joi, octombrie 21, 2021
Recrutare IQool
Acasă5 lucruri de cultură generală pe care sigur nu le știii!

5 lucruri de cultură generală pe care sigur nu le știii!

Diamantul este cel mai dur material și Thomas Edison a inventat becul. FALS!

Iată câteva lucruri de cultură generală pe care sigur nu le știi! Acestea sunt doar două dintre informațiile false care au prins rădăcini în cultura noastră generală, dar pe care le considerăm, totuși, adevărate deoarece sunt susținute de știință.

Crezi că știi să răspunzi la următoarele 5 întrebări despre lucruri de cultură generală? Să te vedem!

  1. Care este cel mai dur material natural de pe Terra?

Ai învățat la școală că diamantul este cel mai dur material. Din 2009, răspunsul la întrebarea dată nu mai este ,,diamantul”, ci lonsdaleitul. Acesta este un mineral foarte rar, care s-a dovedit a fi mai rezistent decât diamantul la presiune. Experții ai Universității din Shanghai au analizat ambele materiale în 2009 și au ajuns la concluzia că diamantul trebuie detronat de lonsdaleit.

2. Cine a inventat becul?

Pont: nu Thomas Edison! El este cel care a pus în vânzare pentru prima dată becul. Inventatorul becului este Joseph Swan, care, în 1878, a creat lampa folosind un bec cu incandescență. Edison, aflând de invenția lui Swan, a lansat rapid o campanie de publicitate pentru bec pentru a induce tuturor ideea că el a inventat becul. Se pare că și-a atins scopul, mai ales că Swan nu a intervenit cu nimic în campania lui Edison, deși a aflat că acesta încearcă să îi fure invenția.

lucruri de cultură generală

3. De ce își schimbă cameleonii culoarea?

Nu, nu pentru a se camufla! Cameleonii comunică prin culoare. Unora le apar pete galbene când sunt nervoși, în timp ce alții capătă culoarea cenușie când le este frică. Culorile se schimbă în funcție de mici cristale aflate sub pielea cameleonilor și care se contractă și se dilată.  În plus, schimbarea culorii are rol în reglarea temperaturii corporale: cu cât culoarea este mai închisă, cu atât este absorbită mai multă căldură.

4. Zidul chinezesc chiar se vede din spațiu?

Da, este cea mai mare construcție umană care există! Inițial, Marele Zid a avut 21 196 km lungime, dar cu timpul a suferit pagube serioase, în prezent măsurând 6 700 km. Dar nu se vede din spațiu! Acest lucru l-a afirmat chiar un chinez, Yang Liwei, în 2003. A fost primul chinez care a călătorit în spațiu și primul care a spus adevărul despre Marele Zid Chinezesc, și anume că nu este vizibil din Cosmos. Este una dintre cele ”7 Noi Minuni Ale Lumii” , iar în timpul construcției lui se spune că au murit între 2 și 3 milioane de chinezi.

5. Cum a descoperit Newton gravitația?

Nu i-a căzut un măr în cap! Adevărul nu e departe de mere, însă. Varianta reală a mitului cu mărul care, de fapt, nu i-a căzut în cap lui Newton se află consemnată în manuscrisul lui William Stukeley. Newton a aflat despre gravitație când privea un măr căzut din pom.  S-a întrebat de ce mărul cade perpendicular pe sol, dar luna rămâne pe cer și nu se prăbușește. De aici, a concluzionat că o anume forță atrage mărul, forță pe care a numit-o gravitație.

lucruri de cultură generală

Câteva lucruri de cultură generală nu strică niciodată!

Sursă info: digi24.ro, descopera.ro, redescoperaistoria.ro

Surse foto: pixabay.com, pufosenia.org

Irina Ciobotaru
Sunt o persoană deschisă spre lucruri și experiențe noi. Îmi plac libertatea, independența și spontaneitatea. Mă ghidez după ideea ,,niciodată să nu spui niciodată”. Îmi place să mă exprim în scris și îmi plac provocările. De aceea m-am alăturat echipei IQool, pentru a-mi putea dezvolta abilitățile de redactor și pentru că fiecare nou articol este o provocare pentru mine.
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular