A ajuns cumva să mă sperie cât de mainstream au devenit tatuajele în ziua de azi. Mi se pare că seamănă cu o întrecere absurdă între oameni pentru a vedea cine este cel mai „cool”. Dar nu din curtea școlii. Ci dintr-o societate haotică care a uitat de fapt ce înseamnă unicitate și artă. Se promovează ideea de a fi diferit, iar asta nu poate decât să mă bucure. Totuși, diferit nu înseamnă să te tatuezi for the wrong reasons. Asta am învățat urmărind lucrurile frumoase pe care le promovează Salonul Wanda Tattoo.
Nu știu cât de clișeic sună, dar mi-am dorit întotdeauna un tatuaj. Poate și mai clișeu e că nu am știut ceea ce îmi doresc. Eram mică și în apărarea mea, încă îmi aminteam „tatuajele” pe care le primeam după ce cumpăram o gumă „Ola bola”. Ce sentiment, ce atitudine și da, ce filme îmi dădeam atunci când aveam acel „tatuaj”. Eram cool și chiar dacă alte o mie de fete mai aveau același „tatuaj” eu mă simțeam one of a kind.
Am realizat că acest sentiment „one of a kind” nu este tocmai ceea ce trebuie să simți când plănuiești să mergi la un tattoo artist. Urmărind-o pe Wanda și munca pe care o face la Salonul Wanda Tattoo, a fost precum un wake up call care m-a făcut să îmi dau seama că este de fapt vorba despre responsabilitate și maturitate atunci când decizi să te tatuezi. Un astfel de statement trebuie să fie bine gândit pentru că va fi mereu cu tine, oriunde ai merge.
Acum, încă îmi pun întrebarea „Ce este cel mai important pentru mine?”. Și nu am găsit doar un singur răspuns. Ar însemna să îmi tatuez fiecare parte din corp. Și înainte să mă trezesc într-o dimineață și să îmi zic „Știi ce ar fi o idee bună? Să îmi faci un tatuaj” am vrut să discut cu cineva avizat și cu o experiență în spate care mă poate sfătui atât pe mine, cât și pe cei care își doresc o schimbare atât de importantă în viața lor.
Am ales să stau de vorbă cu persoana care mie mi-a inspirat încredere și profesionalism, adică Wanda, de la Salonul Wanda Tattoo. O tipă cu multă răbdare și dornică să împărtășească din experiențele ei.
Un lucru esențial pe care l-am reținut de la Wanda este că niciodată nu trebuie să conteze părerea celor din jur atunci când decizi să îți faci un tatuaj. Îl faci pentru tine, fie că este vorba despre ceva meaningful, ori pur și simplu de design. Cel care trebuie să fie sigur pe ceea ce vrea ești tu, iar la Salonul Wanda Tattoo vei discuta numai cu cei mai buni tattoo artists, iar ei te vor sfătui și îți vor acorda răgazul să îți dai seama ceea ce vrei cu adevărat.
În interviul de mai jos veți găsi răspunsurile la toate întrebările legate de tatuaje. Dacă am omis ceva, lăsați-ne un comentariu, iar noi vom afla răspunsul pentru voi.
1. Cum a început povestea salonului Wanda Tattoo?
Wanda Tattoo este poate primul salon de tatuaje din țară cu acest concept, un salon rezident și asta pentru că am creat un concept nou și aduc artiști cu nume foarte mari, artiști extraordinari de buni, care vin ca și guest artist într-o perioadă limitată de timp. Sunt clienți care solicită anumite stiluri de tatuaje, de la cele mai dificile, cum sunt tatuajele hyper realistice, până la tatuaje geometrice.
Abel Miranda este unul dintre cele mai importanți tattoo artists care mi-au trecut pragul. Am deschis acest salon pentru că pasiunea mea pentru desen a început de când eram foarte mică și încetul cu încetul am dezvoltat-o și mai mult. Iar înainte să îmi deschid acest salon mi-am spus că trebuie să învăț despre asta și am făcut Școala de Design Tattoo în Los Angeles, la L.A. Ink. Și așa mi-am deschis salonul de tatuaje. Sunt la început în tot și învăț în fiecare zi.
2. Crezi că sunt avantaje și dezavantaje atunci când îți faci un tatuaj? Care ar fi ele?
Acum, tatuajele mai nou au devenit, în afară de o artă, au devenit parte din design din punct de vedere fizic. Foarte puțini sunt tattoo colectori, adică știu la cine merg, care este artistul la care vor să ajungă. Adică fac toate demersurile și se interesează dinainte. Majoritatea oamenilor își fac tatuaje pentru design, pentru că am întâlnit de foarte multe ori oameni care vin la mine și vor un tatuaj, dar mă lasă pe mine să decid.
Iar asta îmi spune clar că nu cunosc într-adevăr această artă atât de alternativă. Poate crea o neplăcere în momentul când tatuajul este făcut din grabă sau pentru a ascunde o anumită întâmplare din viață, tristă și poate exista o parte de regret dacă nu este făcut atunci când trebuie. Niciodată oamenii când vin la mine nu se tatuează în grabă. Au timp să se gândească. Le dau timp să se gândească.
3. Ești de părere că un tatuaj trebuie să aibă o importanță aparte pentru persoana care și-l face?
Prietena mea este cea mai tatuată femeie din Europa, are 96% din suprafața corpului tatuată, deci pentru ea tatuajele la început au însemnat ceva. La un moment dat, au făcut parte din acel model care trebuia sa cuprindă un întreg. Tatuajele pot însemna în mare parte ceva, dar în altă ordine de idei, ele pot fi gândite și pentru a înfrumuseța.
4. Cum ne dăm seama că un tatuaj este bine făcut? Ce pericole există dacă apelăm la cineva începător?
Am văzut multe stricăciuni. Am văzut mulți oameni distruși efectiv. Poate pare prea mult, dar am văzut oameni care sunt distruși pe viață. Am văzut oameni care sunt tatuați pe mâini și arată incredibil de urât, deci practic din punct de vedere social sunt exterminați, înlăturați de societate. Am văzut oameni tatuați pe orice parte a corpului, însă deloc profesionist.
Și am văzut oameni care s-au și îmbolnăvit din cauza unui tatuaj. De aceea atât eu, cât și ceilalți artiști tatuatori profesioniști, colegi de-ai mei cu salon de tatuaje pot să-ți spună lucrul acesta, că este cel mai bine să mergi la un profesionist și nu după ureche. Un salon de tatuat trebuie să aibă toate actele necesare, toate aprobările și în primul rând trebuie să aibă asigurarea că artistul tatuator nu are boli transmisibile.
Este foarte important ca toate aceste lucruri să fie sigure în momentul când mergi la un artist tatuator. Chiar dacă dai mai mulți bani, trebuie să te asiguri în primul rând pentru că e vorba despre sănătatea ta și de aspectul tău pe viitor.
5. Pentru tine primul tatuaj a reprezentat ceva? Care a fost motivul pentru care ți l-ai făcut?
Știu artiști foarte mari tatuatori care au tatuaje penibile sau urâte pentru că și le-au făcut cu foarte mult timp înainte. Știu oameni care au tatuaje care nu îi reprezintă pentru că la fel și-au făcut tatuaje cu mult timp în urmă, când tehnica tatuajului nu era atât de bine pusă la punct. Eu mi-am făcut primul tatuaj la o vârstă destul de înțeleaptă, la 33 de ani și fiecare tatuaj de pe corpul meu înseamnă ceva, pentru că nu am multe, am 14.
Dacă o să am 100, cu siguranță vor fi și lucruri de design. În momentul de față sunt chestii de suflet. Sunt lucruri care mi s-au întâmplat, lucruri în care cred și din cauza asta le-am desenat pe corpul meu. De altfel Jonny Depp spunea că „My body is my journal” și chiar e adevărat.
6. Care este cel mai neobișnuit tatuaj pe care l-ai făcut?
Cel mai neobișnuit tatuaj care s-a făcut la salonul meu a fost când cineva a cerut să i se facă un tatuaj pe față, dar până la urmă am ajuns la un acord: l-am ras în cap și l-am tatuat pe spate.
7. Cum crezi că este privită această meserie în România?
Este privită ca o meserie de creație. Tatuatorii în general, cei care o fac foarte bine și care sunt profesioniști sunt niște artiști. Deci eu cred că meseria asta este foarte bine privită și din ce în ce mai bine privită. Cred că are șanse să crească și mai mult.
8. Ce crezi îi sperie mai tare pe oameni: durerea sau acele?
Cu siguranță pe oameni îi sperie durerea. Nu știu dacă neapărat acele, cât durerea în sine. Oamenii întreabă de fiecare dată dacă îi doare, cât de tare îi doare pe o scară de a 1 la 10. Deci îi sperie durerea și necunoscutul. Pentru cei care nu au tatuaje este clar că durerea este prima teamă. Pentru cei care au deja tatuaje ea nu mai reprezintă nimic.
9. Au existat cazuri în care oamenii s-au răzgândit în ultima secundă?
Da. Și din cauza asta, fiind un salon de tatuaje profesionist, sistemul meu este că întotdeauna li se ia un avans. Pentru rătăciți de genul ăsta care se răzgândesc în ultimul moment. Li se păstrează o consultație, după care banii li se înapoiază.
Am întâlnit foarte mulți oameni care s-au răzgândit pentru că nu erau siguri de model și în primul rând au făcut asta pentru că nu erau siguri pe ei. În momentul când alegi să faci un pas ca acesta, trebuie să fii foarte sigur pe tine. Dacă nu ești, intervine teama și nesiguranța. Iar atunci cea mai sigură metodă este să renunți.
10. Care este sfatul tău pentru cei care se gândesc să își facă un tatuaj?
În primul rând să nu acționeze din răzbunare sau la beție. Un tatuaj îi reprezintă, este un fel de trademark, mai ales dacă este la vedere. Cu siguranță că pot să facă cover, adică să îl acopere, dar asta înseamnă costuri suplimentare și bineînțeles nu de fiecare dată o să iasă așa cum își doresc ei.
Deci e clar că trebuie să se gândească foarte bine și în primul rând să aibă o plăcere pentru arta tatuajului și să înțeleagă foarte bine că un tatuaj foarte bine executat înseamnă să fie făcut de un artist, adică de un profesionist, iar finalul va fi unul fericit și exact pe placul lui, însă și costul va fi ca atare.