70 de studenți, profesori universitari, angajatorii companiei Office Depot și invitați au participat săptămâna trecută la prima sesiune de training FUTURE – Construiește cu pasiune, programul complex de #EducatieAltfel ce pregătește studenții pentru primul loc de muncă și dezvoltă competențele soft necesare în câmpul muncii.
„Au fost 2 ore de #EducatieAltfel în care participanții au înțeles că dezvoltarea mai multor competențe atât hard cât și soft, te pregătesc pentru piața muncii atât de schimbătoare.
Ca să facem acest lucru am folosit doar metode diferite de predare pentru că procesul de învățare începe în primul rând de la a construi un spațiu sigur și relaxant. Odată construit acest spațiu de siguranță, oamenii încep să învețe și să își dorească această învățare cu adevărat.”, declară Mădălina Hodorog, fondatorul programului FUTURE – Construiește cu pasiune care s-a lansat oficial la Cluj-Napoca în luna martie 2019.

Cum pot schimba 2 ore pe săptămână parcursul unui student?
În cadrul FUTURE, timp de 6 luni, studenții se întâlnesc săptămânal pentru a-și dezvolta competențele soft, profesorii universitari aprofundează noi metode de predare, iar angajatorii Office Depot se implică activ în relația cu studenții și profesorii din cadrul programului.
„Piața muncii are nevoie de mai mulți oameni pasionați. Pentru a ajunge la pasiune, studentul are nevoie de timp pentru a se cunoaște mai bine și a-și descoperi punctele forte. În programul FUTURE ne întâlnim săptămânal, în fiecare miercuri de la 18:00 – 20:00 pentru a dezvolta competențe soft precum: gândirea creativă, lucrul în echipă, rapiditate, responsabilitate sau comunicare.”, continuă Mădălina.
Nevoia acestor competențe soft este un subiect dezbătut la nivel mondial. Cel mai recent studiu arată că peste 850 milioane de tineri din țările cu venituri medii și mici vor ajunge adulți fără să aibă abilitățile necesare pentru succesul în viață și la muncă, conform studiilor furnizate de Comisia de Educație.

„Tinerii de azi resimt cel mai mult lipsa acestor competențe. Fără o direcție clară, aceștia sunt mereu în căutarea unui loc de muncă, ceea ce face dificilă recrutarea lor și retenția în companii. Dar există o soluție. Timp de 2 ore în fiecare săptămână facem o schimbare vizibilă în rândul celor 45 de studenți care fac parte din program.”, declară Mădălina Hodorog.
Companiile pot face o diferență majoră în dezvoltarea acestor competențe. Deoarece aceștia cunosc foarte bine piața muncii, pot pregăti viitori angajați înainte de intrarea lor în companii.
Una dintre companiile care a decis să facă un pas în față în dezvoltarea viitorilor angajați este Office Depot Service Center din Cluj-Napca care susține oficial a doua ediție a programului FUTURE.
„Ajutăm angajații noștri să se dezvolte pe zona de limbi străine, pe zona de soft skills, pe zona de traininguri tehnice, dar credem că lucrul acesta trebuie început înainte ca ei să devină angajații noștri.
Procesul acesta de dezvoltare noi îl susținem în companie, dar acest proces de auto-descoperire a competențelor trebuie început încă din școală și mai apoi aplicat în mediul muncii.