5 moduri prin care să trăiești o viață sustenabilă și să salvezi din cheltuieli

    0
    415
    sustenabil
    sursă foto: sloanreview

    Dacă îți petreci mai mult de două ore navigând pe Instagram și/sau Facebook, șansele să dai de campanii umanitare sunt destul de ridicate. Poate că ai văzut campania cu 100 de români de la Lidl sau Insta stories de la prietenii tăi activiști despre Ora Pământului. Sau poate ești chiar tu prietenul activist care încearcă să trăiască o viață mai sustenabilă și caută lucruri simple de implementat în viața de zi cu zi.

    Cu toții știm că nu avem o planetă B pe care să mergem dacă Terra nu ne mai poate susține. Motiv pentru care tot mai multe persoane se autosesizează și încearcă să își schimbe într-un mod sau altul modul de viață pentru a reduce din poluarea și utilizarea resurselor. Nu e dificil să faci câteva schimbări, mai ales când ele devin obiceiuri. Poți să începi prin a lua atitudine chiar de azi pentru a contribui la binele planetei și, implicit, al tău, pe termen lung. Cum? Ți-am pregătit o listă de cinci schimbări pe care le poți face chiar de astăzi.

    1. Încearcă să eviți plasticul în toate formele sale.

    Da, la început va fi greu, mai ales când e o comoditate și e mereu la îndemână. Dar e o problemă atât de gravă încât până și Uniunea Europeană a sesizat-o și a dat o lege care prevede interzicerea comercializării și utilizării plasticului de unică folosință precum farfuriile, paharele sau paiele. Lanțul de magazine fast-food, KFC, deja a înlocuit paiele de plastic cu paie din carton colorat. La Starbucks poți merge cu paharul tău de acasă pentru refill și primești chiar și un leu reducere.

    sursă foto: the Guardian

    Alte metode prin care poți încerca să „te lași” de utilizat plasticul e să îți înlocuiești periuța de dinți cu una din bambus, care e biodegrabilă și eco-friendly. Același lucru e valabil și pentru o perie cu mâner de bambus. Dacă ești în supermarket și vrei să cumperi un ciorchine de banane sau un singur ardei, nu ai nevoie de pungă, poți pune eticheta direct pe produs. Există foarte multe moduri în care poți ajuta mediul și nu te costă aproape nimic, ba chiar mai salvează din cheltuieli.

    1. Redu consumul de energie din casă

    Poate că sună pueril, mai ales că auzi despre asta de prin clasa I sau a II-a. Însă dacă nu folosești lumina și o ții aprinsă degeaba, nu doar că te costă mai mult factura la energie, dar arzi degeaba un bec căruia îi ia ani de zile să se descompună. De asemenea poți să înlocuiești becurile simple din casă cu cele eco/ total green, dar asta după ce te asiguri că lași lumina naturală să îți pătrundă în cameră pe cât de mult posibil în timpul zilei. Aerisește camera cu geamul deschis în loc să dai cu spray sau să folosești aparate cu timer pentru odorizant. Fă-ți casa o locuință sustenabilă.

    sustenabil
    sursă foto: Suez
    1. Conservă consumul de apă

    Prin a scurta durata unui duș sau a fixa scurgerile de apă care uneori te enervează în miezul nopții salvezi foarte multă apă. Nu lăsa robinetul să curgă inutil în timp ce te speli pe dinți dacă nu folosești oricum acea apă (aprox. 11-15 litri de apă). Dacă îți clătești mâinile cu săpun măcar 20 de secunde la fiecare spălare, poți opri apa. Dezgheață produsele congelate care au nevoie de apă în frigider, în loc să le lași sub jeturi fierbinți până se topește toată gheața. Poate pentru tine nu par lucruri relevante, însă pentru conservarea biosferei și a resurselor de apă ale planetei înseamnă prelungirea vieții cu mulți, mulți ani.

    sustenabil
    sursă foto: fix.com

    4. Nu cumpăra mai mult decât folosești

    Fie că e vorba de mâncare sau de haine, e recomandat să nu cumperi niciodată mai mult decât folosești. Totul se reduce la consumarea sustenabilă a tuturor alimentelor pe care le ai la dispoziție. Ne atrage des să cumpărăm haine doar pentru că sunt la reduceri și nu neapărat pentru că avem nevoie și sfârșesc prin a fi aruncate undeva în spatele șifonierului, nepurtate. Același lucru e valabil și la mâncare. Având în vedere că vine perioada Paștelui, cantități industriale de mâncare vor fi cumpărate și apoi aruncate. Mâncare pe care mulți oameni ai străzii sau săraci nu o pot pune pe masă.

    sustenabil
    sursă foto: giphy.com

    Nu e greu să faci o listă de cumpărături și să o respecți, mai ales când există și aplicații prin care poți ține evidența dacă nu vrei să pui lista pe telefon, în notes. În felul ăsta te asiguri că ai frigiderul plin doar cu ce vrei să mănânci și ce îți trebuie, iar în plus faci și economie de timp și bani dacă nu cumperi alimente pe care sfârșești aruncându-le pentru că nu au un scop în bucătăria și alimentația ta.

    Dacă ai putea să încorporezi în alimentație de câteva ori pe săptămână mese fără carne, ai ajuta planeta chiar și mai mult. Pe lângă faptul că o să ai mai multă energie și o să te simți mai sănătos, vei avea și satisfacția că ajuți chiar și prin 0,0001% schimbarea climatică și emisiile de carbon.

    1. Reciclează

    Și nu doar la mall când dai de câte un coș de gunoi care are patru culori diferite la sacii de gunoi, ci și acasă sau de fiecare dată când găsești coșurile speciale de reciclat prin oraș. Poți recicla inclusiv acasă prin separarea tipurilor de gunoi – în funcție de impactul pe care îl are asupra mediului. Ține cont că o coajă de banană poate deveni compost, în timp ce o pungă de plastic se va recicla în 10-1000 de ani. Data viitoare când cumperi o sticlă de plastic, ține cont că locul în care o vei arunca trebuie să fie o pubelă specială pentru plastic.

    sustenabil
    sursă foto: tenor

    Lucrurile pe care le considerăm banale în viața de zi cu zi au un impact puternic pe termen lung asupra mediului. Cu asta în minte, cei de la ONU au lansat o inițiativă numită Obiective de Dezvoltare Durabilă care înseamnă o campanie de rezolvare a problemelor globale până în 2030. Multe instituții și organizații nonguvernamentale li s-au alăturat în această luptă continuă; precum: Salvați Copiii, World Vision, AIESEC, Medici fără Frontiere, water.org, FSC, GreenPeace, Oceana, WWF sau UNICEF. Pe lângă aceste ONG-uri, s-au implicat și vedete, cum ar fi: Tom Hiddleston, Jennifer Lopez, Chris Martin, activista Malala Yousafzai, savantul Stephen Hawking, Meryl Streep, Kate Winslet, John Legend, Ashton Kutcher sau trupa One Direction, printre alții.

    sustenabilă
    Obiectivele de Dezvoltare Durabilă/ Sustainable Development Goals (sursă foto: ONU)

    Tu crezi că poți adera cauzei? Ce alte moduri prin care să trăiești o viață mai sustenabilă cunoști?