Două zile în Atena. Tips & tricks pentru un city break reușit

0
1132
Două zile în Atena

Două zile în Atena. Tips & tricks. Mi-am dorit de mult timp să ajung în Grecia. Auzisem păreri și păreri despre această țară însă știți cum se spune… nimic sigur până ce nu vezi cu ochii tăi. Așa că mi-am făcut puțin curaj și am evadat pentru câteva zile, din Bucureștiul ploios de septembrie.

Iubesc senzația aceea de nou, de necunoscut. De aceea, sunt mereu încântată când călătoresc. Îmi place să nu-mi plănuiesc pas cu pas excursia, ci să mă las așa dusă de val cum s-ar spune.

Două zile în AtenaMi-am propus să vă povestesc așa pe scurt despre Atena și despre locurile faine care merită trecute în wishlist de pe aici.

Ajunși în Atena am dat peste o vreme neașteptat de caldă, 40 de grade în septembrie, e ceva! Dar ne-am acomodat rapid, am trecut imediat la haine în ton cu canicula și am pornit prin oraș. 🙂

În prima seară, ne-am plimbat prin cartierul în care ne-am cazat, la numai trei stații de metrou distanță de centrul Atenei. Am observat din start că într-un fel metropola se aseamănă cu capitala noastră, însă am fost prea tentați să îi descoperim locurile faine… încât am renunțat să ne mai gândim la București.

Bineînțeles, am căutat în primul rând să gasim ceva de mâncare și aici voi insista puțin…

Cu toții știm că bucatele grecești sunt lăudate peste tot, de aceea nu ne-am mirat când am observat cât de dese sunt tavernele cu produse tradiționale, care de altfel sunt destul de ieftine și gustoase. Totodată, mi-au plăcut mult patiseriile lor, în care produsele erau aranjate exemplar încât îți luau privirea. Și prăjituri, și creme și glazură și ciocolată!!! Mă simțeam ca la o adevărată expoziție culinară.

În schimb, ceea ce ne-a uimit cel mai tare în Atena a fost lipsa supermarketelor din centru. Am căutat peste tot un market, un shop mic, ceva… însă tot ce găseam erau chioșcurile de presă de unde puteam lua apă. Slavă Domnului!  În rest, magazinele mari se pare că sunt la periferie.

Prima zi… Let`s explore Athens!

Am ales să petrecem prima zi descoperind orașul, dorindu-ne mult să ajungem pe Acropole. Astfel, am luat orașul la pas mărunt, ne-am luat câte un frappe delicios și ne-am oprit ori de câte ori voiam să facem o poză, să intrăm în magazinele cu suveniruri sau pentru un sărut.

Două zile în AtenaMergând spre Acropole, am trecut prin Monastiraki și prin cartierul  Plaka, care m-a cucerit efectiv. Ne-am plimbat pe straduțele mici dar pline cu magazine, am râs, am cumpărat suveniruri drăguțe, și am admirat fiecare graffiti reușit. Am uitat să vă spun că m-au impresionat desenele regăsite pe stradă, care dau efectiv culoare și un vibe pozitiv orașului.

Urcând spre Acropole, am regăsit acele căsuțe albe cu uși și ferestre vopsite în albastru, specifice Greciei, și flori și măslini peste tot. Ruinele de pe Acropole sunt spectaculoase, chiar dacă au peste 3000 de ani de viață. De asemenea, de acolo, se poate observa o panoramă superbă a Atenei. Păcat însă că am prins foarte cald și ne-am grăbit într-un fel să coborâm…

Restul zilei ne-am petrecut-o prin Plaka. Am luat prânzul la o tavernă unde am gustat o musaca delicioasă și ne-am tot plimbat… Spre seară am decis să vizităm Templul lui Zeus Olimpianul și Grădinile Naționale. Astfel, am prins apusul în parc, minunându-ne de vegetația de aici.

Două zile în AtenaUltima oprire: Piața Syntagma, unde am prins schimbarea gărzii și am servit niște burgeri ca la mama lor acasă la Burger`s House. Un deliciu 🙂

A doua zi… un pic de plajă poate?!

8 AM  Trezire, echipare și mic dejun. Am zis să ne grăbim că avem o zi lungă. 🙂 Prima oprire? Plajă. Care plajă? Nu știam. Ne doream doar să prindem câteva ore de relaxare la malul mării Mediterane, pe o plajă drăguță cu palmieri și toate cele.

Așadar, am pornit spre portul Pireu, urmând ca de acolo să căutăm acel tramvai care merge pe malul mării și să coborâm acolo unde ni se va părea cel mai ok pentru noi.

Sună bine, nu? Însă în realitate am pierdut cam două ore până să găsim tramvaiul minune. Portul Piure este cel mai mare din Europa, fapt care ne-a dat ceva bătăi de cap. După câțiva nervi și un expresso scurt ne-am dat seama că stația pentru tramvaiul mult dorit este în Neo Faliro, așa că ne-am întors puțin înapoi cu metroul.

Tramvaiul amplasat chiar pe malul mării, este tare interesant, și face legătura între Neo Faliro și partea de sud a Atenei. Noi ne-am oprit în Edem, ne-au atras privirea palmierii și plaja care era amenajată frumos. Ghinionul nostru a fost că înotul era interzis în zilele acelea, deoarece se răsturnase în mare un vas cu petrol. Eh, ce să faci.. în schimb ne-am bucurat de view și am luat prânzul la o terasă simpatică.

A doua parte a zilei, am petrecut-o plimbându-ne prin centru, bucurându-ne de vreme, de înghețată, de tot. Atena e un oraș tare frumos, care „doarme” la prânz, dar este în plină activitate spre seară. Se observă că lumea se simte bine aici, mai ales după muzica ce se aude din loc în loc sau după energia care predomină străzile colorate. Două zile în Atena sunt suficiente pentru a descoperi viața acestei metropole, care are atat de multe de oferit.

Ultimul apus din Atena, ne-a găsit pe Dealul Lycabettus. Venind cu metroul până la Evangelismos, am urcat niște straduțe înguste, apoi am găsit telefericul care ne-a dus până sus. Prețul unui bilet dus-întors, este de 8 euro, însă se merită. Sincer vă zic!

Apusul din acea zi ne-a găsit uimiți de panorama minunată a orașului, ne-a găsit fericiți, punându-ne dorințe și visând cu ochii deschiși. Priveliștea de aici este mult mai frumoasă decât cea de pe Acropole, se poate zări chiar și marea, și toată Atena îți este la picioare (la propriu). De vis.

Adevărul este că uneori merităm o deconectare, merităm să ne acordăm timp pentru a trăi frumos, pentru a câștiga amintiri alături de cei dragi!

PS. Cât despre Atena, eu zic că merită trecută pe lista de dorințe! Voi ce credeți?

sursă foto: galerie personală

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.