp, înfricoșătoare thrillere psihologice pe care le-am văzut. Asistăm la dezintegrarea psihică a unei dansatoare. Pasiunea pentru balet și eforturile pe care le face pentru ca totul să iasă perfect o consumă. Adoptă un comportament pe care nici măcar ea nu îl recunoaște ca fiind al ei. Atmosfera tensionată caracterizează cel mai bine filmul. Iar scena din final – dansul Ninei – te face să te simți neliniștit/ă, stresat/ă.

2. The Machinist – Mașinistul (2004)

Notă IMDb: 7,7/10

Regizor: Brad Anderson

Actori: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh

Despre ce e vorba?

Trevor Reznik – mașinistul – încearcă să scape de sentimentul de vinovăție provocat de un eveniment tragic pe care l-a cauzat în trecut. Nedormit de un an din cauza conștiinței încărcate, Trevor începe să aibă vedenii. După accidentul de la locul de muncă (în care un coleg își pierde brațul din cauza sa), are impresia că lumea complotează pentru a se răzbuna pe acesta. Apoi, Trevor își pierde complet mințile.

De ce merită vizionat?

Dark, intens și dur. Așa e „The Machinist” – unul dintre cele mai tulburătoare thrillere psihologice (dacă nu chiar cel mai tulburător din câte există). Sub nicio formă nu e un film dinamic din punct de vedere al acțiunii, însă ceva îl face foarte captivant. Poate atmosfera apăsătoare și instabilă, poate impresia că filmul se joacă cu mintea ta. Ideea e că n-ai cum să te simți relaxat în timp ce vizionezi „Mașinistul”. Și nici după ce se termină. Te face să îți pui întrebări, să-l analizezi până îți dai seama cu adevărat ce se întâmplă în cadrele respective. Asta îl face un film greu de urmărit pentru anumite persoane. Clar nu e pentru toate gusturile, dar pentru amatorii de thrillere psihologice este un ‘must-see’.

3. The Silence of the Lambs – Tăcerea Mieilor (1991)

Notă IMDb: 8,6/10

Regizor: Jonathan Demme

Actori: Jodie Foster, Anthony Hopkins

Despre ce e vorba?

Fiind ecranizat după cartea cu același nume scrisă de Thomas Harris, „Tăcerea Mieilor” prezintă în mare un schimb de informații între Hannibal Lecter (de profesie psihiatru, închis din cauza crimelor și canibalismului) și Clarice Starling (un ofițer FBI care investighează un caz în care e implicat un ucigaș în serie). Aceasta are nevoie de cunoștințele psihologice ale lui Hannibal Lecter pentru a-l prinde pe ucigaș. Dar nu e totul așa ușor. Lecter impune regula ‘o informație pentru o informație’, așa că femeia este nevoită să povestească diverse întâmplări din viața ei pentru a rezolva cazul criminalistic.

De ce merită vizionat?

„The Silence of the Lambs” este un clasic al genului; unul dintre cele mai importante și apreciate filme psihologice care implică crime. Anthony Hopkins e de-a dreptul genial în rolul psihopatului criminal. Modul în care vorbește, gesturile, întreg comportamentul său îți dau fiori. Ai o teamă legată de ce se va întâmpla mai departe, cu toate astea, filmul te face curios/oasă de continuarea acțiunii. Nu e atât de intens precum „Mașinistul” sau „Lebăda Neagră”, deci v-aș recomanda tuturor să-l vizionați. Cred că trebuie să facă parte din cultura cinematografică a oricărei persoane. Mai ales că a fost premiat de 5 ori la Oscar (printre care cel mai bun film, cei mai buni actori în roluri principale – Jodie Foster și Anthony Hopkins, cel mai bun regizor).

4. The Butterfly Effect – Zbor de Fluture 1 (2004)

Notă IMDb: 7,7/10

Regizori: Eric Bress, J. Mackye Gruber

Actori: Ashton Kutcher, Amy Smart, Elden Henson.

Despre ce e vorba?

Evan Treborn nu își poate aminti trecutul său. Încă din copilărie, ține un jurnal în care își notează orice fel de întâmplare pe care o experimentează. Ajuns student, găsește aceste însemnări și, citindu-le, reușește sa se întoarcă în timp. Realizează că a făcut mari greșeli pe care vrea să le îndrepte, sperând că prezentul va fi altfel. Reușește doar să înrăutățească lucrurile.

De ce merită vizionat?

Deși e o ficțiune, filmul pornește de la un efect real de care ne lovim zilnic. „Un fluture care dă din aripi în Hong Kong, poate schimba direcția unei tornade din Texas”. Cam așa sună teoria haosului. Efectul fluture e un principiu popular în aceasta teorie. Practic, el demonstrează că orice acțiune, fie și aparent neînsemnată poate aduce schimbări majore în viitor. Orice acțiune pe care o facem, orice vorbă pe care o rostim va avea repercursiuni, mai devreme sau mai târziu.

Trecutul pe care Evan reușește să îl acceseze prin intermediul jurnalelor implică scene violente la nivel psihic. Ceea ce face din „The Butterfly Effect” un thriller psihologic intens și care te ține în suspans. În plus, îl poți considera un mini-documentar pentru că arată cum funcționează și ce impact are acest efect asupra vieților noastre.

5. Shutter Island – Insula Shutter (2010)

Notă IMDb: 8,1/10

Regizor: Martin Scorsese

Actori: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo

Despre ce e vorba?

Ofițerul Teddy Daniels, alături de partenerul său, Chuck Aule ajung pe insula Shutter (acolo unde se afla un azil de criminali) pentru a investiga un caz de dispariție al unui pacient periculos. Descoperă multe lucruri din discuțiile pe care le poartă cu doctorii și pacienții azilului, iar totul ia o întorsătură neașteptată. Teddy încearcă să fugă cât mai repede de pe insulă atunci când află de experimentele medicale făcute pe pacienți. Se pare că nimeni de acolo nu are probleme psihice, doctorii folosindu-se de tehnica spălării pe creier.

De ce merită vizionat?

Fiind ecranizarea romanului cu același nume scris de Dennis Lehane, „Shutter Island” este unul dintre cele mai captivante thrillere psihologice. Intens și întunecat. O să experimentezi tot felul de stări și sentimente pe măsură ce urmărești pelicula, unele chiar contradictorii, de la panică și frică până la bucurie și compasiune. Ce mi-a plăcut în mod special e că nimic nu e ce pare a fi. Personajul ofițerului Teddy te face să-l crezi pe cuvânt, chiar dacă realitatea e cu totul alta. Finalul e interpretabil și s-ar putea sa-l revezi de câteva ori până să-l înțelegi cu adevărat.

6. Memento (2000)

Notă IMDb: 8,5/10

Regizor: Christopher Nolan

 

Despre ce e vorba?

Soția lui Leonard este ucisă, iar acesta dorește să dea de urma criminalului cu orice preț. Investigația însă nu e deloc ușoară, pentru că Leonard se confruntă cu pierderi grave de memorie. Își însemnează întreg corpul cu tatuaje și își scrie diverse notițe despre evenimentele care tocmai s-au petrecut, pentru a le reține. Asta îl ajută sa facă diverse conexiuni pentru a-l găsi pe ucigaș.

De ce merită vizionat?

E un film cum n-am mai văzut. Ideea și execuția sunt neașteptate, pentru că „Memento” începe cu finalul și se termină aproape de început. Pur și simplu evenimentele sunt redate invers față de modul în care s-au petrecut. Un film foarte bun, mai aproape de preferințele maselor comparativ cu unele lungmetraje menționate anterior.

Dacă te hotărăști să-l vizionezi (și merită, îți promit) asigură-te că nu vei fi deranjat pe parcursul filmului. Trebuie sa fii atent și să te concentrezi 100% pe acțiune și personaje. Dacă pierzi, fie el și cel mai mic detaliu, experiența cinematografică este compromisă.

7. Identity – Identitate (2003)

Notă IMDb: 7,3/10

Regizor: James Mangold

Actori: John Cusack, Ray Liotta, Amanda Peet.

Despre ce e vorba?

Un grup de persoane (aparent fără nicio legătură între ele) se întâlnesc la un motel și sunt nevoite să-și petreacă timpul împreună până când ploaia se oprește și drumurile sunt redeschise. Dar cum să petreci o noapte liniștită la motel când oamenii mor rând pe rând? Se suspectează reciproc, apoi ajung la concluzia că trebuie sa fie cineva din exterior. Cineva din exterior, o persoană sau poate toate persoanele la un loc.

De ce merită vizionat?

Pe lângă faptul că este un thriller polițist cu o poveste în care misterul și suspansul sunt la ele acasă, „Identity” face o mini-analiză asupra tulburării de personalitate multiplă. Stai să te gândești dacă persoanele și crimele de la motel au existat într-adevăr sau au fost doar invenția unei boli psihice.

Acestea sunt recomandările mele de thrillere psihologice. Tu ce film ai adăuga pe listă?

sursă foto: pinterest.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.