joi, aprilie 18, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internship1919 Misiune Regală, un spectacol de și cu Liana Ceterchi

1919 Misiune Regală, un spectacol de și cu Liana Ceterchi

1919 Misiune regală, după cartea Dianei Mandache „Queen Marie of Romania – Later Chapters of my Life/ Regina Maria a României – Capitole târzii din viața mea”, ne dezvăluie activitatea diplomatică a Reginei Maria, la Conferința de pace de la Paris, și în turneul ei în Anglia.

Așa cum în timpul Marelui Razboi, Regina Maria si-a dus bătăliile cu sărăcia, tifosul exantematic,cu foametea, și cu inerția unor miniștrii, pentru a ține cât mai departe „dezastrul final în ciuda crescândului nenoroc”, tot așa la Paris, ajunsă neoficial, își pune în mișcare toată energia și „popularitatea imensă pe care si-o câștigase în timpul războiului”, pentru a pleda cauza României, pentru respectarea promisiunilor făcute României, atunci când a intrat în război, de partea Antantei, în 1916.

Regina este ,,ambasadorul irezistibil”, este ,,propagandista cea mai surprinzătoare”, care cu inteligență, cu umor, cu tact, cu eleganță, cucerește lumea politica dominată de bărbații puternici ai acelei perioade.

Așa cum singură mărturisește ,,am devenit inconfortabil de populară, dar nu m-am arătat niciodată plictisită, așa cum fac capetele încoronate”, și ,,entuziasmul meu i-a contaminat pe toți”.

Dar întotdeauna există și reversul medaliei… Pe de-o parte se jubilează și pe de altă parte se scrâșnește din dinți…”

Sunteți invitați să aflați urmările știute și neștiute ale Marelui Război, 1914-1918.

Premiera: miercuri 27 noiembrie, ora 18.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.

Video/sunet: Leo Bacica, Teodora Toader

 Intrarea este liberă

RELATED ARTICLES

Most Popular