Considerat de unii ca purtând ghinion, iar de alții ca aducător de noroc, simbolismul numărului 13 este de cele mai multe ori pus sub semnul întrebării, căpătând de-a lungul timpului diferite conotații. Vom afla în cele ce urmează mai multe despre utilizarea acestui număr în diverse culturi sau credințe.
- În mitlogie, numărul 13 simbolizează suferința, fiind aducător de moarte, deși, pe de altă parte, continuarea spiritului spre lumea cealaltă, purificare, curățare.
- Pentru superstițioși, numărul 13 este aducător de ghinion și aceștia refuză să îl utilizeze prea des.
- Pentru cabaliști numărul 13 reprezintă numărul specific dragonului, șarpelui, corespondentul lui Satan și reprezentantul răului și al crimei. La pol opus, creștinii i-l atribuie Fecioarei Maria, a cărei misiune este să distrugă răul, zdrobind capul lui Satan.
- 13 are legătură și cu familia, adunând 1 cu 3 obținem 4, numărul specific familiei și crucii.
- 13 este elementul care face trecerea de la un ciclu la altul, venind cu ceva nou, simbolizând perenitatea.
- În traditia musulmană nu este acceptat ca 13 oameni să stea la masa, căci se spune că toți vor muri în următorul an.
- Piramida de pe dolarul american conține 13 straturi, sunt 13 litere și 13 cifre, cam toate simbolurile de pe bancnota americană sunt într-o succesiune de 13.
- 13 este ziua în care au fost arestați Cavalerii Templieri, în 1307. În 1314 Marele Maestru Templier Jacques de Molay este ars pe rug, această zi primind o conotație negativă, mistică datorită legaturii cu Cavalerii Templieri.
- 13 reprezintă dragostea eternă ilustrată de Iacov și cei doisprezece apostoli pentru Iisus Hristos.
- Dacă avem în vedere 13 ca o roată la 12 de unități în jurul unui centru, ea este benefică. Dacă am lua-o ca număr prim, este malefică. Este deosebit de malefică atunci când suntem la masă și atunci când cineva crede în puterea lui. Dar, după cum a observat în mod judicios generalul și nobilul francez Grimod: „Numărul 13 este de temut numai în măsura în care mănâncă doar 12 persoane”.
- Dacă reprezentăm 12 sub forma de Zodiac, 13 = 12 +1, semnificând numărul de eternă întoarcere.
- Conform lui R. Allendy, psihanalist și homeopat francez, 13 este mecanism de organizare care susține Universul într-un mod permanent de oscilații și care îl conduce pe aceasta să se specializeze în natură.”.
- Imaginea a creaturii îngenunchind înaintea tronului lui Dumnezeu, Sfânta Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, este simbolizat prin numărul 13: 1 înainte de 3.
- Misterul numărului în Tarot marchează incertitudinea, ezitarea, nestatornicia sau o transformare, sfârșitul a ceva și o reînnoire, o ruptură, adică o schimbare foarte importantă.
- La capitolul 13 din Evanghelia Sfântului Ioan, după anunțarea trădării lui Iuda, Iisus profețește negarea lui Petru.
- Capitolul 13 al Apocalipsei este rezervat Anticristului și Bestiei.
- În Psalmul 13, este scris: „Nebunul zice in inima lui: Nu este Dumnezeu”.
- Un decret de exterminare evreu a fost decis în timpul unei convocări adresată cărturarilor în a-13-a zi a lunii întâi. (Est 3,12)
- Pentru credincioșii creștini, vineri 13 (din luna Nisan), este ziua în care Hristos este mort pe Cruce, este, de asemenea, o zi de vineri 13, zi plasată sub semnul lui Venus.
- Credința evreiască afirmă 13 articole numite dogme fundamentale ale iudaismului.
- Martorii lui Iehova au 13 doctrine fundamentale, fără a vorbi de normele lor interne.
- 13 este numărul de cer pentru azteci.
- Cablul sacru al druizilor are 13 segmente.
- Cabal desemnează 13 spirite rele.
- 13, ca grup, apare în antichitate ca cel mai puternic și cel mai sublim. De exemplu, Ulise, al 13-lea din grupul său, scapă ciclopul de devoratoare.
- Pentru Mayași, timpul este împărțit în mai multe cicluri, începând cu nașterea lui Venus. Unul dintre cicluri a început pe 13 august 3114 înainte de J.-C. și s-a încheiat pe 22 decembrie 2012.
Unul spune că Filip al II-lea, regele macedonean de 356 – 336 înainte de J.-C., a avut ghinionul, în timpul unei procesiuni, pentru a adăuga statuia lui celor 12 zei majori ale mitologiei grecești, să fie asasinat la puțin timp după ce el a avut de gând combaterea împotriva Persiei. - Crearea lumii ar fi împărțită în treisprezece și dimensiuni niveluri: în prima dimensiune, există 13 niveluri, în a doua dimensiune, există 12 nivele, în a treia dimensiune, există 10 nivele. Și așa mai departe până la dimensiunea treisprezecelea, care este dimensiunea portalului.
- Sumerienii au folosit un zodiac 13 constelații și 26 de stele principale.
- Corzile harpei japoneze sunt în număr de 13.
- Se consideră că Universul creat este reglementat de constantele fundamentale ale fizicii, în număr de 13, care sunt printre altele viteza luminii, constantele de Planck, Boltzmann și Eddington, sarcina de protoni, masa protonului și de electroni pentru restul, ș.a.m.d..
- Cuvântul stele (sau stea) este folosit de 13 de ori în Coran.
- În Biblie, numerele 26 (scrisă în forma lor cardinale) sunt multiplu de 13.
- În Noul Testament, 8 capitole posedă 13 versete pe ansamblu. Și întotdeauna, în Noul Testament, numai 13 numere diferite, sunt egale sau mai mari decât 2000.
- Conform unei statistici neoficiale se pare ca din 10 persoane, la 7-8, cifra 13 le aduce ghinioane si doar la 3 ea este una benefica.
- Frica de numărul 13 se numește “triskaidekafobie”, iar teama de ziua de vineri ce cade pe 13 se numește “paraskavedekatriafobie”, cuvinte de origine grecească.
Alexandra Mihai