7-8 aprilie 2009 – protestele de rezistență anticomunistă din Republica Moldova

0
293
7-8 aprilie 2009
google photo

Zilele de 7-8 aprilie 2009 au fost apogeul rezistenței anticomuniste din Republica Moldova, în care 5 tineri și-au pierdut viața, iar guvernul, în ultimă instanță, demnitatea. Au trecut  10 ani de la evenimentul tragic, iar victimele sunt, în continuare, comemorate în marșuri organizate atât la Chișinău, cât și la Timișoara, Arad, Pitești, Târgoviște, Cluj și București. Anul acesta, sloganul  care a încoronat marșul a fost: „10 ani – nici un vinovat. Noi nu uităm, nu iertăm”.

Nemulțumirea în legătură cu victoria Partidului Comunist

Acum 10 ani, în 7-8 aprilie 2009, zeci de mii de tineri au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea în legătură cu victoria Partidului Comunist din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Tinerii au scandat lozinci precum „Jos dictatura comunistă” , „Trezește-te române! Stop frauda electorala” , „Mai presus de orice-român!”.
Poliția va folosi toate mijloacele pentru apărarea constituționalității Republicii Moldova, inclusiv armele”, declară prim-ministrul Zinaida Greceanîi.
Deși, inițial, protestul purta un caracter pașnic, mai târziu acesta a fost deturnat de forțe obscure, căpătând caracter violent. Președinția și Parlamentul au fost incendiate, iar în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, Ministerul de Interne a primit drept ordin din partea conducerii statale de „a curăța piața de protestatari”.

Mai târziu, tinerii au fost luați din stradă și duși în comisariatele de poliție, unde au fost torturați, maltratați fizic și judecați arbitrar. Oficial, s-a demonstrat că a fost ucisă o singură persoană – Valeriu Boboc, dar, ulterior, au mai fost găsiți morți tinerii Maxim Canîșev, Radu Ciobanu, Ion Țibulceac și Eugen Țapu. Niciuna dintre persoanele găsite vinovate nu și-a asumat răspunderea pentru crimele și torturile din acea noapte, iar singurul polițist condamnat la închisoare, a fost de negăsit pentru executarea sentinței.

Morții  care încă  își așteaptă dreptatea

Valeriu Boboc – unicul mort oficial

Valeriu  Boboc avea 23 de ani și lucra la Chișinău în calitate de vânzător. La data de 7 aprilie, în jurul orei 01:00, un grup de câteva zeci de polițiști atacă câțiva tineri pașnici, pe care îi lovesc cu brutalitate. În urma acestor incidente, o persoană ce pare a fi Valeriu Boboc rămâne întinsă la pământ fără suflare. În jurul său se strâng aproximativ 20 de persoane care discută nedumerite. La puțin timp, apare o mașină în care este urcat corpul tânărului. Ulterior, toate acele persoane au părăsit Piața și s-au îndreptat spre Președinție și Parlament. La data de 10 aprilie 2009, familia lui Valeriu Boboc a fost anunțată că acesta a decedat prin intoxicare cu o substanță neidentificată. La insistențele familiei, o expertiză internațională particulară a demonstrat că Valeriu a decedat în urma leziunilor corporale aplicate.

Ion Țibuleac – victima întâmplătoare din 7-8 aprilie 2009

Ion Țibuleac a murit la doar 22 de ani, însă circumstanțele morţii sale sunt încă neelucidate. Potrivit procuraturii de la Chişinău, cauza morţii ar fi fost sinuciderea, după ce tânărul s-ar fi aruncat de pe un pilon electric. Iniţial, însă, autorităţile au susţinut că în dimineaţa zilei de 8 aprilie 2009 corpul neînsufleţit al tânărului a fost găsit în curtea Spitalului de Urgenţă. Mama lui Ion afirmase că el se întorcea din Rusia, unde muncea împreună cu fratele său și că tânărul nu era implicat în vreo activitate politică. Ion a ajuns în locul și la timpul nepotrivit.

Eugen Țapu – protestatarul care s-ar fi sinucis cu șireturile de la papuci

Eugen Țapu s-a stins din viață la vârsta de 26 de ani, iar moartea sa a fost una care a stârnit multe nedumeriri și controverse. Oficialitățile susțin că tânărul s-ar fi sinucis cu șireturile de la papuci! Iniţial, familia a fost anunţată că trupul neînsuflețit al lui Eugen a fost găsit într-o clădire nefinisată. Ulterior, a fost avansată varianta finală, care susținea că acesta s-a sinucis într-un bloc din Chişinău. Abia pe data de 16 aprilie 2009 familia sa a fost anunţată de deces. Versiunea autorităților în legătură cu cauza decesului nu a fost îndeajuns de convingătoare pentru familia lui Eugen, din cauza lipsei probelor și dovezilor corespunzătoare. Tânărul a fost înmormântat într-un sicriu închis ermetic.

Maxim Canîșcev – un alt suicid dubios din 7-8 aprilie 2009

Maxim Canișcev este tânărul de 21 de ani, care s-ar fi sinucis prin înec. Trupul său neînsufleţit a fost găsit la marginea Chişinăului, la câţiva metri de malul lacului Ghidighici. S-a stabilit că decesul ar fi survenit în data de 8 aprilie 2009, tocmai în momentul culminant al protestelor anticomuniste din Republica Moldova. Expertiza medico-legală a depistat că în momentul decesului, pe corpul lui Maxim s-au identificat urme de hemoragie şi traume la nivelul coloanei vertebrale. Acesta a fost înmormântat abia la începutul lunii mai 2009, după mai bine de o lună de la deces, într-o avansată stare de putrefacţie. Totuşi, Maxim este cel de-al 3-lea tânăr care îşi pune capăt zilelor, conform Procuraturii Generale, în preajma violenţelor de la Chişinău din 7-8 aprilie.

Radu Ciobanu – protestatarul ucis de „Coridorului morții”

Decesul lui Radu Ciobanu reprezintă un strigăt de frustrare şi nedreptate. Radu avea 31 ani, iar moartea i-a survenit la două săptămâni după proteste, din cauza leziunilor corporale multiple pe care le căpătase. La 7 aprilie 2009, Radu s-a îndreptat în zona protestelor paşnice cu scopul de liberă exprimare.
Un tânăr care l-a cunoscut în acea seară,  susține că, în jurul orei 23:30, în timp ce se îndreptau spre casă, s-au auzit focuri de armă, iar lumea a luat-o la fugă. O persoană i-a îndrumat  pe unde să meargă, dar la puţine momente au fost asaltaţi şi urcaţi într-un microbuz alb.
În prima zi, el și alți circa 25 de tineri, au fost duşi la Comisariatul de Poliţie Centru, iar mai apoi la Comisariatul General de Poliţie. În cele din urmă au fost judecaţi sumar pe loc şi condamnaţi la 20 de zile de detenţie la Penitenciarul 13.
Noaptea, tinerii au fost treziţi de poliţişti, care se aliniaseră pe două rânduri şi care le-au cerut acestora să iasă din celulă şi să fugă dintr-un capăt în altul al unui coridor, în care erau bătuţi pe rând. Tinerii l-au intitulat Coridorul morții.
Câteva săptămâni mai târziu, Radu a fost dus de urgenţă la spitalul din Făleşti, unde i-a fost constatat decesul. El  avea ambii plămâni perforaţi. Pe certificatul medico-legal cauza decesului o reprezintă tuberculoza.

7-8 aprilie au fost zilele în care am înţeles că nu pot schimba nimic în ţara mea”.
„Am venit acasă cu hainele rupte şi murdare. În urma mea, cădeau colegii sub bătaia bâtelor celor care aveau menirea să ne apere”.
„Pe 22 aprilie 2009, am plecat din ţară definitiv. Aveam viza pentru Canada şi ţin minte cum mama şi sora mea au rămas plângând în aeroport”.
Acestea sunt doar câteva dintre amintirile și concluziile tinerilor care au participat la protest.
Acum 10 ani, tinerii din Republica Moldova s-au răsculat pentru a face o schimbare. Mulți dintre ei chiar au făcut-o, părăsindu-și țara.