Concertul Helge Lien Trio

0
51

Jazz Fan Rising

www.jazzfanrising.ro

Clujenii sunt primii care vor asculta piese de pe noul album Helge Lien Trio

Trupa norvegiană vine la Cluj cu un concert unic, ce nu trebuie ratat, duminică 15 aprilie, de la ora 19, la Sala Radio Cluj (str. Donath 160)

Cluj-Napoca, 13 aprilie 2018Norvegienii de la Helge Lien Trio, laureați ai premiului Grammy, vin pentru prima dată la Cluj cu muzica lor melodioasă, pură, de o sensibilitate aparte și invitând la visare.

Ieșiți direct din studioul de înregistrări unde au gravat viitorul lor disc, ei vor oferi clujenilor melodii în primă audiție, alături de piese din repertoriul care i-a consacrat, începând cu albumul “Hello Troll” și până în prezent.

Helge Lien, pianist, compozitor și liderul grupului, este discipolul și mai apoi asistentul profesorului Misha Alperin, la Academia Regală de Muzică din Oslo. Este un maestru incontestabil al jazz-ului contemporan, dar și clasic, întrucât stăpânește arta ”standard-urilor”, a improvizației și compoziției, în egală și magistrală măsură.

Suntem fericiți să oferim clujenilor bucuria primei audiții a noilor noastre melodii de pe cel mai recent album”, ne spune Helge Lien „Pare că suntem pe cale să legăm o relație specială cu fanii noștri din România. Ne aducem aminte cu plăcere că, acum doi ani, am prezentat tot în primă audiție albumul nostru “Guzuguzu” la Jazz @ Bran Castle”.

Helge Lien este și fotograf, pasionat de procesarea digitală, iar peisajele sale de pe site-urile foto pentru artiști profesioniști vorbesc și ele despre melancolia și sensibilitatea sufletului nordic. De altfel, imaginea ocupă un loc aparte și în muzica lui Helge: totul este pictural, de o frumusețe copleșitoare și, obligatoriu, melodia este la ea acasă.

La percuții îl vom asulta pe impetuos-creativul Per-Oddvar Johansen, un temperament total opus lui Helge cel calm și imaginativ. Per-Oddvar este asociat cu multe nume mari din jazz-ul norvegian, cum ar fi Trygve SeimSolveig Slettahjell, ori Christian Wallumrod (cu care a și cântat la București, în alt concert Jazz Fan Rising, în 2015). Recent, Per-Oddvar a lansat primul său album ca lider de trupă, denumit, cum altfel, “Let’s dance”.

O altă mare noutate de care ne vom bucura în premieră la Cluj, va fi noul contrabasist al trupei, Mats Eilertsen. Mats a mai cântat anul trecut la Gărâna și la Transylvania Jazz, alături de Håkon Kornstad și știm din surse sigure că a frânt multe inimi. Mats este un alt « greu » al jazz-ului norvegian.

Helge Lien Trio au mai cântat pentru Jazz Fan Rising în ianuarie 2015, în primul lor concert… complet din România. (Prima lor tentativă a fost la Gărâna Jazz, când festivalul s-a confruntat cu cea mai puternică furtună din istoria sa, iar concertul s-a întrerupt). Sistematic, peste tot unde au mai cântat în România (la GHIJ Fest, la Bran, ori la Baia Mare), au adus cu ei ploaie.

Concertul Helge Lien Trio la Cluj este oferit de JAZZ FAN RISING, prima asociație privată a connoisseur-ilor de jazz din România. Membrii asociației finanțează prin contribuție personală onorariile artiștilor pe care îi aleg prin vot democratic.

Este al doilea sezon de jazz al JAZZ FAN RISING la Cluj. Suntem întreprinzători, manageri în multinaționale, medici, avocați și arhitecți. Toți cu colecții de muzică consistente și împărtășind cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile noastre completează agenda de jazz din România. Invitații noștri sunt „rarități”: artiști și proiecte savurate de “cunoscători” sau “stele în curs de consacrare”. Prin asociația noastră dorim să constituim o voce a unei părți a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte”, spune Ciprian Moga, inițiator și coordonator al asociației JAZZ FAN RISING.

Biletele la concert pot fi cumpărate de pe www.biletmaster.ro și de pe www.eventbook.ro sau direct de la casieria Teatrului Național, la Librăria Humanitas Cluj (str. Universității 4) sau de la Cinema “Florin Piersic”.

Concertul „Helge Lien Trio la Cluj” este organizat în parteneriat cu clusterul Cluj IT, cu sprijinul Altom și LifeIsHard,

Co-producător Radio România Cluj. Organizator Fundația “Jazz Festivals & Events”.

Până în prezent, asociația JAZZ FAN RISING a mai organizat concerte de jazz la Cluj cu Benedikt Jahnel Trio (Germania), Verneri Pohjola (Finlanda) – ambele concerte în premieră pentru România, Tonbruket (Suedia), EYOT (Serbia), TREEO (Austria) în concert cu Paolo Profeti European Collective.

Pe lângă aceste evenimente, Jazz Fan Rising a mai organizat la București concerte cu Rabih Abou-Khalil (Liban/Germania), Hakon Kornstad (Norvegia), Christian Wallumrod (Norvegia), Alessandro Giacchero (Italia), Andrew McCormack’s Graviton (Marea Britanie) – toate premiere pentru România. De asemenea, concerte cu

Vijay Iyer Trio (SUA), Vincent Peirani & Emile Parisien (Franța), Arkadyi Shilkloper (Rusia) & Vadim Nesselovski (Ucraina), Geraldine Laurent Trio (Franța).

Pentru informații suplimentare, persoana de contact este Ciprian Moga, tel: 0722 683 007 sau e-mail: Ciprian.Moga@jazzfanrising.ro

www.jazzfanrising.ro

https://www.facebook.com/JazzFanRising/?fref=ts

Video 1 / Video 2 / Video 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.