3 Mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei
Astăzi este zi de sărbătoare atât în Redacţia IQool, cât şi în toate redacţiile din întreaga lume. De 24 de ani, data de 3 mai celebrează Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Cu această ocazie, voi face o scurtă trecere în revistă a ceea ce înseamnă cu adevărat presa şi libertatea sa.
Ce este libertatea presei?
Ei bine, libertatea presei presupune culegerea şi transmiterea informaţiilor de interes public prin intermediul canalelor media, fără intervenția statului. Aceasta reprezintă un drept fundamental al omului, recunoscut şi protejat prin lege în statele democratice.

Aşa cum se poate observa pe harta de mai sus, ţările în care presa este lipsită de constrângeri sunt cele marcate cu nuanţe de albastru. La capătul opus, nuanţele de portocaliu şi roşu reprezintă zonele în care nici nu se poate vorbi de o presupusă libertate a presei.
România are o poziţie foarte bună la acest capitol. Ea se încadrează în rândul ţărilor cu libertate mare sau totală a presei.
Ziua Mondială a Libertăţii Presei
La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara data de 3 mai Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Acțiunea a avut loc ca urmare a Conferinţei Generale UNESCO din 1991, unde s-a adoptat rezoluția privind „Promovarea libertății presei în lume”. Ea recunoștea că „o presă liberă, pluralistă și independentă este o componentă esențială a oricărei societăți democratice”.
În fiecare an, acest eveniment ne duce cu gândul la importanța celor care au murit pentru ca noi să ne putem exprima liber opiniile. Sau la cât de multe publicaţii sunt, şi în ziua de astăzi, îngrădite în a informa publicul.

Conform Articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat.”
În încheiere, vreau să vă reamintesc un eveniment tragic din iarna anului 2015. Atunci, sediul din Paris al revistei satirice Charlie Hebdo a fost atacat şi, o dată cu el, a fost atacată libertatea presei într-o ţară pur democratică.
Ziua de 3 mai ar trebui să ne facă mai conştienţi de puterea pe care o avem datorită informaţiilor scrise cu atâtea eforturi de către redactorii din toată lumea.
surse foto: vocativ-plus.com, wikpedia.org, ziarelive.ro
surse info: wikipedia.org, rador.ro, legislatie.resurse-pentru-democratie.org