Una dintre cele mai mari probleme ale României este faptul că nu știe să își promoveze valorile, cultura și atracțiile turistice, care, majoritatea lor, sunt unice în Europa. De la cele mai frumoase păduri subtropicale de pe planetă, la cele mai captivante atracții subterane și la cea mai bine păstrată deltă din Europa, România le are pe toate. O țară cu castele, povești și natură. Am făcut o listă cu 14 atracții unice, pe care trebuie neapărat să le vizitezi!
- Vulcanii noroioși-Buzău
Situați în Berca, un oraș mic din Buzău, Vulcanii Noroioși constituie o priveliște spectaculoasă, una ce seamănă cu suprafața lunii. Acest fenomen a apărut datorită erupțiilor de gaze de sub pământ, și mulțumită particularității lor și a diversității de plante din jurul lor, aceasta zonă este acum protejată prin lege, fiind considerată rezervație geologică.
2. Sighișoara-Transilvania
Locul de naștere al lui Vlad Dracul, cunoscut și sub numele de Dracula, este Sighișoara-un oraș poveste și încărcat de istorie. O mulțime de străzi dichisite și întortocheate, case colorate și turnuri înalte. Înconjurat de ziduri groase, centrul vechi al orașului este un patrimoniu UNESCO, plin de clădiri cu arhitectură saxonă. Sighișoara este un oraș unic în Europa și cel mai îngrădit oraș medieval pe care îl vei vizita vreodată.
3. Statuia lui Decebal-Orșova
La 55 metri înălțime și 25 metri lățime, statuia lui Decebal din apropierea orașului Orșova este cea mai mare sculptură în rocă din Europa. Monumentul îl ilustrează pe ultimul rege al Daciei Medievale și a durat 10 ani pentru a fi gata. Imensa statuie poate fi văzută de aproape doar cu ajutorul bărcii, dar pentru cei care sunt interesați să o admire de departe, există o parcare unde pot opri și admira statuia și împrejurimile.
4. Pădurea Letea- Delta Dunării
Ascunsă după dunele de nisip dintre brațele Dunării: Chilia și Sulina, pădurea Letea nu este numai cea mai veche pădure a României, ci și cea mai nordică pădure subtropicală din lume. Este un loc magic unde caii sălbatici aleargă liberi și copacii vechi de zeci de ani stau unii lângă alții, înconjurați de liane lungi și orhidee.
5. Mănăstirea Voroneț- Bucovina
Parte din lista UNESCO a mănăstirilor pictate din Bucovina, Mănăstirea Voroneț este unul dintre cele mai apreciate monumente religioase din România. Cunoscută și sub denumirea de „Capela sixtină a estului”, această bijuterie arhitecturală din secolul al XV-lea, rămâne unică datorită albastrului specific acesteia. Mănăstirea este situată lângă Gura Humorului, în orașul Suceava.
6. Sfinxul- Munții Bucegi
Cocoțat la o altitudine de 2.216 km, în parcul natural Bucegi (Carpații de Sud), Sfinxul este o rocă în forma sa naturală, la fel ca și Marele Sfinx din Giza. Forma particulară a rocii este rezultatul eroziunii vântului, iar în jurul ei se învârt o mulțime de mistere. Sfinxul stă pe o platformă înconjurată de munții superbi și se poate ajunge la el cu telecabina din Bușteni, un orășel de pe Valea Prahovei.
7. Cimitirul Vesel-Săpânța
Credeai că cimitirele sunt locuri vechi și înfricoșătoare? Te înșeli! România găzduiește cel mai vesel cimitir din lume. Situat în Săpânța, un orășel de 1500 de oameni, în Maramureș, Cimitirul Vesel este plin de morminte vesele, decorate cu imagini amuzante și poeme care satirizează viața acelor morți.
8. Delta Dunării
Un patrimoniu UNESCO, Delta Dunării este o casă pentru mai mult de 300 de specii de păsări și 160 de specii de pești. Acest paradis al celor care iubesc sălbăticia, este înconjurat de ape, păduri și porțiuni cu nisip. Varietatea florei și a faunei este unică pe continent și face din Delta Dunării o destinație ideală pentru eco-turism.
9. Bisericile de lemn din Maramureș
Mulțumită tradiției și a mai mult de 100 de biserici de lemn din Maramureș, vizita acestui colț al României este ca și când ai merge înapoi în timp. Opt dintre toate bisericile de lemn ale Maramureșului au fost incluse în lista patrimoniului UNESCO, care le-a descris ca fiind „exemple amuțitoare de construcții religioase rezultate prin schimburile religiei Ortodoxe cu influențe gotice, care dau dovadă de maturitate artistică și talent”.
10. Focuri vii-Buzău
Cunoscute în zonă și sub numele de Focul Viu, focurile vii din Lopătari reprezintă un fenomen rar cauzat de emisiile de gaze prin crăpăturile pământului. Zona unde aceste focuri de 30-50 cm înălțime ard de sute de ani, a fost declarată rezervație geologică și o găsim la 60 de kilometri de orașul Buzău.
11. Salina Turda-Cluj
O mină de sare transformată într-un parc de distracții subteran, Salina Turda este una dintre cele mai unice atracții ale României. Datând de foarte mult timp, mina este una dintre cele mai vechi din lume și dispune de un lac pe care te poți plimba cu barca, sala de bowling și un muzeu. Uneori, vizitatorii pot juca și minigolf, se pot bucura de o sesiune de spa, ori pot admira stalagmitele vechi de mai bine de 1000 de ani. Salina Turda este situată lângă orașul Cluj și este cea mai mare atracție subterană din lume.
12. Groapa Ruginoasă-Bihor
Situată în parcul natural din Apuseni, în orașul Bihor, Groapa Ruginoasă este o rezervație a naturii care se întinde pe 20 de hectare. Imensele standuri roșiatice sunt rezultatul eroziunii din această zonă.
13. Mocănița-Maramureș
Una dintre cele mai autentice și fascinante experiențe pe care le poți avea în România este o plimbare cu vechiul tren Mocănița, încă funcțional în România. Plimbarea începe din Vișeul de Sus și continuă pe lângă râuri curgătoare și păduri sălbatice. Și da, este atât de idilic pe cât sună, ținând cont că trenul merge cu o viteză de 10km/h, lăsându-te să admiri, pe îndelete, frumusețile naturii.
14. Regia Sarmisegetuza-Hunedoara
Regia Sarmisegetuza este o fortăreață a Dacilor din Munții Orăștiei. Datând din secolul întâi, înainte de Hristos, fortăreața are trei componente: fortăreața, zona sacră, și zona civilă. Aceste rămășițe bine păstrate sunt localizate pe vârful unui munte de 1200 metri înălțime și se pot lăuda cu tehnici excepționale de arhitectură, care i-a determinat pe liderii UNESCO să o declare o moștenire prețioasă.
Ei bine, dacă nu știai câte frumuseți poți vizita chiar în țara în care te-ai născut, acum ai 14 motive să o vizitezi.
Sursă foto: cartitaplimbareata.ro, turdalive.ro, cotidianul.ro, descopera.ro, ghiduri-turistice.info, hotelapolodor.ro, pensiuneacaviarsulina.ro, descoperimlumeaimpreuna.ro, romania-redescoperita.ro, karpati.co.rs, ziuaconstanta.ro, maramures.it.home.pl, lataifas.ro, descoperalocuri.ro, popasuldacilor.ro, covinnus.com