5 conducători care au reușit să schimbe lumea

0
45

Istoria poate fi una dintre cele mai fascinante materii pe care oamenii le învață în viața de zi cu zi, foarte mulți oameni nemaipreocupându-se, astăzi, să citească despre istorie sau să afle vechile tradiții ale culturii din care face parte. Fără istorie, nu am fi cunoscut trecutul care ne-ar fi format pe noi ca și popor sau care ar fi format țara în care trăim. În articolul prezent am adunat detalii despre 5 conducători care au reușit să schimbe lumea într-un fel sau altul.   

Există lideri și există cei care conduc. Există foarte puțini lideri sau conducători care aleg să inspire în loc să manipuleze atunci când vor să schimbe un lucru sau să motiveze oamenii. Foarte mulți oameni se consideră lideri sau manageri de pe o zi pe alta. Indiferent că vorbim despre persoane sau organizații, fiecare dintre acești lideri inspirați gândesc, acționează și comunică în același fel. Complet opus față de restul lumii.

Primul conducător prezentat în articol este Caligula, un fost împărat roman. Caligula era foarte tensionat și emotiv sau cel puțin așa se purta de fiecare dată când vorbea în public, o mică probabilitate pentru aceste tulburări de comportament era că, posibil, împăratul suferea de insomnie. ,,Atunci când reușea să adoarmă o făcea destul de rar…”. Cercetătorii din secolul al XIX-lea credeau aproape toți că împăratul Caligula era foarte emotiv și că ar fi fost de fapt pe de-a-ntregul nebun, iar acțiunile lui, imposibil de judecat, acesta fiind caracterizat decăzut și crud. Acesta cerea să fie recunoscut ca și un zeu de către evrei și chiar plănuia să-și însușească Templul de la Ierusalim în propriul lui folos. O pasiune pe care împăratul o avea, era că acesta avea o strictă supraveghere asupra afacerilor financiare, care a fost admirată chiar și de Nero.

Mohamed al II-lea, sau pentru cei mai mulți cunoscători, Mehmed Cuceritorul Bizantinului. Din perspectiva mea, el este omul care a adus cel mai mare impact asupra Turciei, istoriei ei și extinderii ei ca țară. Un om care și-a dedicat o viață întreacă ca și conducător și care a reușit să sperie o întreagă istorie prin atitudinile și abilitățile pe care le avea acesta ca și conducător. Mehmed este o persoană memorabilă pentru Imperiul Otoman, este omul care a îngenunchiat Constantinopolul. Sfârșitul Imperiului Bizantin a reprezentat un impact considerabil asupra Imperiului Otoman prin extinderea Imperiului, sfârșitul erei bizantine și moartea ultimului împărat Bizantin, Constantin al XI-lea. Constantinopolul a rămas capitala Imperiului Otoman până la destrămarea acestuia în 1922. Mehmed a rămas cunoscut în istorie ca și leul cuceritor al Imperiului Otoman, un mare pas al Turciei a fost făcut prin el, devenind de asemenea un mare model pentru majoritatea luptătorilor turci.

O întrebare pe care oamenii și-o pun des este de ce există diferențe rasiale atât de mari? De ce oamenii de culoare au fost supuși unor chinuri pe care doar ei știu cât le-au suferit. Lucrul acesta în istorie nu era văzut de toți conducătorii la fel, cel puțin nu în cazul lui Abraham Lincoln. În prima jumătate a secolului al XIX-lea America se găsea în plin proces de expansiune continuă spre vest, către coastele Pacificului. În timp ce speranța identificării unei soluții de compromis între Nord și Sud devenea tot mai îndepărtată, pe scena politică americană a apărut un personaj înalt, cu o figură, ce a pornit spre împlinirea destinului sub o umilă colibă de lemn și a ajuns să conducă destinele națiunii de la înălțimea Casei Albe. Acest om nu a fost nimeni altul decât Abraham Lincoln, cel care a pus capăt Războiului Civil, a unificat America, crezând în libertatea și egalitatea tuturor cetățenilor americani, ajungând să proclame pentru totdeauna abolirea sclaviei.

Poate multă lume se întreabă care a fost cel mai întunecat conducător al lumii? Foarte multă lume oscilând între Nero și cei care au urmat spre un prezent mai apropiat, vorbind aici de Hitler și Stalin. Dar dintre acești conducători înrăiți, cel mai diabolic și, probabil, cel mai crud a fost Hitler. Un simplu om la naștere, dar cu un intelect de neimaginat. Ceea ce foarte multă lume nu știe despre Hitler era că acesta avea un temperament foarte temperat fiind o fire foarte anxioasă, tatăl său mereu motivându-l că va fi un conducător deștept dar diabolic. Hitler, pentru cel de al Doilea Război Mondial a rămas cel mai de temut adversar pe care l-au putut avea Aliații, asemeni unui diavol, acesta cucerind toată Franța, fiind la un pas de cucerirea Rusiei. Trădările pe care le-a primit, la fel și îngâmfarea sa de a nu asculta pe nimeni ,,Tot ce spunea Adolf, era lege”, i-au adus sfârșitul dar și imaginea lui ca fiind cel mai de temut conducător al Germaniei.

Poate că mulți ne întrebăm, nu a existat nimeni să fie demn ca și conducător al lumii? Sunt foarte mulți conducători care ar trebui menționați, Obama, Trump, Vladimir Putin etc., dar am ales să vorbesc, în opinia mea, poate chiar cel mai pacifist conducător pe care l-a avut lumea, acesta fiind Mihail Gorbaciov. Mihail Gorbaciov, abia ales secretar general al Partidului Comunist al URSS, a început un proces de reformare a întregului sistem economic și politic sovietic. Ceea ce avea să devină cunoscut drept perestroika „reconstrucție“ care a durat doar șase ani, până în decembrie 1991, când Gorbaciov și-a dat demisia din funcția de președinte al URSS. Cu toate acestea, efectele politicii lui au fost incredibile, provocând nu doar dezmembrarea URSS și prăbușirea regimului comunist în toată Europa de Est. Gorbaciov a fost omul, care a făcut pace cu SUA, acesta făcând propunerea, ca toate armele nucleare să fie interzise, ceea ce a dus în cele din urmă, probabil, ca omenirea să nu întâmpine o catastrofă și mai mare decât cele două războaie mondiale, adică cel de al treilea război mondial, care ar fi putut fi declarat un război nuclear.

Toți conducătorii menționați mai sus au avut un impact asupra omenirii, unii un impact pozitiv alții unul considerat negativ, dar un lucru este bine de știut, aceste personalități ne-au marcat istoria și au atins ceea ce a însemnat ,,conducător”.

Surse:

Începe cu De Ce, Cum ne inspiră marii lideri astfel încât să trecem la acțiune.

Caligula.

Mahomed al II-lea Cuceritorul Bizanțului.

Oameni care au schimbat destinul lumii.

Meine Kampf.

Amintiri.