5 ani de LSRS, 5 ani de excelenta academica

0
548

 

Foto Gala Studenților Români din Străinătate

1000 de invitați – personalități din mediile academic, cultural, public și privat, studenţi şi absolvenţi români și membri LSRS din peste 50 de ţări s-au reunit pe 8 ianuarie 2014, la Palatul Parlamentului, Sala Alexandru Ioan Cuza, pentru a premia și recunoaște excelența academică. Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a sărbătorit totodată și 5 ani de activitate. „Putem spune cu mândrie că Liga s-a impus prin rezultate incontestabile. Continuăm să credem, cu tărie, că România de mâine depinde de generația tânără de astăzi. Ei sunt deja o forță și un mecanism pentru schimbare pozitivă în România. Dragi prieteni, fiecare dintre voi – premianții și finaliștii Galei LSRS, voluntarii Ligii, susținătorii și partenerii Ligii prezenți aici în sală, și cei peste 8200 de membri LSRS – sunteți tot atâtea motive de speranță pentru viitorul României”, a afirmat Dan Nechita, noul Președinte al Ligii Studenților Români din Străinătate.

Sebastian Burduja, membru fondator și Președinte de Onoare al Ligii Studenților Români din Străinătate, a lansat un apel la unitate către tinerii români de pretutindeni: „Gala LSRS aduce acasă, în sufletele noastre, energia a sute și mii de tineri români din întreaga lume. România are nevoie de voi – voi, liderii autentici care vã distingeți nu prin funcții, ci în primul rând prin trei valori fundamentale: competențã, caracter și pasiune. Anii care urmeazã trebuie să fie un semnal cã România este pregatitã pentru voi, adevãrații lideri – liderii cu viziune, care gândesc pozitiv și actionează cu energie și competențã, pentru binele comun. Astãzi mai mult ca oricând avem nevoie de un pact al tinerilor, un pact pentru acțiune. Numai astfel România se va ridica, și vã invit sã îl construim împreunã în lunile și anii care vin. Împreunã, uniți, mergem înainte!

În deschiderea serii, Imnul Național a fost interpretat de tenorul Vlad Miriță, primul solist român crossover. De asemenea, pe parcursul serii, Classic Beat Orchestra a oferit publicului momente artistice de excepție.

Premierea unor tineri de excepție. La Gala Studenților Români din Străinătate s-au oferit 10 premii studenților români cu rezultate excepționale, astfel:

1. Studentul Anului din Europa, nivel universitar – Diana Danciu (Universitatea Cambridge, Marea Britanie).

2. Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar – Mircea Cimpoi (Universitatea Oxford, Marea Britanie).

3. Studentul Anului din America de Nord, nivel universitar – Luca Victor Ilieșiu (Universitatea Princeton, SUA).

4. Studentul Anului din America de Nord, nivel post-universitar – Ioana Literat (Universitatea , SUA).

5. Studentul Anului de pe Alte Continente – Marius Wamsiedel (Universitatea Hong Kong, China).

6. Studentul Român Erasmus al Anului – Andra-Maria Buța (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca).

7. Studentul Român Erasmus al Anului, premiu special oferit de ANPCDEFP – Ana Maria Vîjdea (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca).

8. Studentul Anului în România – Sorina Lupu (Universitatea Politehnica din București).

9. Premiul Special în Arte „Sergiu Nicolaescu” – Sînziana Mircea (Universitatea de Muzică și Dans din Köln).

10. Marele Premiu: Studentul Român al Anului din Străinătate – Sonia Cristina Coman (Universitatea Columbia, SUA) cu specializare în artă franceză.

Foto Gala Studenților Români din Străinătate - Echipa

Distincții speciale. În cadrul celei de-a cincea ediții a Galei,, Liga Studenților Români din Străinătate a oferit Domnului Sergent Major Daniel Porumb distincția LSRS „Eroism, devotament și demnitate”, în semn de profundă admirație și statornică recunoștință pentru dragostea de țară, curajul remarcabil și eroismul de care a dat dovadă de-a lungul activității sale și pentru lecția de demnitate pe care o oferă studenților și absolvenților români de pretutindeni. De asemenea, tânărului Ionuț Budișteanu i-a fost oferită distincția LSRS pentru Merite Academice Deosebite. Ionuț a conceput și creat un sistem pentru maşini autonome, pentru care a câștigat  în 2013 marele premiu la Intel International Science and Engineering Fair, cel mai mare concurs preuniversitar de știință și inginerie din lume. Până în prezent, Ionuţ a participat la peste 130 de concursuri naţionale şi 18 concursuri internaţionale din 11 ţări.

La finalul serii, Domnului Președinte al Academiei Române, Prof. Univ. Dr. Ionel Haiduc i-a fost înmânată o distincție simbolică ca semn de înaltă recunoștință și prețuire pentru sprijinul constant oferit LSRS de la lansarea Ligii și până în prezent. În premieră la Gala Studenților Români din Străinătate, invitații au putut admira lucrări deosebite în cadrul expoziției de artă Reciprocus, organizată de Florean Art Museum în colaborare cu LSRS.

Evenimentul s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Camerei Deputaților, Domnul Valeriu Ștefan Zgonea.  mulțumește voluntarilor implicați în echipa de organizare și totodată Centrului Internațional de Conferințe de la Palatul Parlamentului, care a găzduit pentru al patrulea an consecutiv Gala Studenților Români din Străinătate.