Acum cinci luni, Primăria Capitalei a organizat Podul de lumini (light bridge) dintre China și România. Evenimentul a fost ținut prin Centrul de Artă din București, în colaborare cu Ministerul Turismului. O proiecție video tematică a fost pusă pe fațada Teatrului Național Ion Luca Caragiale din capitală. Teatrul Național București, de-a lungul istoriei sale, și-a lăsat adânc amprenta în dezvoltarea culturii românești. Acesta a fost primul motiv pentru care a fost ales TNB-ul și nu o altă clădire. Cel de-al doilea motiv, schimburile culturale dintre China și România au fost cele mai de seamă în sfera teatrului.

Comisia Europeană a avansat ideea de a crea punți de lumină între China și Uniune, pe suprafața unor clădiri prestigioase din statele Europene. Aceste lumini au cuprins imagini și culori reprezentative pentru țările implicate. Numeroase clădiri de renume din toată Europa au creat punți cu China în cele două zile, concomitent cu Festivalului Lampioanelor din Asia.

Proiecția video în cadrul Podului de lumini România–China a oferit un duet chinezo-român, prin două spectacole de un minut fiecare. Lucrările au fost premiate cu ocazia evenimentului iMapp Bucharest. Cele două echipe au fost din China și respectiv România. Capitala țării a căpătat un dinamism aparte în ceea ce privește organizarea de evenimente de tot felul – culturale, artistice, sport și divertisment. Anul trecut, în vară, Festivalul PokerStars din București a strâns mulți turiști din regiune cât și din afară – jucători profesioniști dar și amatori. Una peste alta, astfel de festivaluri sunt de bun augur și fac reclamă orașului și României.

Uniunea Europeană a menținut un deficit comercial neîntrerupt cu China în perioada 2008-2017. Surplusul comercial al Chinei față de UE și-a atins apogeul în 2015 la o valoare de 180 miliarde de euro – iar în 2017, acesta a scăzut doar cu 4 miliarde. Acum doi ani, China a fost cel mai mare exportator de mărfuri din lume, cu o cotă de piață de 17% la nivel mondial – și al treilea cel mai mare importator, cu o cotă de 12% la nivel global. Bunurile cu valoare adăugată domină atât exportile Uniunii către China, dar și exporturile Chinezești către Europa. Cele de dinainte însumează 85% din exporturile totale ale Uniunii, iar cele din urmă 97% din importurile totale ale acesteia.

Dintre statele membre UE, Olanda importă cel mai mult din China (83 miliarde de euro) – în timp ce Germania exportă cel mai mult către China, undeva la 87 miliarde de euro. Olanda are cel mai mare deficit comercial cu China (71 miliarde de euro) dintre statele membre. În contrast, Germania are cel mai mare surplus față de China (15 miliarde de euro). Acest eveniment bineînțeles a avut în spate rațiuni economice. Mai exact, dorința de a extinde relațiile comerciale și diplomatice cu Beijing și dorința de a crește fluxul de turiști din ambele tabere.

În 2016, UE a importat servicii de călătorie (turism) de aproximativ 3 miliarde de euro din China. Dar Europa a exportat turism net către China în valoare de 4 miliarde. Cota turiștilor chinezi din totalul nopților petrecute de cei provenind din afara Uniunii a fost de aproape 6%. Luxemburgul a fost foarte popular printre turiștii chinezi. Mai mult de 7 din 10 șederi de turiști din China în UE se aflau în Regatul Unit (31%), Italia (18%), Franța (13%) și Germania (10%).

Șeful Comisiei Europene și prim-ministrul chinez au declarat anul 2018 – Anul turismului UE-China.

Comentarii

comentarii