Cred că fiecare dintre noi am avut contact cu măcar episod dintr-un podcast, nu? Ei bine, am să îndrăznesc să cred și că cei mai mulți dintre noi nu ne-am putut opri la un singur episod. Oricare ar fi răspunsul, e indubitabil că podcasturile s-au așezat foarte bine în căștile noastre, fie ele wireless sau clasice.
Primele podcasturi
Primele podcasturi au început în jurul anului 2006, care au adus cu ele iPod-urile, MP4 playerele și alte inovații ce îndeplineau separat aceleași funcții pe care le putem accesa, în 2021, prin apăsarea gentilă a unei porțiuni de ecran de pe telefoanele din buzunarele noastre, cu performanțe ce par să fie invers-proporționale cu dimensiunile.
Însă, în 2006 rata de prezență a acestora în activitățile oamenilor a fost de doar 22% și de abia în 2019 a crescut la 64%. Putem spune că amprenta pe care și-au pus-o serviciile de streaming a fost una care a necesitat timp. Un lucru este cert însă: Podcasturile s-au consolidat foarte bine în playlisturile noastre. Iar creșterea audienței acestui tip de entertainment nu este un fenomen atribuit exclusiv țării noastre.
De ce alegem podcasturile?
Un studiu din 2019( afirmă că populația care ascultă podcasturi cel mai mult este cea din Arabia Saudită (40 % din populație ), urmată de Taiwan, Canada și Suedia, cu procente apropiate. Valoarea industriei emisiunilor audio este estimată să crească de 6 ori până în 2023, ajungând la 1.85 miliarde. Și nu e de mirare, din moment ce, potrivit lucrării lui Sylvia Chan-Olmsted și a lui Rang Wang, ele răspund cel mai bine dorințelor ascultătorilor:
- Podcasturile sunt experiențe pe care le putem împărtăși cu ceilalți.
- Podcasturile ne oferă un “sneak peek” în partea de viață a unor persoane pe care, poate, nu am putea-o vedea în alte contexte.
- Podcasturile sunt mai accesibile decât alt entertainment audio.
- Podcasturile ne ajută să umplem golurile din timpii noștri morți.
Și, nu în ultimul rând, ele sunt pur și simplu entertainment.
Pe lângă toate acestea, mai există o calitate:
Ne ajută să îi înțelegem mai bine pe cei de lângă noi. Poveștile și experiențele comune sunt modalitatea principale prin care relaționăm cu ceilalți, iar un podcast ne oferă luxul de a face asta, în ce moment dorim. Și tocmai de luxul ăsta s-au folosit cei de la MIHH – Mental Illness Happy Hour, un podcast menit să aducă sănătatea mintală la un alt nivel de conștientizare.
Început în Martie 2011 de Paul Gilmartin, un comediant ce și-a asumat misiunea de a aduce aspet Mental Illness Happy Hour este un îndemn la empatie și conștientizare a prezenței unor condiții mintale, atât între străini, cât și printre cei apropiați nouă.
Formatul este unul simplu, în care invitații își povestesc experiența într-un format needitat, care lasă loc pentru conexiuni autentice, atât între prezentator și invitat, cât și între invitat și ascultători, care se pot identifica în ce măsură își doresc cu poveștile și materialele prezentate.
Adițional sentimentului de empatie pe care dorește să îl trezească în publicul larg, podcastul activează și ca un “safe space” pentru cei care se simt confuzi din cauza unor condiții pe care nu le înțeleg. Printre efecte se numără și crearea unei comunități și a unui sentiment de înțelegere, care, potrivit corelațiilor unui studiu, nu numai că a ajutat la conștientizarea situației din partea publicului larg, dar a și îmbunătățit imaginea de sine a ascultătorilor ce trec sau au trecut prin experiențe similare.
Din cele 250 de episoade, suntem convinși că veți găsi unul care să vă fie o ascultare plăcută. Cu toate acestea, vă las un episod cu o poveste mai interesantă:
John Travolta m-a învățat să merg pe bicicletă
Și pentru că vrem să încheiem într-o notă pozitivă și totuși în linie cu importanța sănătății mintale, iată câteva podcasturi despre dezvoltarea personală:
1. The Huberman Lab Podcast
Recomandat de Paul Olteanu și menționat în timpul interviului pentru IQool, Andrew Huberman este un cercetător și profesor la Stanford, care vrea să aducă neuroștiința mai aproape de ascultători.
De la importanța și practica somnului sănătos, până la metodele ideale pentru învățat, este o resursă cu adevărat accesibilă pentru acel “eu de mâine” spre care tindem.
2. Rich Roll
De la Andrew Huberman, până la un fost soldat care aleargă 40 km în fiecare dimineață, care a terminat un maraton după ce i-a cedat ficatul și până la mama lui Billie Eilish, e podcastul perfect pentru perspective multiple, când vine vorba de dezvoltare personală.
3. The Tim Ferris Show
Supranumit “Oprah audio-ului” de către mai multe canale media, Tim Ferris are ca prim scop dezvoltarea personală și, asemeni Rich Roll, vine cu perspective multiple, din experiențe variate. Gabor Mate, Jerry Seinfeld, Dan Harris și Seth Godin sunt doar câteva dintre numele pe care le veți întâlni în podcasturile lui Tim Ferris.
4. IGDLCC – Informații Gratis Despre Lucruri Care Costă
George Buhnici ne ține la curent cu toate gadgeturile din ultimul moment și, de ceva vreme, ne ține la curent și cu informația de actualitate, prin interviuri cu diferiți invitați, de la artiști care intră pe piața crypto, până la stand-uperi ce abordează tematici serioase și până la profesori universitari, e perfect pentru dimineața unui vizionar.
Pentru început, vă propun să începem cu a învăța de la cei mici. Mai exact, de la cei de 11 ani:
5. Mind Architect
Nu pot fi altfel decât subiectiv, când vorbesc despre acest Mind Architect. „Neuroștiință pe limba tuturor” este cel mai bun mod prin care poate fi descris.
De la modalități de comunicare eficiente și până la explicarea unor condiții mintale complexe, este cel mai bun abecedar despre creierul nostru, iar echipa Mind Architect face o treabă excelentă, în opinia mea, la a livra informația.
Cu toate astea, îl pun pe locul 5, dar doar pentru că deja primește recunoaștere continuă și merită să accesăm și alte surse de informație. Vă las un episod care aduce cu sine mai multe instrumente pentru auto-cunoaștere și o prezentare pe măsură.
Am amintit de cele 5 motive din acel studiu pentru care oamenii ascultă podcasturi. Dar ele sunt doar generale. De asta suntem curioși,
Voi de ce ascultați podcasturi? Sau voi de ce nu ascultați podcasturi?
Surse pentru documentare în detaliu:
Citeşte şi:
Podcast-ul ”Ceilalți” – „Conceptul în sine este să construim poduri, nu ziduri”
Retro Radio Podcast | Bunici cu web-cam și drone pentru generația tânără