miercuri, mai 18, 2022
Recrutare IQool
AcasăSeria de conferințe „Patrimoniu” - Barbu Cioculescu
Array

Seria de conferințe „Patrimoniu” – Barbu Cioculescu

Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită la cea de-atreiaconferinţă din seria „PATRIMONIU”, la sediul Muzeului Memorial „Ion Minulescu – Claudia Millian” din Capitală (Bd. Dr. Gheorghe Marinescu, nr. 19).

Dl Barbu CIOCULESCU va fi ghid într-o Plimbare prin Cotroceniul culturalmiercuri, 22iunie 2016, ora 11.00.

Eminentul cărturar ne va refamiliariza cu atmosfera celebrului cartier bucureştean, în care locuieşte de peste 8 decenii.

Prin această iniţiativă necesară în spaţiul public, propunem o dezbatere amplă despre valorile, rigorile şi constrângerile spiritului umanist. În contextul actual, când muzeologia şi-a diversificat metodologiile de prezentare a resurselor şi strategiile de promovare, literatura pare un mediu conservator, mai puţin dispus să se acomodeze cu era virtuală şi cu ideea consumului cultural în timp direct. Probabil că este momentul să discutăm, cu degajare şi cu prudenţă, despre specificul acestui patrimoniu intelectual imaterial care, studiat fără grabă, îşi va defini atitudinile şi statutul.

Ediţia I a acestui proiect l-a avut ca invitat pe criticul literar Gabriel DIMISIANU, care a ţinut o conferinţă cu tema „Amintiri de la Gazeta literară” (20 aprilie 2016).Ediţia a II-a l-a avut ca oaspete pe istoricul literar Valeriu RÂPEANU, care a vorbit despre Înghețul și dezghețul ideologic în obsedantul deceniu” (24 mai 2016).

 Barbu CIOCULESCU (10 august 1927, Montrouge, Franţa), poet, prozator istoric literar, eseist editor, traducător, memorialist.

A fost elev al Liceelor „Gh. Lazăr” şi „Sf. Sava” din Capitală. A urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti, dar a fost exclus după doi ani, din pricina faptului că tatăl său, Şerban Cioculescu, nu era agreat de regimul comunist. A absolvit, după câteva întreruperi de aceeaşi natură, Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti (1957). A fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” (Academia Română) şi secretar de redacţie al prestigioasei „Reviste de Istorie şi Teorie Literară”. A scris numeroase articole de atitudine civică la ziarul „Dreptatea” al Partidului NaţionalŢărănesc–Creştin Democrat (după 1990).

A debutat cu versuri în revista „Claviaturi” din Braşov (1942). Prima culegere de poeme, Steaua Păstorului, a fost distinsă cu Premiul „I. Minulescu” (1947), rămânând însă netipărită. Reintră pe deplin în viaţa literară, după multe piedici, odată cu publicarea volumului de poezii Cerc deschis (1968). Alte volume de versuri: Media luna (1970), Poemii(1974).

A fost un editor devotat al operelor lui Mateiu Caragiale, respectiv al celor ale lui Constant Tonegaru (Steaua Venerii, Plantaţia de cuie). Colecţia Mateiu I. Caragiale, Opere, cu introducere şi note de Barbu CIOCULESCU (1994) a fost laureată cu Premiul Uniunii Scriitorilor. A publicat un consistent volum de memorialistică: Amintirile unui uituc. Exerciţii de memorialistică (Ed. Bibliotheca, 2012).

Ana Lazar
Să aflu, să învăț, să cunosc oameni frumoși sunt cele mai importante valori pentru mine şi cred că cel mai rapid drum către succes este să ai încredere în propriile capacități.
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Most Popular