Actorul columbian, Gabriel García Márquez, a murit joi, la vârsta de 87 de ani. Acesta a fost unul dintre cele mai mari nume ale lumii literare contemporane. Iată 11 lucruri pe care ar trebui să le știți despre laureatul Premiului Nobel.
1. El a început să studieze dreptul la Universitatea din Bogotá, dar înainte să absolve, a plecat în lume, pentru a-și urma adevarata pasiune, scrisul.
2. Ca multi alți scriitori latino-americani, el și-a început cariera ca jurnalist, doar că ura înregistrarile. A facut o declarație pentru revista The Paris Review, în care mărturisea metoda lui de a lua notițe în timpul unui interviu.
Problema este că în momentul în care știi că interviul este înregistrat, atitudinea ta se schimbă. În cazul meu, este defensivă. În poziția de jurnalist, simt că încă nu am învățat să folosesc un reportofon ca să iau un interviu. Cea mai buna metodă este ca jurnalistul și repondentul să aibă o conversație mai lunga, fără agenda cu notițe. După care jurnalistul să își aducă aminte discuția și să treacă pe hartie impresiile create, nu doar vorbele exacte. O altă metodă folositoare este să iei notițe și să le interpretezi cu o oarecare loialitate față de persoana intervievată. Ceea ce deranjează la o înregistrare completă este că sunt surprinse și momentele ridicole sau stânjenitoare.
3. Sursa lui de inspirație a fost bunica. În 1965, când se întorcea dintr-o vacanță cu familia, García Márquez a avut o revelație: „Ar trebui să spun povești precum bunica.” Când a ajuns acasă, s-a așezat la biroul unde scria de obicei, a început să fumeze și a scris în fiecare zi până când a terminat cartea.
4. El a fost iubit de către colegii de breaslă, deoarece a devenit un exponent al realismului magic, genul în care fantasticul se împletește cu ordinarul. Poetul chilian, Pablo Neruda, a declarat pentru The Time Magazine că „Un veac de singurătate” este „cea mai mare revelație în limba spaniolă de la „Don Quijote ” încoace.”
5. A devenit unul dintre cei opt scriitori latino-americani care au câștigat Premiul Nobel pentru literatură. Acest lucru l-a speriat! După ce a primit pe 20 octombrie 1982, telefonul prin care era anunțat de premiu, el a început să tremure din cap până în picioare, potrivit ziarului colombian El Tiempo. Fiind singur în casă, a plecat la prietenul sau Alvaro Mutis. Când l-a vazut in halul acela, a crezut că s-a certat cu soția, la care Garcia Marquez a spus „Mai rău. Am câștigat Premiul Nobel.”
6. A avut un conflict important cu un alt laureat Nobel, Mario Vargas Llosa. Se pare că autorul peruvian l-a lovit pe García Márquez într-un teatru din Mexic. Unii au speculat că cei doi, prieteni înainte, au avut un conflict politic. Dar fotograful, Rodrigo Moya, care l-a fotografiat pe Marquez cu un ochi vânăt după incident, spune că motivul ar fi fost soția lui Llosa. Cei doi autori nu au mai vorbit vreodată.
7. Era prieten bun cu Fidel Castro. În ciuda faptului că sprijinea autoritarismul de stânga, García Márquez a fost foarte apropiat de dictatorul Fidel Castro.
8. Guvernul american a refuzat să-i acorde viza timp de trei decenii, potrivit The New York Times. Motivele plauzibile ar fi fost prietenia stransă cu Fidel Castro și sprijinul guvernelor aflate în conflict cu Washington. Președintele BIll Clinton a anulat restricția pe la mijlocul anilor „90.
9. Aroma de înghețată preferată a fost de nispero, un fruct local.
10. A fost căsătorit cu aceeași femeie mai bine de 50 de ani.
11. Cu privire la vânzări, a depășit toate cărțile scrise în limba spaniolă, cu excepția Bibliei.