13 Reasons Why- drame, hărțuire SINUCIDERE, iar povestea continuă

0
281

Bazat pe romanul lui Jay Asher și adaptat pentru Netflix de Bryan Yorkey, 13 Reasons Why a ajuns destul de ușor un fenomen mondial. Serialul ce înfățișează drama Hannei Baker, o tânără care din pricina hărțuirii și a presiunilor sociale ajunge să se sinucidă.

Aceasta lasă în urmă 13 casete menite să justifice gestul extrem la care a recurs și să devină lecții de viață pentru „cele 13 motive” implicate direct în zdruncinarea sufletească a tinerei.

Clay Jenser este văzut liantul dintre memoriile audio ale Hannei și consecințele din viața reală(după moartea ei).

Acesta este genul inteligent, dar totuși timid care nu iese din anonimat pentru a nu fi nevoit să se confrunte cu problemele adolescentine și frustrările vieții sociale din liceu.

Purtând în suflet o dragoste ascunsă pentru Hannah, după moartea acesteia el ajunge să se împotrivească firii lui în încercarea de a dezvălui motivele care au împins-o pe tânără să se sinucidă.

Astfel, cu fiecare episod Clay alături de restul „privilegiaților” care au fost nevoiți să asculte casetele duc diverse lupte pe plan social, moral și familial în încercarea de a accepta faptul că sunt motivele pentru care Hannah a părăsit această lume.

În afară de Clay-eroul care parcurge acest traseu al castelor în scopul împăcării cu sinele încercând să suprime în el vinovăția și dragostea încă vie ce alimentează dorința de răzbunare, ceilalți protagoniști nu își pot asuma pe deplin consecințele faptelor.

Sentimentele lor pendulează între teama de repercursiuni și gândul superficial că Hannah a fost o „drama queen” care a murit din lipsă de atenție.

13 Reasons Why-efecte și impact social

Fiind un serial ce are la baza marile drame ale adolescenților : violență fizică/ verbală, bullying și abuz, 13 Reasons Why a expus aceste probleme pentru o mai bună conștientizare a situației. În speranța de a oferi urmăritorilor o viziune obiectivă, autentică și de ansamblu asupra problemelor zilnice ale adolescenților din societatea contemporană.

Din pricina subiectului atât de vast și sensibil ce are legătură cu viețile minorilor și a tinerilor ușor de influențat, diverse asociații afirmă că acest serial ar putea da sinuciderilor un farmec aparte, declanșând astfel interesul tinerilor.

Țin să menționez că deși evenimente asemănătoare situației expuse în serial se întâmplă statistic demonstrat în America și diverse țări dezvoltate economic, acestea au repercursiuni și în școlile românești/viețile adolescenților din România, doar că la o scală diferită.

Acest lucru poate fi confirmat de mulți dintre noi care se bucură că au scăpat de neputința și nedreptățile din liceu sau școala generală. Deși nu vrem să recunoaștem, faptul că un alt elev „se ia de tine” ocazional tot hărțuire este. Din nefericire sistemul educațional românesc nu este încă apt să ofere adolescentului soluții competente de gestionare a acestui tip de situație- pe principiul fiecare să se descurce cum poate.

Pentru a demonstra că acest serial are la baza asumarea și conștientizarea problemelor tinerilor în cadrul societății, Netflix susține și o platformă online  (ce poartă numele serialului) pentru a sprijini victimele abuzurilor de orice fel.

Și astfel povestea continuă

Deși destul de controversat 13 Reasons Why a scos la iveală curajul unui erou imperfect (plin de slăbiciuni și neîncredere) de a lupta cu toți cei din jur: școală, colegi, familie pentru a accepta și scoate la iveală adevărul din spatele unei morți tragice care putea fi evitată.

Totodată drama continuă în sezonul doi al seriei care va fi lansat în dată de 18 mai. Acesta se anunță unul destul de compromițător ce va adânci și mai mult misterul casetelor, punând la zid adevărații vinovați încununați în nepăsare și inerție morală.

13 Reasons Why capătă relevanță socială întrucât își propune să demonstreze punctual rezultatul comodității morale și lipsei de comunicare în față represaliilor sociale. Privit din exterior acesta poate fi un memento mori care înfățișează slăbiciunea sufletească și vulnerabilitatea în față părerilor și a criticii celor din jur.