joi, mai 23, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internship12 August sau Ziua Internaţională a Tineretului

12 August sau Ziua Internaţională a Tineretului

În România putem vorbi despre două zile dedicate tinerilor. Prima, cea naţională, este serbată pe 2 mai. Cea de-a doua, Ziua Internaţională a Tineretului, este celebrată pe 12 august.

Cu toate acestea, ele nu au apărut în ordine cronologică. Sărbătoarea naţională a primit adoptarea legislativă în octombrie 2004, în timp ce festivitatea internaţională a fost sărbătorită pentru prima oară în anul 2000.

De ce există Ziua Internaţională a Tineretului?

Datorită eforturilor depuse de către Organizaţia Naţiunilor Unite. Aceasta a declarat 1985 ca An Internațional al Tinerilor.

Zece ani mai târziu, Adunarea Generală adopta un Program Mondial de acțiune pentru tineret. Acesta avea ca scop crearea unui cadru sau un mijloc de ghidare al eforturilor naționale și mijloacelor de îmbunătățire a condițiilor tinerilor din lume. El conținea 15 aspecte prioritare de acțiune, printre care se numărau educația, angajarea, foametea și sărăcia, mediul, sănătatea, abuzul de droguri, delicvența juvenilă, globalizarea, tinerii și conflictul sau HIV/SIDA.

Între 8 şi 12 august 1998 avea loc, la Lisabona, o Conferinţă a Miniştrilor responsabili pentru Tineret. Acesta au sugerat înfiinţarea unei zile dedicate a tineretului pe data de 12 august.

Cadrul a ţinut cont de propunere. Pe data de 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care Ziua Internaţională a Tineretului a devenit realitate.

Ziua Internaţională a Tineretului

Pe ce se axează această sărbătoare?

Pe atragerea atenţiei asupra unor probleme de natură culturală sau legislativă din jurul tinerilor.

Tema celebrărilor din 2017 este „Youth Building Peace”. Prin intermediul acesteia, organizația își propune să încununeze eforturile și contribuțiile tinerilor în domenii precum prevenirea conflictelor. Nu este neglijată nici susținerea adusă incluziunii, dreptății sociale și păcii sustenabile.

Ziua Internaţională a Tineretului

Alegerea vine în contextul recentei recunoașterii oferite de către Consiliul de Securitate. În 2015, acesta a adoptat o rezoluție prin intermediul cărora tineretul era recunoscut drept agent al schimbării. Includerea și implicarea acestuia în societate era văzută ca fiind o cale de clădi și a menține pacea.

Importanța tinerilor a fost reiterată în 2016. În acel an, un alt act afirma importanța pe care o poate juca această categorie în împiedicarea și/sau rezolvarea conflictelor, dar și în asigurarea păstrării și consolidării păcii.

Așadar, dacă dorești să sărbătorești faptul că ești tânăr sau să doar să amintești realizările din anumite domenii de interes pentru categoria ta de vârstă …. acum vei știi când să o faci.

surse info: agerpres.ro, cdep.ro, un.org

surse foto: ibtimes.co.uk, news.click.md, un.org

Catalina Murea
Catalina Murea
Prefer să las scrisul să comunice în locul meu. În general nu îmi place să vorbesc despre mine, deoarece consider că interesele mele pot părea mult mai fascinante.
RELATED ARTICLES

Most Popular