21 decembrie – „Marea Conjuncție” sau date-ul dintre Saturn și Jupiter

0
330
Marea Conjuncție

21 decembrie 2020. Solstițiul de iarnă. Marea Conjuncție. Momentul în care planetele Saturn și Jupiter se vor apropia atât de mult încât vor părea că formează o stea mare și strălucitoare. Evenimentul este unul special, ținând cont mai ales, că se petrece destul de rar. O dată la fiecare 20 de ani. Au trecut însă 400 de ani de la ultima dată când cele două s-au apropiat atât de tare.     

Planetele nu țin cont de distanțare socială. Putem observa acest lucru dacă vom privi cerul senin în următoarele zile. Saturn și Jupiter au plănuit să se întâlnească înainte de Crăciun oferindu-le o experiență vizuală inedită celor care vor avea parte de un cer lipsit de nori în data de 21 decembrie. Fenomenul va putea fi văzut cel mai bine în jurul orei 18:00, puțin deasupra orizontului, spre sud-vest (da, e momentul să folosești în sfârșit aplicația de busolă de pe telefon). Planul celor două corpuri cerești a fost gândit tocmai din luna iulie, încă de atunci, ele putând văzute de aceeași parte de cer, apropiindu-se câte puțin în fiecare zi.

De ce Marea Conjuncție

În astronomie, o conjuncție înseamnă momentul de apropiere maximă între două corpuri cerești. Un fel de date al planetelor în acest caz. Întâmplarea face ca protagonistele evenimentului să fie cele mai mari planete din Sistemul Solar – de aici și proveniența întregii denumiri, „Marea Conjuncție”.  

În punctul maxim de apropiere, distanța aparent percepută dintre cele două planete va fi de 0.1°. La momentul alinierii dintre Saturn și Jupiter, distanța reală va fi de aproximativ 700 de milioane de km. O distanță destul de mică din perspectivă planetară, ținând cont că în punctul maxim de depărtare dintre cele două planete, distanța poate fi de aproximativ 2.21 de miliarde de kilometri. 

Resursă video: www.timeanddate.com

Cum se petrece de fapt Marea Conjuncție dintre Saturn și Jupiter? 

Toate planetele din Sistemul Solar orbitează constant în jurul Soarelui. Fiecare planetă are un traseu diferit, iar distanță dintre ele se schimbă în funcție de poziția lor în momentul orbitării și de viteza de rotație a fiecăreia dintre ele. 

Distanțele orbitale mai lungi ale lui Jupiter și Saturn fac ca acestea să se petreacă doar o dată la 20 de ani. Mai exact: 

Saturn face un tur complet în jurul Soarelui în 30 de ani. Jupiter face un tur complet în 12 ani. Conjuncția dintre cele două se petrece așadar la un tur complet și două treimi ale lui Jupiter (12 + 8 = 20), respectiv la două treimi din orbita lui Saturn (adică 20). Simple math, huh? 

Cu toate acestea, nu toate conjuncțiile sunt la fel. Orbitele planetelor nu se află în același plan, acestea orbitând la diferențe de câteva grade, fie una deasupra celeilalte, fie una sub cealaltă. Deci, gradul de proximitate dintre ele diferă de la o cojuncție la alta.

Ce face ca Marea Conjuncție de anul acesta să fie mai specială? 

Ultima conjuncție în care Saturn și Jupiter au fost atât de apropiate a fost în 1623. Cu toate acestea, chiar dacă se întâmpla chiar la puțin timp după inventarea telescopului, conjuncția nu a fost vizibilă din cauza luminii prea puternice a Soarelui. 

Așadar, chiar în ziua solstițiului de iarnă, putem asista la prima conjuncție vizibilă Saturn-Jupiter de după Evul Mediu (pentru că da, ultimul fenomen de acest fel care a putut fi și observat a avut loc în 1226).  

Un aspect interesant legat de Marea Conjuncție este încărcat și de spiritualitate, alăturarea celor două planete purtând și numele de „Steaua de la Bethleem”. Astronomii explică steaua din Bethleem care a apărut să prevestească nașterea Mântuitorului ca fiind de fapt o conjuncție dintre Jupiter și Saturn. 

Fie că ești pasionat de astronomie, fie că îți place să te uiți pur și simplu la cer în speranța că vei vedea stele căzătoare sau măcar câțiva sateliți de-ai lui Elon Musk, fă-ți puțin timp liber și privește către cer în următoarele zile. De preferat, când nu sunt nori. După asfințit. Într-un loc ferit de luminile puternice ale orașului. Poți să-ți descarci chiar și o aplicație care să te ajute să reperezi protagonistele fenomenului.  

La urma urmei, pe 21 decembrie poate chiar vom lua parte  la un date al celor două. Poate își vor da chiar un inel (joke intended).

Între timp, pentru a fi la curent cu informațiile despre fenomen, poți urmări paginile de facebook ale Observatoarelor Astronomice. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este de mare ajutor în acest sens. 


Alte resurse folositoare privind Marea Conjuncție

Un articol mai extins desre „Marea Conjuncție”

Ce spun experții NASA