Dragi prieteni care treceți prin momentele grele ale sesiunii sau prin cele de plumb ale licenței,

E adevărat! Cu toții visăm la momentul în care se va încheia această perioadă și va începe cu adevărat vara. Eu deja m-am pregătit cum se cuvine pentru mult așteptata vacanță, iar cum vara e momentul propice pentru lecturi, vă las și vouă câteva idei de cărți de citit la plajă sau ori de câte ori prindeți câteva ore de timp liber.

Romanul lui Umberto Eco, „Numărul zero”, publicat la Editura Polirom este o carte care vă satisface toate gusturile. Într-un amestec de dragoste, aventură și conspirații, Umberto Eco reconstruieşte evenimentele cele mai putrede şi intrigile cele mai tulburătoare din istoria Italiei postbelice. În anii ’90, un om de afaceri dubios strânge un grup de ziarişti pentru a pregăti un număr de probă – numărul zero – al unui cotidian dedicat mai puţin informării publicului, cât şantajului şi discreditărilor. Unul dintre redactori, cu vizibile tendinţe paranoice, se învârte printr-un Milano halucinant (în imaginaţia lui) şi reconstituie istoria celor cincizeci de ani trecuţi de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial pornind de la un plan urzit în jurul cadavrului terciuit al unui fals Mussolini. O atmosferă de conspiraţie învăluie totul, sunt invocate Operaţiunea Gladio, loja masonică Propaganda Due, asasinatul papei Ioan Paul I, lovitura de stat a lui Junio Valerio Borghese, CIA etc. Apoi, pe cea mai strâmtă și mai rău famată străduță din Milano, e descoperit un cadavru, iar între cei doi protagoniști – un scriitor-fantomă falit și o jurnalistă nevoită să lucreze în presa mondenă pentru a-și ajuta familia – se naște o firavă poveste de dragoste.

umberto eco

„Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă” de Tomas Zmeskal, publicat la Editura Curtea Veche, a devenit încă de la momentul apariției un adevărat fenomen literar. Ce-ar putea avea în comun saga unei familii din Cehoslovacia comunistă, clonarea lui Hitler, muzica lui Haydn, organizarea expozițiilor universale la Praga, un jefuit ce coalizează cu jefuitorul în noaptea invaziei din 1968, crapul de Crăciun și stravechea civilizatie a hitiților? În mod obișnuit, mai nimic, dar când toate aceste teme încap pe mâna unui prozator de mare talent, care le îmbină cu migala de miniaturist și pasiunea unui amator de puzzle-uri complexe, rezultatul e un roman fascinant.

scrisoare_de_dragoste_in_scriere_cuneiforma_coperta1

„Despre ce vorbim când vorbim despre iubire”, de Raymond Carver, publicată la Editura Polirom, este nu numai cartea datorită căreia Raymond Carver a devenit faimos, ci și unul dintre cele mai cunoscute și apreciate titluri publicate în cea de-a doua jumătate a secolului XX. Volumul conține saptesprezece nuvele, povești despre oameni fără casă, șomeri și tot felul de ciudați. O piesă cu oameni obișnuiți sau, mai exact, mediocri, pe care căldura scriitorului îi face transparenți.

coperta1despre ce vorbim... Carver

„Fata din tren” de Paula Hawkins, publicat la Editura Trei, este un thriller, o carte pe care nu o vei mai putea lăsa din mână. La început, povestea pare banală: Rachel merge în fiecare dimineață cu același tren. Știe că va aștepta la același semnal defect, timp în care va urmări ritualul de dimineață al unui cuplu ce locuiește într-o casă de lângă calea ferată. I-a botezat „Jess si Jason“ și viata lor i se pare perfectă. Până când într-o zi vede ceva ce o șochează. Totul se schimbă și Rachel are șansa de a lua parte la viețile pe care le-a observat doar de pe margine.

fata-din-tren-produs_imagine

„Viaţa de poveste a lui A.J. Fikry”, de Gabrielle Zevin, publicat de Editura Nemira, este alegerea potrivită pentru cei care  vor să citească o poveste emoţionantă de dragoste. Viața lui A.J. Fikry nu e deloc așa cum și-o imaginase: își pierde soția într-un accident, librăria lui are cele mai proaste vânzări din istorie, și mai rămâne și fără cel mai de preț obiect din lume, o ediție rară a poemelor lui Edgar Allan Poe care îi dispare din apartament. Încet, dar sigur, se izolează de ceilalți locuitori ai Insulei Alice și nici măcar cărțile nu-i mai aduc bucuria de altădată. Asta până când un pachet misterios apare într-o seară în librărie, iar  viata lui A.J. Fikry se schimbă complet. Pe cat de surprinzătoare, pe atât de emoționantă, „Viața de poveste a lui A.J. Fikry” ne vorbește despre schimbările dureroase prin care trecem cu toții, dar mai ales despre șansele pe care viața ni le scoate în cale. Un roman ca o scrisoare de dragoste pentru cărti și librării, care ne schimbă viața prin poveștile pe care ni le spun.

viata-de-poveste-a-lui-a.j

Surse foto: adevarul.ro, iuppy.ro, 4.bp.blogspot.com, cartepedia.ro, nemira.ro , wallpaperscastle.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here