duminică, decembrie 1, 2024
Recrutare IQool
AcasăDespre tineSărbătorim de 5 decembrie Ziua Internațională a voluntarilor

Sărbătorim de 5 decembrie Ziua Internațională a voluntarilor

Ziua internațională a voluntarilor

Omul are nevoia de apartenență! Nevoia omului de a aparține unui grup, unei echipe, unei familii cu scopuri și interese comune. Această nevoie a omului pe la începutul secolului al XX-lea s-a transformat în ce numeau atunci și ce numim și astăzi, în voluntariat. Voluntariatul pe data de 5 decembrie are o încărcătură specială, este ziua internațională a voluntarilor, o zi ce le oferă voluntarilor și organizațiilor ocazia de a celebra munca în folosul celorlalți, de a împărtăși valorile voluntariatului și de a le promova în cadrul comunităților, al organizațiilor neguvernamentale, al agențiilor Organizațiilor Națiunilor Unite (ONU), al autorităților guvernamentale sau al sectorului privat. Astfel, în anul 1985, ONU a înființat ziua internațională a voluntarilor.

În epoca modernă, voluntariatul a ajuns să fie un mod de a trăi, de a gândi, fiind un element important pentru multe societăți. Celebra declarație a Națiunilor Unite „Noi oamenii avem puterea de a schimba lumea” s-a transformat în acțiuni concrete ale voluntarilor la nivel global. Pentru o mai bună susținere și informare asupra beneficiilor voluntariatului, în anul 2002, Programul de voluntariat al ONU împreună cu organizații internaționale au lansat site-ul World Volunteer Web, cel mai complet portal în ceea ce privește informațiile despre voluntariat la nivel global.

Ziua Internațională a voluntarilor

În România, voluntariatul a devenit cunoscut începând cu anul 1990, când o serie de organizații internaționale de voluntariat au venit în țară, iar altele au înființat filiale, aducând cu ele experiența în lucrul cu voluntarii și coordonarea lor. În aceeași perioadă, ONG-urile românești au început să implice voluntari locali în activitățile lor, iar în 1997 au apărut și primele centre de voluntariat. Iar această zi în țara noastră este marcată din anul 2000, când Centrul Național de Voluntariat ”Pro Vobis” (atunci centrul local de voluntariat în Cluj-Napoca) a organizat prima Gală județeană de decernare a premiilor pentru implicarea în comunitate, eveniment dedicat recunoașterii voluntarilor și celor care sprijină mișcarea de voluntariat în România.

Ziua internațională a voluntarilor

Orice implicare în activităţi de voluntariat implică o formă de învăţare socială, chiar dacă de multe ori aceasta nu este conştientizată. Implicarea în activităţi de voluntariat dezvoltă o serie de abilităţi şi competenţe sociale, cum ar fi de exemplu solidaritatea, toleranţa, încrederea, spiritul civic şi responsabilitatea socială. Voluntariatul te transformă într-o persoană conştientă de mult mai multe aspecte ale lumii din jurul tău pe care în mod curent nu le vezi pentru că, aparent, nu ai nicio legătură directă cu ele.

Și știm cu toții cum este privită activitatea de voluntariat în țară la noi. Și constat cu amăraciune că această gândire de „Și cât câștigi dacă te duci acolo?” o regăsim și în rândul tinerilor. Poporul nostru neavând o educație și o cultură în acest sens. Nu zic că nu există sau că nu sunt tineri care nu fac voluntariat, ba din contră, sunt mulți și o fac bine. Însă ceea ce vreau să spun și să scot în evidență este lipsa unui concept din gândirea noastră: de a face ceva benevol, de a face ceva pentru a îl ajuta pe cel de lângă noi sau de a schimba ceva în societate, depinde de specificul organizației. Multă lume nu realizează că munca neplătită este ca o sabie cu două tăișuri, dar în sensul bun al cuvântului, o situație de tip win-win: câștigă și cauza, şi oamenii care contribuie la realizarea ei.

Nu știu dacă ai facut, faci sau vei face voluntariat, însă vreau să îți enumăr câteva avantaje pe care eu le-am avut de când practic voluntariatul: îți poți construi un CV atractiv; perioada de voluntariat poate fi trecută ca și experiență. Mereu întâmpini oferte de joburi care cer minim un an de experiență, nu neapărat în domeniu cât în câmpul muncii. Deci voluntariatul contează! În al doilea rând, testezi o posibilă cariera, îți faci contacte care îți pot fi folositoare în viitor. Ajuți la crearea unei comunități mai bune în care să îți placă să trăiești încă zeci de ani. Îți faci noi prieteni! Pentru a da înapoi o parte din ceea ce ai primit de la alții. Pentru a te simți util. Pentru a aduce un aport comunității în care trăiești; Pentru a-ți asuma o responsabilitate. Pentru a face parte dintr-o echipă. Pentru a cunoaște și/sau a înțelege mai bine problemele comunității în care trăiești.

Sursă info: AGERPRES

Surse foto: pinterest.com worldlifetimejourneys.com

RELATED ARTICLES

Most Popular