În acest an, 2020, am cunoscut cu toții o altă dimensiune a vieții, fiecare dintre noi trăind un carusel de emoții și stări contradictorii la situația neobișnuită pe care o experimentăm. Anul 2020 a fost un an dificil și diferit pentru toți, din cauza pandemiei generate de noul coronavirus, punând la încercare întreaga omenire.
Pandemia ne-a îndepărtat fizic, dar ne-a apropiat sufletește. Masca de protecție a devenit un accesoriu indispensabil, dar a ascuns emoțiile fiecăruia dintre noi։ bucurie, tristețe, împlinire, dezamăgire. Distanțarea socială a fost cea mai grea sarcină de îndeplinit. Și, totuși, am trecut cu toții acest test al încercărilor.
Anul 2020 nu a fost doar despre aspecte negative care, inevitabil, au avut un impact asupra vieții noastre, ci și un an cu aspecte pozitive în orice domeniu. În continuare, vom prezenta lucrurile pozitive pe care anul 2020 le-a avut în ciuda pandemiei։
- Poluarea a scăzut semnficativ
Anul 2020 a adus un răgaz pentru natură. Odată cu reducerea semnificativă a activităților economice, industriale și de urbanizare, planeta a avut parte de un aer mai curat. Pentru că pandemia a generat și limitarea călătoriilor cu orice mijloc de transport, gazele poluante au fost într-un procent mai mic, cu precădere în prima jumătate a anului, atunci când au fost în vigoare restricțiile de circulație internațională.
Calitatea aerului a fost îmbunătățită, apele râurilor au fost mai curate, iar poluarea fonică a fost și ea într-un procent mai mic odată cu restricțiile aflate în vigoare. Dacă anual, aproximativ trei milioane de persoane mor din cauza poluării aerului, în 2020, rata de mortalitate a scăzut, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Astfel, chiar dacă anul 2020 a limitat interacțiunea fizică, aspectul pozitiv este că planeta-Mamă a putut lua o pauză binemeritată de la agitația produsă de noi, locuitorii ei. În acest sens, și-a ,,reîncărcat” bateriile pentru noul an care așteaptă cu nerăbdare să ne cunoască.
- Mai mult timp petrecut în sânul familiei
Dacă până acum, timpul era acaparat de agitația cotidiană, 2020 a dedicat mai mult timp membrilor familiei. Am învățat să apreciem mai mult momentele petrecute cu cei dragi nouă, am învățat să fim mai buni cu cei din jurul nostru și să apreciem fiecare clipă la maximum. De asemenea, am fost mai conectați ca niciodată cu prietenii, fie pentru că voiam să suplinim ieșirile în oraș, fie că voiam să ne asigurăm că sunt bine și sănătoși.
- Adopțiile de animale au crescut semnificativ
Și animalele sunt suflete, iar în acest an, rata de adopție a crescut cu aproximativ 30%, atât în Europa, precum și pe continentul american sau cel asiatic. În vrumuri tulburi precum 2020, alinarea sufletească este îndeplinită de aceste suflete blânde, gata să ofere iubire și afecțiune necondiționată stăpânilor. Pisicile, câinii și alte animale abandonate pe străzi și-au găsit, în acest an dificil, câte o familie iubitoare. De exemplu, The Sato Project salvează animalele abandonate de pe plaja Dead Dog din Puerto Rico și măresc frecvența zborurilor către SUA, pentru ca patrupezii să își găsească un stăpân.
- Citim mai mult
Dacă până acum, lumea nu își găsea timp și pentru lectură, pandemia de coronavirus ne-a eliberat programul zilnic. Pentru că nu am mai fost într-o goană continuă și am petrecut mai mult timp în casă, cititul a devenit o modalitate de consumare a timpului. Conform unui studiu efectuat în Marea Britanie pe un eșantion de 1000 de persoane, 41% dintre aceștia au declarat că au citit mai mult în perioada restricțiilor comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, mai mult de jumătate dintre participanții la studiu au declarat că au citit mai mult pentru că au avut la dispoziție mai mult timp liber.
În plus, în general, lumea a căutat ca, prin cărți, să evadeze din criza generată de pandemie, să se regăsească pe ei înșiși, cele mai multe cărți achiziționate fiind cele de dezvoltare personală sau de gestionare a emoțiilor și trăirilor.
- Ecosistemele au ,,supraviețuit”
Odată cu introducerea restricțiilor de călătorie în întreaga lume, habitatul animalelor pe cale de dispariție nu a mai fost invadat de activitatea turistică. Astfel, oamenii de știință menționează că încă din primele săptămâni de restricții impuse la scară largă, căprioarele sika au început să se plimbe în afara habitatului lor normal din Nara, Japonia, iar curcanii sălbatici au început să se adune într-un parc din Oakland, California.
- Și România are locuri frumoase!
Pentru că pe perioada pandemiei, restricțiile de călătorie nu ne-au permis să vizităm alte destinații, vacanțele au fost petrecute în țară. Și da, și România are locuri mirifice! Fie că vorbim de o vacanță la munte sau la mare, turismul românesc a oferit facilități pentru cei care vor să călătorească. În acest sens, locurile frumoase, asemenea celor din basme, dar care nu au fost vizitate până anul acesta de către turiști sau nu au fost dezvoltate până în prezent, au avut de câștigat. Alții s-au reprofilat pentru a-și salva afacerea turistică și au reușit։ s-au adaptat condițiilor actuale și au așteptat turiștii cu brațele deschise.
- Timp pentru pasiuni
Când vine vorba de pasiunile noastre, trebuie să găsim timp pentru a le fructifica, însă agitația de zi cu zi nu ne permite să alocăm timp și micilor noastre plăceri. Pentru că pandemia ne-a ținut în case, a fost ocazia perfectă pentru a ne dedica și pasiunilor noastre. Fie că vorbim despre gătit, citit, urmărit seriale sau învățarea unor limbi străine mai puțin vorbite, toate acestea au putut fi deprinse în toată această perioadă. Mulți au ales workshop-uri online sau întâlniri online de formare pentru un anumit domeniu pentru a pune în aplicare micile pasiuni. Spre exemplu, cei care au dorit să se diversifice în tainele preparatelor gastronomice au putut viziona pe diverse platforme tutoriale de gătit cu bucătari renumiți.
- Munca din confortul casei
De ce nu am făcut asta și până acum? Ne este mai confortabil să nu mai pierdem timp dimineața atunci când ne pregătim pentru o nouă zi de muncă. În plus, munca de acasă aduce o serie de alte beneficii։ nu mai pierdem timp în traficul infernal de dimineață, dormim mai mult, suntem mai relaxați la nivel mental datorită faptului că nu mai suntem la locul de muncă unde poate fi un mediu stresant, și cel mai important – suntem mult mai productivi, pentru că nu suntem presați de timp și ne putem organiza programul într-un mod convenabil.
De asemenea, munca de acasă s-a dovedit eficientă în cadrul marilor companii, angajații au dat randament mai mare decât în perioada pre-pandemică, iar această măsură a constituit și un mod de protecție, prin limitarea interacțiunilor umane.
- Uniți în momente dificile
Deși anul 2020 a fost sortit încercărilor și momentelor de cumpănă, împreună am reușit să facem #bineîmpreună. În acest sens, organizatorii festivalului Untold au donat atât echipamente logistice necesare construirii unui spital mobil în Constanța, precum și 100.000 de euro, bani care au fost folosiți pentru sprijinirea medicilor din spitalele din Cluj și Constanța. Deși restricțiile nu au permis organizarea celor mai îndrăgite festivaluri în această vară, organizatorii evenimentelor speră că anul 2021 va suplini absența din acest an, solidaritatea în aceste momente simțindu-se la cote maxime.
În plus, pandemia ne-a luat prin surprindere la nivel sanitar, însă dorința colectivă de a ajuta în astfel de momente a completat lipsa din spitale prin donații de oriunde, cu ajutorul unor campanii televizate.
Anul 2020 nu a fost doar un an cu aspecte negative. Împreună am fost mai puternici, mai solidari și mai cumpătați. Nu ne-am întâlnit fizic, însă mereu am fost conectați sufletește cu ajutorul rețelelor sociale. Am trecut și acest test, un test al descoperirii de sine, al regăsirii interioare și al speranței că 2021 va fi mai bun. Anul 2020 a fost un an în care cu toții am învățat să fim mai buni unii cu alții, mai înțelegători și mai aproape de cei dragi nouă.
2021 să fie un an în care ne vom îmbrățisa fără să ne mai fie teamă, ne vom reîntâlni cu cei dragi în siguranță și vom petrece clipe de neuitat pe care vom învăța să le apreciem mai mult. 2020, mulțumim pentru lecția de viață! Promitem să fim mai buni de acum încolo!
Surse: