Are vreo importanță, dacă strângi sau nu, mâna cuiva? Răspunsul este da. Urmărind mai atent modul în care se salută două persoane, putem observa că felurile în care oamenii aleg să strângă mâna celuilalt sunt diferite. Limbajul nonverbal al salutului, ne furnizează informații despre personalitatea fiecăruia și sentimentele pe care le au oamenii unul față de celălalt, în momentul salutului. Iată patru mesaje pe care le putem transmite printr-o simplă strângere a mâinii.

Sunt o persoană puternică

Atunci când strângem mâna cuiva, fiecare persoană trebuie să își modifice intensitatea exercitată de mână, în funcție de cea a partenerului. Touși, din dorința de a ne exprima puterea, sau de a demonstra cât de eficienți suntem, avem tendința de a strânge inconștient mâna interlocutorului cu o presiune mai mare.

Nu vreau să intru în legătură cu tine

Acest gest mai este denumit și ,,mâna moartă” și apare atunci când cineva nu exercită niciun fel de presiune  la realizarea reciprocă a salutului, ci oferă o mână relaxată total. O astfel de persoană este una care nu dorește să relaționeze cu cealaltă, ea rămânând rezervată și detașată.

noroc

Sunt deschis către experiențe noi

Această formă de salut este caracteristică unei strângeri ferme, atunci când degetele se adună în jurul mâinii interlocutorului, iar presiunea este  nici prea mare, nici prea mică. Unul dintre cele mai interesante studii despre acest domeniu, îi aparține psihologului William Chaplin, și a arătat că modul în care o persoană strânge mâna, îi trădează tipul de personalitate. Spre exemplu, oamenii extrovertiți, dar și persoanele deschise la experiențe noi, strâng mâna ferm, în vreme ce introverții procedează exact invers. ,,Bărbații,  în general, au o strângere mai fermă decât femeile, însă am descoperit și că femeile care posedă o strângere de mână fermă sunt evaluate pozitiv la fel cum sunt și bărbații”, susține William Chaplin.

Vreau să dețin controlul

Există unele persoane care au tendința de a reține mâna cuiva după ce o strâng, iar această formă de salut se mai numește și ,,lipitoare”. Atunci când cineva reține mâna interlocutorului pentru o perioadă destul de lungă, îi transmite inconștient că dorește să controleze cursul conversației. Cei prinși într-o astfel de situație pot să își oprească interlocutorul oricând doresc. De obicei, rămân lângă acea persoană, rareori având curajul să își tragă mâna înapoi.

 Sursa imaginilor:  onlinereport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here