S-a dat startul conferințelor BookLand Evolution!

0
211
afis BookLand Evolution

Luni, 16 Aprilie 2018, demarează în Târgu Mureș seria Conferinţelor BookLand Evolution (ediţia a 5a), cel mai amplu proiect cultural, care oferă liceenilor şi studenţilor din 23 oraşe o oportunitate excelentă de dezvoltare personală prin discuţii libere cu sute de profesionişti consacraţi.

Tinerii din Târgu Mureș sunt aşteptaţi între 16-20 Aprilie, în intervalul orar 14:00-16:00, la Palatul Culturii – Sala Mică (Piața Victoriei nr. 1, fostă Str. George Enescu nr. 2), respectiv în zilele de 16-19 aprilie (de luni până joi) conferintele au loc în Palatul Culturii – Sala Mică, iar în ziua de 20 aprilie (vineri), în Sala Documentară a Bibliotecii (etaj 3), la aceeași adresă.

Speakerii Conferinţelor BookLand Evolution sunt: Hermina Man, Gențiana Ganea, Cristian Man, Liana Manuela Ciuchină, Radu Bălaș, Nicolae Băciuț, Cornel Sigmirean, Ligia Voro, Briena Stoica, Alexandru Mărginean, Iulian Praja, Emil Ștețca, Cosmin Popa, Dumitru-Mircea Buda și Monica Avram. Moderatorul acestei ediții este Cezara Monica Sfiriac.

Devii ceea ce crezi. Ceea ce crezi îți influențează comportamentul iar modul în care te comporți îți conturează viitorul. Entuziasmul este cheia.” – Gențiana Ganea, artist vocal, compozitoare și interpretă.

În anul 2014 a început `declinul` carierei mele de inginer în urma unui accident la ski și am intrat în una dintre cele mai grele depresii din viața mea. Abia mai târziu am înțeles că asta a fost metoda Universului de a mă trage de mânecă și a-mi arăta (într-un mod mai `brutal`) că direcția pe care mă aflam în acel moment nu era corelată cu ceea ce-mi doream, de fapt, în adâncul meu. Treptat, pas cu pas, am început să mă ‚ascult’ din ce în ce mai mult și nu am mai reprimat toate ‚vocile’ din capul meu. Lăsându-le să se facă auzite și ascultându-le cu multă compasiune am ajuns să mă cunosc mult mai bine și să devin tot mai conștient de ceea ce vreau, canalizându-mi încet toată energia spre lucrurile care au valoare și contează cu adevărat în viața mea. “- Cristian Man, Project Manager la Fundația Comunitară Mureș

Niciun viitor nu este posibil fără educaţie şi indiferent cât ni se pare de greu şi uneori inutil să acumulăm anumite informaţii, la un moment dat viaţa ne va dovedi că avem nevoie de ele pentru a ne putea urma visul în formarea unei cariere.” – Liana-Manuela Ciuchină, psiholog, psihoterapeut

Mă bucur că reveniți cu acest eveniment dedicat tinerilor, Conferințele BookLand Evolution, în orașul nostru, e una dintre experiențele cele mai interesante și utile pentru că te pune în legătură cu viitorul și te obligă să te adaptezi și să te updatezi, dacă nu vrei să devii istorie mai devreme decât ai anticipat. Pentru mine, BookLand e un loc unde pot să citesc fără a deschide o carte și unde pot să îmi transmit crezurile, experiențele, cărțile fără a scrie.”Ligia Voro, redactor șef revista Transilvania Business & senior editor cotidianul Zi de Zi.

Într-o lume tot mai sălbatică devenim tot mai fragili. Ni se cere să fim competitivi, să gândim repede, să reacţionăm imediat, să recepţionăm şi să transmitem mesaje în viteză. Cum am putea, în tot tumultul acesta, să păstrăm în noi liniştea şi aşezarea, necesare decantării unor coordonate clare?”- Briena Stoica, English teacher.

În fiecare ediție, BookLand adună Oameni și Suflete. Le pune împreună pentru a crea ENERGIE. Sunem cu toții oameni, fie că ajungem în acest context speaker sau spectator, participant sau organizator. Cu toții avem de învățat, cu toții avem de citit. Se spune că Sufletul nu moare niciodată. În același context, cărțile pot dispărea, sau pot fi distruse dar Bibliotecile nu mor niciodată. Bibliotecile sunt sufletul civilizației, de la antic la modern, din timpurile antice în timpurile moderne. Cea mai mare eliberare pe care un om o poate primi e să își elibereze spiritul, sufletul. Cărțile ne duc pe acest drum, iar Bookland Evolution nu vinde decât cu îndrumarea noastră a tuturor, pe drumul către libertate...”- Alexandru Mărginean, Freelance designer grafică publicitară.

Mă bucură faptul că există o astfel de oportunitate, reprezentată de organizarea evenimentului BookLand la Târgu-Mureș, mai ales datorită posibilității de a aborda în mod direct problematica educației în sine din perspectiva combinării conceptelor educaționale teoretice cu cele practice. Cu alte cuvinte, cum am putea folosi bagajele de cunoștințe teoretice dobândite pe parcursul traseului educațional cât mai eficient și pragmatic în activitatea educațională/academică, și cum pot fi acestea tanspuse cât mai creativ în cadrul unor proiecte/strategii.” – Lector univ. dr. Cosmin Popa, psiholog clinician și psihoterapeut, Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.

Consider că sunt oportune astfel de evenimente, unde tinerii pot lua legătura directă cu antreprenori, le pot pune întrebări și își pot contura o imagine despre viitorul lor, din punct de vedere profesional. Educația este foarte importantă, însă a face ceea ce îți place este cel mai important, din punctul meu de vedere. `Dacă îţi place ceea ce faci, niciodată nu va fi o muncă` – Confucius”. – Emil Ștețca, presedinte si antrenor ASC LUCKY DRAGONS

Le spun mereu tinerilor să încerce să gândească critic, să evite conformismul, să chestioneze mereu realitatea și să fie suspicioși cu adevărurile gata confecționate. E și motivul pentru care cred în educația umanistă, în puterea pe care literatura, artele și studiile umaniste în general o au în formarea cuiva. Nu cred într-un viitor din care cunoașterea de tip umanist va fi evacuată, înlocuită cu mistica profitului și consumului. Nici într-o postumanitate non-umanistă. Cred că solidaritatea, empatia pentru ceilalti, civismul și etica, dublate de competența autentică mai pot, înca, salva lumea.” – Dumitru-Mircea Buda, Critic literar, Prodecan al Facultății de Științe și Litere, Universitatea „Petru Maior”.

Nu trebuie să așteptăm să schimbe cineva lucrurile pentru noi! Trebuie să ne asumăm noi schimbarea, responsabilitatea pentru ceea ce facem și să nu `căutăm vinovați` pentru ceea ce nu ne place! Fiecare dintre noi poate contribui la crearea unei lumi mai bune, pas cu pas și, chiar dacă VIAȚA pare să ne copleșească, trebuie să înțelegem că avem în noi tăria de merge mai departe!” – Monica Avram, membru în Biroul Executiv al ANBPR.

Intrarea este LIBERĂ!

Programul întregii săptămâni îl puteţi găsi aici.